ForumSanalda Aynı Kitabı Birlikte Okumak  Yeni Konu 

İnsanlık Tarihinde Büyük Yalanlar

23 Mayıs 2008

kurşunkalem

Amerikalı yazar , Amerikalıların kendi ve başkalarının tarihlerini şimdiye kadar yazılan tarih kitapları ve okullarda öğretilen tarih dersleri, sinemalar saye- sinde yanlış öğrendiklerini ileri sürmüştür. Yazar, tarihin doğruluğunun ispatlanmasının güç olduğunu kabul etmekte, bu kitabında tarihteki olayların gerçek yönlerini kendi görüşleri doğrultusunda on iki bölüm halinde sunmaktadır. Anlattığı hikayelerin okuyucular tarafından saçma bulunma ihtimalini düşünerek, bunu yaşamın çılgın olması ve insanların gerçekten aptalca şeyler yapmalarına bağlamıştır. Ona göre bu kitap normal bir tarih kitabı değildir.



Birinci Bölümde Truva Savaşı, Sokrates, Büyük İskender, Herodotos, Sezar, Kleopatra, Caligula, Neron, Roma İmparatorluğunun çöküşü ve barbarlar tarihi konuları ele almıştır.

Truva Savaşı : Yazar Truva savaşının olmadığını söylemektedir. Truva ile Yunanlılar arasında Helen adında bir kraliçe, tahta at bulunduğuna dair kanıt yoktur. Bunu savaşın on yıl sürmesinin mümkün olmadığına ve ordu disiplininin sağlanamayacağına, dünya tarih uzmanı Fitz Roy Raglan tarihte bir kraliçenin yabancı bir prensle kaçtığı konusunda bir olaya rastlanmadığına bağlamaktadır.

Sokrates : Huzur içinde ölmüştür diye bilinir. Aslında baldıran zehiri içerek ölmüştür. Platonun yalan söylediği ortaya çıkmış ve ölürken yanında olmadığı bilinmektedir.

Büyük İskender : İskenderin hükümdarlığı boyunca gizli cinayet işlemediği belirtilir. Hindistan fethi sırasında askerleri savaşmak istememişlerdir.

Herotodos : Tarihin babası olarak bilinir.Aslı şudur, doğru ve yanlış duyduğu herşeyi yazar, başkalarının metinlerini kendisininmiş gibi sunar.

Sezar : İmparator olarak bilinir. Romanın yarısı fethedilmiş olsa bile Romada bir kuşak sonra imparatorluk unvanı verilir.

Kleopatra: Yunanlı olması ve aşk hayatıyla anılır, Mısırlıdır ve aşıkları Sezar, Antoniustu.

Caligula : Kötü yürekli lider olarak bilinir, atını konsül ilan etmesini kendisi de söylenti olarak ifade etmiştir.

Neron : Nefret edilir. Romadaki yangınla ilgisi yoktur,elli mil uzaktadır.Evsiz kişilere ev sağlamıştır.

Roma İmparatorluğunun Çöküşü : 476 yılında çökmüştür.Romanın yağmalamasını barbarlar değil köleler yapmıştır.



Cehalet : Ortaçağ insanlarının kör inançları yoktu. Kilise karşı çıkmaktaydı. Büyücüler yakılmamıştır. Katolik kilisesinin otoritesi yitirdikten sonra başlanmıştır.

Haçlı Seferleri : Toplam dokuz tane olan haçlı seferlerinin başarısız olmasının nedeni, insanların aptalca işler yapmalarını çok sevmeleridir.

Şövalyeler :Turnuvalara katılmaz, zırhlarını dönemin sonunda giyilmiştir, at sırtında savaşılmamıştır. İngiliz şövalyeleri vergi ödeyip savaşa katılmamışlardır. Ortaçağda savaşı kazananlar İngiliz şövalyeleri değil paralı askerlerdir.

Yüz Yıl Savaşları : Savaşlar 116 yıl sürmüştür. ( 1337-1453 )



Kopernik: Dünyanın güneşin etrafında döndüğünü keşfettiği anılır, o dönemde ilgi görmemiştir.

Galilei : Dünyanın güneş etrafında dönüşünü mahkemede inkar etmiştir. Bilim adamları da insandır. Pasteur bilimsel yöntemlerini bir rakibinden çalmıştır. Tarihçi Geison bunu ispat etmiştir.



Bu bölümde seksle ilgili yalan ve yanlış bilgiler ele alınmıştır.



Gelenekler, Kraliçe Victorianın taç giyme töreninde tanrı kraliçeyi korusun milli marşı okunmamıştır.

Aslan Yürekli Richard, Haçlı Seferi kahramanı olarak bilinir. Kudüsü alamamıştır, zamanını İngiltere dışında geçirmiş ve İngilizce bile öğrenememiştir, haçlı seferlerine para sağlamak için ülkeyi soymuştur.

V.Henry : İngiliz tarihinin en büyük savaşı olarak bilinen Agincourt ta Fransızları yenen kahraman olarak bilinir, yerine geçen oğlu bu toprakları kaybetmiştir. Bugün Fransada İngilizce değil de Fransızcanın konuşulmasının sebebi budur.



