ForumSanalda Ayný Kitabý Birlikte Okumak  Yeni Konu 

YUNAN MÝTOLOJÝSÝNDE AÞK

19 Mayýs 2008

Moshe



Öncelikle þunu belirtmek isterim; Kitabýn yazarý bu alanda oldukça donanýmlý ve eðitimini bu konularda geçirmiþ bir insan.

Yunan kültürü üzerine bilgi edinmek isteyen okuyucular için çok önemli bir kitap olduðunu düþünüyorum. Kitap Aphrodite ve Eros’un ayrýntýlý tanýtýmlarý ile baþlamaktadýr. Konusu itibariyle de en güzel giriþ ancak böyle yapýlabilirdi. Devamýnda Yunan Mitolojisinde iz býrakan kahramanlarýn yaþadýklarý aþklarý anlatmaktadýr.

Bu anlatýmlar hikaye niteliðinde olmasýnýn yaný sýra bu iliþkilerde insan psikolojisi üzerine yapýlan tespitler önemle vurgulanmýþ. Günümüzde yaþanan iliþkilerin, kitapta anlatýlan iliþkilerden çok da farklý olmadýðý örneklemelerle gösterilmiþ.

Günümüzde de yaþanan karþýlýksýz aþklar, mutlu sonla bitememiþ hasret dolu sevdalar, ensest iliþkiler, aþk intikamý uðruna çocuklarýný boðazlayan anneler, sadýk olamayan erkekler ve kadýnlar… Tüm bu mitolojik hikayelerin içinde “aþk” duygusunu yaþadýðýný düþünen insanlarýn davranýþ þekilleri ve psikanalist eleþtirileri yorumlanmýþ.

Tüm bunlarýn yanýnda Yunan Kültürü’nün Ortadoðu kültlerinden çok fazla ve derinlemesine etkilendiði yine örneklerle sunulmuþ. Tevrat’da rivayet edilen Adem’in hikayesi ile baþlayan “insan” maceralarýnýn Yunan Kültürü’nde çok az bir farkla sadece kahramanlarýn deðiþmesi ile tekrardan rivayet edildiðini görebilirsiniz.

Yazar bu eserinde biliminsaný kimliðini oldukça güzel bir þekilde korumuþ. Ne yergi ne övgü söz konusu deðil.

Kitabýn sonunda þunu düþünmeden edemedim “Asýrlardýr Yunan Medeniyeti övgülere mazhar olurken, Yunan Kültürünün etkilendiði Ortadoðu Kültürü neden yerilir?”

NOT: Hafta sonunu Ýzmir dýþýnda geçirdiðim için bugün ekleyebiliyorum bu yazýyý.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0