ForumOtçunun Her Zaman Bir Bildiði Vardýr!  Yeni Konu 

Meyan Kökü Þerbeti veya Çayý

25 Mayýs 2008

Moshe

Selamlar.

Bu bölüme ilk mesajý ben yazýyorum. Haydi hayýrlýsý.

12-13 yaþlarýnda okula giderken ayný zamanda bir baharatçýda çýraklýk yapýyordum. Haliyle bir çok çeþit ot'da satardýk. Bu konuya ilgim o yýllarda baþlamýþtý.

Bugün anlatmak istediðim ot Meyan kökü. Meyan bir tür aðaçtýr. O aðacýn dallarý ezilerek ya da azilmeyerek kullanýlýr. Gaziantep'de özellikle yaz aylarýnda bu kökden elde edilen þerbetler amcalarýn sýrtýnda bakýr güðümlerde satýlýr. Bir de ramazan ayýnda iftarlýk için çýkardý piyasaya.

Ben iþin ustalarý gibi bu þerbeti simsiyah yapamýyorum. Ama yinede þerbetini çýkartabiliyorum. Bana göre çok hoþ bir tadý var. Nasýl kullanýldýðýný kýsaca anlatayým; Meyan kökü'nün dövülmüþ hali (Kemeraltýnda polis karakolunun yanýnda ki baharatçýdan alabilirsiniz.) bir gün boyunca soðuk suda bekletilir. Ölçü olarak þöyle diyebiliriz, 100 gram kök yarým litre suda bir gün bekletilir.

Kök bekletildikten sonra üstüne ortalama 1,5 litre daha soðuk su eklenir. Bu þekilde yarým gün daha bekletilir. Sonra iyice süzülür. Zira hem kök parçacýklarý hem de dipte kalan tozlardan arýndýrýlmýþ olur. Ben süzme iþini bir parça penye bez ile yapýyorum.

Sonra iyice çalkalanýr ve soðuk soðuk içilir.

Veya; Kökleri bir demliðe atar çay gibi de demlenebilir. Sýcak içimide böyle olur.

Özellikle gastrit rahatsýzlýðý olanlara tavsiye ederim. Ben þu an gastrit rahatsýzlýðým için içiyorum. Ayný zamanda güçlü bir balgam söktürücüdür. Mideye çok iyi geliyor. Haftada bir yapsanýz 2 ay rahat rahat mide yanmasý olmadan gezersiniz.

Bol þifa dileklerimle :)
27 Mayýs 2008

sultan

:D Bir arkadaþým vardý. Ýspanyolca öðretmeni Amerikalý ama Ýtalyan kökenli. Nasýl bir karma ama! karþýmýzda otururdu. Bize her zaman yemeðe gelmesini çok severdik. o yalnýz yaþadýðý için biz, onun da bizi yemeðe çaðýrmasýný hiç beklemezdik. Garip bir çocuktu Paul Generalli.Mesela Doðanbey tarafýndaki bir kaplýca kraterini o keþfetmiþti yýllar önce (27 sene). Doðaya bayýlýr, tadýný çýkarýrdý Ege'nin, Narlýdere'nin. Evde soba yakmazdý. Ýki katlý bahçeli evinde kýþlarý bizim çoban kepeneklerine benzer Meksika iþi kapþonlu keçe cüppelerle dolaþýrdý evde. Radyo da Aida (Verdi) çaldýðýnda ya da Puccini'nin Tosca operasýndan aryalar baþladýðýnda üst balkona çýkar bana" Parvin" diye seslenir acele haber verirdi. Güleryüzlü, gülen akýllý bir insandý. Bir gün bir mucize gerçekleþtirdi ve bizi yemeðe çaðýrdý. Mönü tam bir þok etkisi yaratmýþtý. Ki biz, hani doða moða, diet kürek börek der her tür alternatif yeme içmeye boyun eðeriz ya! O gün iþ çýðrýndan çýkmýþtý.
Meyan Kökü çayý, haþlanmýþ havuç ve patlamýþ mýsýr (tuzsuz ve yaðsýz elbette) akþam yemeðimiz olarak tarihe geçmiþti. Ne severdi Paul Meyankökü çayýný :D Sevgiler
pervin
27 Mayýs 2008

Moshe

Bugün bir arkadaþým söyledi. Almanya'da da çok sevilirmiþ meyan þekeri. Bende alemin en uyanýklarý biziz sanýrdým :)
28 Mayýs 2008

sultan

:) estahfurullah! Meyan kökü bence de çok faydalý bir bitki.
29 Mayýs 2008

Moshe

Bence de çok faydalý bir bitki. Ben hep sanýrdým ki bu bitki sadece Anadolu'da bilinir, tüketilir. Oysa tüm dünya biliyormuþ :)
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0