|
|
MEYVE ÇEKİRDEKLERİNİZİ SAKIN ATMAYIN!
05 Haziran 2008
|
|
hurkus
|
Dr. Fahrettin Er tarafından Manisa' da meyve çekirdeklerini ekerek doğayı zenginleştirmeyi amaçlayan bir kampanya başlatıldı!
Tükettiğimiz meyvelerin çekirdeklerini gölgede 3 gün kurutarak poşetlere kaldırıp sonbaharda ekilmesi ile ağaç kazanılması planlanıyor. Amaç elbetteki meyve değil, meyve verseler bile aşılanmadıkları sürece yabani meyve olabilir ancak. Ormanlık alanları tercih edersek hayvanlar için yiyecek kaynağı yaratmış olabiliriz. Kuşlar, sincaplar, arılar, böcekler, tavşanlar ... yaşamlarını meyvelerle sürdürmekteler.
Yanan ormanlarımızın yeri yıllarca dolamayacak bu kesin, doğayı baltayan ellerin amaçlarına ulaşamamaları adına üzerimize düşenleri yapabiliriz.
Meyve çekirdeklerinin ekimini ister kendiniz yapın isterseniz toplama noktalarına gönderin. Manisa'da toplanan tohumlar Tema gönüllüleri ve Manisa Havacılık Topluluğu Paraşütçülerinin yardımı ile ulaşılamayan noktalara havadan serpme ile bırakılacak.
Yolda giderken bile bir parka bir bahçeye atın ya da kendi bahçenize ekin. Sakın atmayın. Gerçekten çok önemli.. Çocuklarınızı da bilinçlendirin arkadaşlar...
Sevgiler...
|
|
|
|
|
|
05 Haziran 2008
|
|
Moshe
|
Bu çalışma geçen yılda yapılmıştı ve helikopterden ormanlara serpmek için birçok çekirdek toplanmıştı.
Oldukça güzel ve isabetli bir davranış. Hatırlatılması iyi oldu.
|
|
|
|
05 Haziran 2008
|
|
sultan
|
:twisted: Sakın bu zamanın meyve çekirdeklerini saklayıp da dikmeyin bir yere! Son 15-20 gündür aldığım meyveler çöpe gidiyor. İsyanım büyük. Bu aslında "İsyanım var, şikayetim var" bölümünü ilgilendiriyor ama dayanamadım bu haberi görünce. Gerçi bilmiyorum, hiç anlamam ziraattan ama eğer bu elimdeki meyvelerden çekirdek biriktirsem ve üretim gerçekleşse beni ortadan kaldırmayı bile düşünürsünüz. çünkü Yeni dünya yani frenk elması, kiraz, kayısı, çilek, şeftali ağıza alınamayacak kadar kötüydü. Ağzından atacak kadar, üstelik dış görüntüler gayet normalken. Erikler nedense daha iyi durumda. Üstüste tekrar edince bu "başarısız" alımlarım. Kendimi suçlamaktan vazgeçtim. Meyve yemekten vazgeçtim sonuçta. Bir de bunların üstüne her zamanki Urla Kasaba manavından karpuz aldım. Garantili ve iyidir diye. Karpuz kıpkırmızı, çekirdekler (genleri ile oynandığı için yok) minumum, etli yerleri pürüzsüz denecek kadar düzgün, sert ve sulu görünüme sahip ama ama bıçaksız kesilmiyor hatta bıçakla da zorlanılıyor. Ve ağızdan atılacak kadar kötü. Tadı da , kokusu da karpuz değil. Yazın sultanı ile vedalaştım. :wink: bu çekirdeklerden meyve bahçesi olmaz.!!!
|
|
|
|
06 Haziran 2008
|
|
Moshe
|
Bana göre en güzeli hafta sonları izmir ilçelerinin yollarına düşüp yol kenarında meyve satan amcalardan teyzelerden meyve almak.
aynı sorunlardan birçok kişi muzdarip ama yinede alıyorlar. Ben yıllardır çilek yemiyorum. Bu gidişlede yemem mümkün olmayacak galiba. En güzeli bir meyveyi mevsiminde veya biraz mevsimi geçince almak.