Yıldız Odası : Mahkeme salonlarının tavanının yaldızlı yıldızlardan olmasıyla bu ismi almıştır. İngilterede yoksullarla zenginlerin karşı karşıya geldiği tek mahkemedir.

İspanyol Armadasının Yenilgiside bütün eşitsizliklere rağmen İngilizler dünyanın en büyük donanmasını yendiler. Bunun nedeni top kızaklarının kullanışlı olmayışıdır.

Kaptan Kidd :Korsan avcısı olarak bilinir ama bir yıl boyunca bir korsan bile yakalamamıştır.

William Bligh : Filmde çok sert işlenmiştir. Çok yumuşaktır.

Horatio Nelson : İngilizlerin Trafalgar Savaşında Fransızlar üzerinde kazandıkları zaferin kahramanı olarak görürler. Aslında bir zinacı ve saf birisidir. Bu savaşta üniformasını çıkarmadığı için hayatını kaybetmiştir.

Arabistanlı Lawrence : Arapların dostu diye bilinir. Arapları satmıştır. Birinci Dünya Savaşında Arap isyanının savunucusu değildir. Bunu mektuplarından anlamaktayız.

Etekler ve Gaydalar : İskoçyalının gururu olan etek 1727de İnverness yakınlarında Thomas Rawlinson adında bir İngiliz tarafından yaratılmıştır. Bunu icat etmesinin nedeni sıradan bir İskoçyalının pantolon alacak parasının olmayışıdır.1745 İngiliz Parlamento bu eteği yasaklamıştır.1745den önce üst sınıf etek giymezlerdi.1745de etek Iskoç milletinin milli giyeceği olmuştur.İskoçya da gezici mühendisler gayda değil arp çalarlardı.


Jeanne dArc : Yirmi yaşında İngilizleri 100 Yıl Savaşlarının dönüm muharebesinde yenmiştir. Garip bir kişilik yapısı vardır. Savaşı sesler sayesinde kazandığını söylemiştir.

XIV. Louis : Devlet benim sözünü söylememiştir. Voltairenin uydurma sözüdür.

Voltaire : Söylediğinizi onaylamıyorum, ama bunu söyleme hakkınızı ölene kadar savunacağım. Bunu uyduran 1907de basılan bir kitabında yazan Beatrice Hall dır.

La Fayette :Amerikanın özgürlük ve bağımsızlık savaşını kazanmasında yardımcı olan Fransızdır.

Napolyon : Hırslıdır,1812 deki yenilgi Rus kışına bağlanmıştır.Aslında askerleri öldüren hastalıktır.Çünkü birkaç yıl önce George Washingtonun askerleri çok daha soğuk havadan sağ çıkmışlardır. Napolyonun ordusu sıcaktan da etkilenmiştir.Savaşın kaybedilmesinin asıl sebebi 650 bin kişilik ordunun düşman toprağına sokulamayacak oluşu ve ikmal yapılamamasıdır.

Alfred Dreyfus : Vatana ihanetle suçlanan Yahudi Fransız subayıdır. Zengin olmasına rağmen Almanya adına casusluk yapmakla suçlanmıştır.



Büyük Katerina Rus değil Almandır.34 yıl hükümdarlık yapmıştır.

Sun Yat-sen : Mançu Hanedanını deviren ünlü ihtilalcidir. İhtilal yapıldığında kendisi Coloradodadır.Bunu reklam başarısına borçludur.



Kral Arthur :Asla yaşamamıştır.

Lady Godiva : Halkın vergisini indirmek için ata çıplak binmiştir.Hikaye doğru değildir. Çünkü halk aşırı derecede yoksuldur.

Robin Hood : Hikaye sürekli değişmiştir. Bir soylu olduğu XVII.yy. eklenmiştir.

Wilhelm Tell : Hikaye en küçük ayrıntısına kadar XV.yy.ın sonlarında İsviçreli bir yurtseverin hayalinden çıkmıştır.

Drakula : Gerçek bir insandır. Transilvanyada şatoda yaşamıştır. İnsan öldürmekten hoşlanırdı. Meslek yaşantısının doruk noktası, 24 bin Türkü öldürdüğü 1460 lı yıllardır.

Frankenstein : Canavarın adı değil, çılgın bilginin adıdır.

Noel Baba : Katolik Kilisesi 1969da azizliğini geri almıştır.Kırmızı elbisesi ve beyaz sakalı Amerikaya gelmesinden sonra olmuştur.



Hz.İsa : Nerede doğduğu bilinmez.

Hıristiyanlık : Luther, kilisenin tüm sistemini eleştirmemiştir.Başlıca itirazı günahların bağışlanması olan endüljanslara karşıydı.Kilise,papazların evlenmemeleri ve cinsel ilişkide bulunmamaları kuralını XII.yy.da getirmiştir.



