hurkus
|
Sigara tüm kapalı alanlarda yasak edildi. Saadetimi kelimelerle ifade edemem. Yıllarca restoranlarda, kafelerde, yanımda fosurdayanların dumanına katlanmak, yediğimin içtiğimin tadını alamamak, üstelik de onlara iki çift laf edememek, hayatımdan birkaç yılı çalmıştır inanın. Şimdi öyle bir durumda, kullanacağım kelimeler "Affedersiniz, şey, ben rahatsız oluyorum da kem küm, nevazil olmuşum üzerinize afiyet, farenjitim de var, dumanın hacmi biraz fazla, eee acaba sırayla mı içseniz, n'apsak, öteki tarafa mı üfleseniz, aslında size de zararlı kardiş, yani, eee, üüü, peki o zaman, ben başka yere gideyim, tamam," tonunda olmayacak. Arkama yaslanıp, havalı bir "Yassah hemşerim," çekeceğim, bitti! Bu ne demek biliyor musunuz? Sigara içmeyenler, 'Oyunbozan keyifsiz marjinal gıcıklar' konumundan çıkıp, toplumda 'Asıl unsur' haline geldiler! Yasağı koyanların da uygulayanların da ellerini hararetle sıkasım var. Ne var ki, son duyduğum habere göre, sadece bildiğimiz sigara değil, su buharı çıkartan sanal sigaralar da artık yasaklanmış. Sebep? Sanal sigaranın nikotin yapışkanından, nikotin çikletinden farkı ne? Tutun ki sigarayı bıraktırmakta başarılı değil bu sanal zamazingolar. E, sigara yasağı, sigara içmeyenin sağlığını, içenden koruyor. Vatandaşa zorla sigara bıraktırmak gibi bir amacı olabilir mi? Burada günahım kadar sevmediğim, yıllarca hayatı bana zindan etmiş sigara bağımlılarının özgürlüğünü de savunmak zorundayım yani... Devlet, vatandaşlarının sağlığını zorla korur, onlara sigarayı kanun yoluyla bıraktırtır, sabah erkenden uyandırıp koşuya çıkartır, 50 yaşın üzerindeki göbekli nüfusun önünden baklavayı alıp, onlara ceza yazar, diye bir mantık mı var? Ha çünkü bu iş yavaş yavaş "İçki de zararlıdır, o halde ne yapalım, içkiyi de yer yer yasaklayalım, maksat vatandaşın sağlığı," gibi bir yerlere gidebilir de onun için söylüyorum! İçki içenin zararı kendine, yanındakine değil. Sigarada da mantık bu olmalı. Bırakınız tütsünler, bırakınız içsinler, bana bulaşmasınlar da...
Gülse Birsel Sabah Gazetesi 1 Haziran 2008
|