Ya da pılı pırtıyı toplayıp bir köye yerleşip ufak çaplıda olsa kendi yiyeceğini kendin üretmek.
|
|
|
|
06 Haziran 2008
|
|
sultan
|
:D Meyve bahçem olacak. Ahanda buradan duyuruyorum. Zaten bahçemde nar, şeftali, armut ve zeytin ağacım var. 3.5 metrekare de domates,kivi,biber,roka ve asmalarım ehhh işi biraz daha büyütmeliyim. Sizin de dediğiniz gibi tarlaların kenarında durup almalı da onlar nasıl yetiştiriyorlar bir de bu durum var. Sevgiler
|
|
|
|
06 Haziran 2008
|
|
Moshe
|
Yol satıcılarına güvenin bence.
1. Hormonlu gübre alacak paraları olsa o yol kenarında durmazlar. Mütevazı bahçelerinde ne çıkmışsa o yıl onları getirip satmaya çalışıyorlar.
2. Zaten büyük miktarlarda üretmiş olsalar ki bu da kimyasal gübrelerle mümkün olabilir, orada değilde kabzımallar aracılıpyla satarlardı.
Yani pek zararlı maddelerle üretmiş olduklarına ihtimal veremiyorum.
Madem ki bahçeniz var bence bulabilirseniz siz de yarasa gübresi kullanmayı deneyin. Çok faydalı ve tamamen doğal.
Bahçe çok güzel bir uğraş keyfini çıkarın.
|
|
|
|
06 Haziran 2008
|
|
sultan
|
:D İçimi rahatlattınız. Yalnız bu yarasa gübresi (adı biraz ürkünç) gübresi nedir? 8O :roll: 8O :roll:
|
|
|
|
06 Haziran 2008
|
|
Moshe
|
Yarasa gübresinin en iyisi kan içen yarasaların gübreleridir. Geceleri şehrin üzerinde veya kırsal kesimlerde uçarken biçare insan ve hayvanları avlayan vampir yarasaların gübresi emdikleri kandan ötürü gübreleride bir çok mineral ve protein barındırır. Hatta kırmızı meyve ve sebzelere daha fazla renk katar :)
Şaka bir yana :) Yukarıda ki bilgileri şimdi uydurdum :)
Ama işin özü şöyle; Bu gübre maden ve define arayıcıları sayesinde farkedilmiştir. Mağaralarda arama yapan kişiler bir çok mağarada (Türkiye bu konuda dünyada en ideal ülkelerden birisidir. Henüz el değmemiş on binlerce mağara vardır. Diğer ülkeler ile de kıyaslandığında Türkiye bir mağara cennetiymiş) yarasa gübrelerine rastlıyorlar. Bazı ileri fikirli insanlar bu gübreyi inceliyor ve oldukça verimli olduğunu farkediyorlar.
Yarasa daha çok böceklerle beslendiği ve yediklerinin % 30'nu tam olarak sindiremedi için dışkısı vitamin, mineral ve protein bakımından oldukça zengindir. İşlenerek granül haline getirilen yarasa gübreleri daha kalitelidir.
Başlıca özellikleri; Uzun ömürlüdür, kokusuz, kuru ve diğer hayvan gübrelerinin yanında % 300 daha verimlidir.
Özetçe bunları ifade edebilirim. Yurtdışında 10 kiloluk paketler 30 dolar civarında.
Bulabilirseniz kullanın bence. Hem doğal hem de tehlikesizdir.
|
|
|
|
06 Haziran 2008
|
|
sultan
|
:evil: Yüreğim ağzıma geldi. Neyse ki zamanında müdahale...Yarasa gübresi sorayım da bahçıvana şaşırsın. :roll: Az önce pazardan geldim ve benim garip karpuzun sırrını çözdüm. Karpuzdaki garip sertlik ve lif lif ya da sğır etlerindeki sinirler gibi oluşumların nedeni anlaşıldı! :idea: ve benim kehanetim gerçekleşti. Balkabağına karpuz giysisi giydirilmiş gibi demiştim. Evet sıkı durun yeni öğrendim ve kendimi korkunç bir şekilde aldatılmış hissettim. :cry: Karpuz tohumlarından daha ucuz ve ee daha dayanıklı diye artık bir çok üretici kabak, balkabağı aşısı yapıyormuş. Hatta yine bazı düzenbazlar hıyarlara da kabak muamelesi yapıyormuş. Yani sonuçta kabak bizim başımıza patlamışşşşşşşşşşşş :twisted:
|
|
|
|
Uyarı
|
|
Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.
Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.
Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.
|
Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
0
|