Birinci Dünya Savaşı : Tarihçi Thomas Baileye göre en az dokuz dünya savaşı olmuş, bu sekizincisidir.Bu savaşta ilk uçak kullanıldığı bilinmektedir.İlk uçak 1912de Meksika İhtilalinde kullanılmıştır.Bu savaşın en ünlü pilotu Kızıl Baron adıyla anılan Manfred von Richthofendir.

Bu savaşta ilk kimyasal silah kullanılmıştır diye bilinir.Büyük İskender-in ordusu düşmana kireç atmıştır.İspanyollar kanla dolu sis bombası kullanmışlardır.

Nazizm : Hitler enflasyonu durdurmamıştır.Bunu yapan Weimar Cumhuriyetidir. Reichstag yangınını Naziler değil Lubbe adında bir Hollandalı Sosyalist çıkarmıştır. Naziler 1938 e kadar Almanyadan 200 bin Yahudiyi sürmüşlerdi. Hitlerin buna devam etmeyişinin nedeni İngilizlerin istemeyişidir.

İkinci Dünya Savaşı : Panzer tümenleri abartılmıştır,sadece %5tir.Savaşın en önemli sırlarından biri Alman tutsaklarının Amerikalıların elinde en az 56 bininin ölmesidir. İsteyerek olmamış,yeterince yiyecek olmayışındandır.



Hollywood un yanlış yaptığı saç modelleridir.Tarihi filmler yer almadıkları bölgelerde çekilmişlerdir.Roma ordusu askerleri hiç yürümemişlerdir. Romada köleler kürek çekmezlerdi. Sahte savaş sahneleri çok yaygındır.


23 Mayıs 2008

Moshe

Yazar bir çok anonim rivayetleri toparlayıp bir kitap haline getirmiş. Yani çok büyük bir farkındalığa gelmiş değil.

Çok Eskilerden;
Truva savaşını anlatan en eski kaynak Homeros'un İlyada ve Odessa destanıdır ki söz konusu savaştan 1500 yıl sonra yazıldığı sanılır ve belirli zaman aralıklarında Yunanlı şairler, tarihçiler, edebiyatçılar tarafından ekleme ve çıkarma yapıldığı bir çok kişi tarafından bilinir.

Ve eski tarihlerin değiştirilmiş veya yanlış anlaşılmış olma olasılığı çok yüksek zira bir savaş esnasında ilk yağmalanan işgal edilen bölgenin tarihi ve kültürel mirasıdır.

Karanlık Çağ;
bu bölümde ki iddiaları ise bana biraz Vatikan'ı aklama çabası olarak görünüyor. Zira o dönemde insanlık dışı uygulamalara dair bir çok kanıt vardır.

Bilimsel Devrim;
Bu dönemde kilise baskılarını gözardı etmemek gerekir. Asılma korkusu varsa, ben dünyanın dönmediğini değil dünyanın hiç olmasıdığını bile söyleyebilirim :)

Seks;
İnsanlar bu konuda asla sınır tanımamışlardır.

Vesaire.

Yani pek hayretle karşılanacağını düşünmüyorum bu eserinin. Ve daha bilmesi gereken çok bilgi var.

İlginiz ve katkınız için teşekkür ederim gerçekten sağolun.
24 Mayıs 2008

kurşunkalem

Merhaba Sevgili ,

Evet yazar bir çok anonim rivayetleri toparlayıp bir kitap haline getirmiş ve kendince bazı tezlerde sunmuş.
Yani sizinde belirttiğiniz gibi çok büyük bir farkındalığın ayrımıyla bize çokta özgün şeyler sunmuş değil..
Bende pek hayretle karşıladığımdan önermedim aslında.
Biraz farklı ve aykırı şeyler okumak, bizleri sorgulamaya götüreceğini, özellikle nın yaşandığı günümüzde bir an durup neden olmasın diye sormamızın da kendimce gerektiğine inandığım için paylaşmak istedim.

isimli kitabın tanıtımında yer vermiş olduğunuz gibi, nun 'ye sorduğu aynı soruyu bizde sorsak; desek .
Eminim ki sizde haklı olarak tıpkı Melani gibi ; diyecektiniz.
Aslında yukarıdaki yazınızdan biraz anladığım bu.
Evet ne yazık ki tarihi daha çok kazananlar yazıyor.

Ve forumda zevkle okuduğumuz değerli paylaşım ve katkılarınızdan dolayı ben teşekkür ediyorum.

Sevgilerimle.
24 Mayıs 2008

Moshe

Bir de şunu eklemeyi uygun gördüm;

Tüm olayları bize nakledenlerin hepsi erkek. Erkek kültürü ve psikolojisi ile öğrendiğimiz bir tarih var. İnsanların yarısından biraz fazlasını oluşturan kadınların değerlendirmeleri kimbilir nasıl olurdu?

Bu durumda ayrı bir handikap.

Fatih'in Fransız annesi konuşabilmiş olsaydı belki Vatikan'da ki kardinallerin Fatih'e hangi nedenlerden dolayı Papa olma teklifini iletmeye hazırlandıklarını, yazılan bu mektubu bize daha farklı öğretebilirlerdi. Kimbilir?

Teşekkür ederim.
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0