ForumRebetiko (Rembetiko) Kültürüne Giriş  Yeni Konu 

Rembetiko, Ege'de hayatın bir parçasıdır, bugün bile..

26 Mart 2007

Bigfish

Rembetiko, Ege'de hayatın bir parçasıdır bugün bile. Rebetiko şarkılarını duyup da, içinde fırtınalar hissetmeyen, içi kaynamayan gerçek Ege'li değildir bence..

Çok yıllar önce yaptığım bir Paris seyahatinde, adını bile hatırlamadığım kötü bir sinemada , tesadüfen "REMBETİKO" filmi afişi beni inanılmaz bir albeni ile içeriye çekmiş , nefes bile almadan filmi büyülenmiş bir şekilde izlemiş ve yerimden kalkmakta zorluk çekmiştim. 1984-1986 yılları olabilir, zira o dönemler çalışmalarım için sık sık Fransa'ya seyahatler yapıyordum.

İşte o film, yıllar sonra İstanbul Tahtakale kaldırımlarında, bir gün kaçak film satan çocuğun kaçak CD tablasında karşıma çıktığında, bir çöplükte hazine bulmuş gibi, tezgahtaki son kopyayı satın aldım. Her zaman olduğu gibi eve gelir gelmez, filmi seyretmek istediğimde yine kötü sahte ve bozuk bir kopya ile kandırıldığımı anladım fakat o sayede filmin tüm bilgilerine ulaşmıştım. Daha sonra, o filmin orijinal DVD 'sine yıllar sonra, bu bilgilerle kavuşmuştum. İşte o filmden, size de bahsetmek istiyorum. Bu köşenin İzmirizmir net yayına girdiğinden beri hiçbirşey yazılmamış birkaç köşeden biri olduğunu üzüntüyle gözlüyorum.

Mısır doğumlu Yunan yönetmen COSTAS FERRİS'ten Ege'nin iki yakasını müziğin evrensel dili üzerine kurduğu, büyülü bir hikaye ile anlatılan ölümsüz bir film REMBETİKO. 1984 BERLİN FİLM FESTİVALİ"GÜMÜŞ AYI" ödüllü, Ege'nin diğer yakasından ama yine de bizden bir ağıt REMBETİKO.

1923 yılı.. Bir İzmir gecesi. İzmir'deki bir Rum meyhanesinde şarkı söyleyen Adriana'nın sahneden iner inmez doğum sancıları tutar ve o gece kızı Marika dünyaya gelir. Daha sonra Anadolu'da yaşayan Rumlarla Yunanistan'da yaşayan Müslümanların yer değiştirmesi kararının çıkmasıyla Marika ve ailesi, diğer Rumlarla birlikte zorunlu olarak Yunanistan'a göç ederler. Ailesi Yunanistan'a göç eden tüm Anadolu Rumları gibi Yunanistan'da dışlanır ve hor görülürler. Pire'deki sefil barakalarda, doğup büyüdükleri topraklardaki, eski, güzel günlerinin hayaliyle avunmak ve şarkı söylemek; bütün özlemlerini, hüzünlerini, dışlanmışlıklarının ve sefaletlerinin acısını Rebetiko şarkılarıyla tüm dünyaya haykırmak, bu insanların (rebetlerin) ortak kaderidir artık. Marika henüz küçük bir çocukken annesini kaybeder, babası hapse girer. Tek başına ve sefalet içinde büyüyen Marika, büyüyünce tıpkı annesi gibi bir Rebetiko şarkıcısı olur. İçindeki tüm fırtınaları şarkılarıyla anlatır. Tüm göçmenler gibi seslerden ördüğü dünyasının ona verdiği güçle tutunur hayata Marika...

Ege'den tanıdık bir çok görüntü ve sesler sizi de büyülüyecektir. Ege müziğinin nasıl yorumlanması gerektiğini merak edenlere gerçek bir görsel müzikal ziyafet REMBETİKO. Seyrederken duygusal fırtınalar yaşayabilirsiniz... Sulu gözlere birkaç paket Selpak gerekebilir.

Bigfish
26 Mart 2007

sultan

:D Eksik olanı görmeniz, bir tuğla da sizin eklemeniz, izmirizmir.Net sitesinin inşaatına katkıda bulunmanız bizi çok mutlu etti. Bizlere önümüzde yapılmayı bekleyen işler için güç vermekte olduğunuzu söylemek isterim. Teşekkür ederiz.
Sevgi ve Saygılarımızla
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0