Forum7. Sanat-İzmirSinema  Yeni Konu 

Gerçek aşk kalbin kolerasıdır

13 Mart 2008

hurkus





"Kalbimde bir kerhaneden daha fazla oda var" ve ben sadece bir kadına aşığım.

Ne kadar çelişkili bir söz öyle değil mi? Fakat Florentino Arizo (Javier Bardem) için bu hiç de öyle değil. O Fermina Daza'ya (Giovanna Mezzogiorno) ilk gördüğü gün vurulmuş, sonsuz aşk ve sadakat yemini etmiş bir adam.

Hayatın, planları her daim alt üst eden yollarında bir kadına sunulan kalp o olmadığı, o kadın yüzünden acı çektiği zamanlarda başka bedenlerde yaşamaya çalışmıştır. Esasında bilindik bir konunun tersten bakışı bu olay. Kadınlarla birlikte olup yaralandığı zaman hep sahip olduğu kadına koşan erkek yerine, aşık olduğu kadın tarafından yaralandıkça başka kadınlarda şifa arayan bir adam.

Arizo kadınlar için hayalet gibi görünen biri. İçi boş gibi, bakanlar özellikle de kadınlar ondan zarar gelmeyeceğini, yaşayıp yaşamadığının bile anlaşılmasının zor olduğunu düşünüyor. Daha da ilginci Javier Bardem bunu gerçekten perdeye yansıtabiliyor. Önceden rol aldığı filmlerde de olduğu gibi karakterleri üzerine geçiren ve izleyicilere hiç bir şekilde yabancılık çektirmeyen bir aktör Badem. Filmi izleyenler Gabriel Garci Marquez'in kahramanının ete kemiğe bürünüp beyazperdeye çıktığını düşünüyor.

Bir kitabın filme uyarlanması zor iştir. Okuyucuların akıllarında yarattıkları dünyaya pek uymaz. Kimileri için önemli sayılacak parçalar atılmış olur, bazı karakterler derinliği verilmeden hemen perdeden çekilir. Mike Newell'in yönettiği filmde de romanda görünen ancak filme tam yansıtılamayan bölümler var. Buna rağmen film sinema açısından ele alınınca oldukça hoş.

Fermina Daza'nın Doktor Juvenal Urbino (Benjamin Bratt) ile evli olmasına rağmen Arizo onu "bitmeyen bir aşk ile" uzaktan da olsa sevmeye devam eder. Zaten hangi insan hayatının bir döneminde, imkansız olduğunu bile bile birini sevmemiştir ki? Uzaktan belki hayat boyu farkına varılmayacak, birlikte yaşanabilecek güzelliklerin üçüncü bir yabancıyla yaşandığını görerek geçen ömürler.

Fermina'ya olan sevgisinin yansımalarını etrafındaki insanlara mutluluk saçarak veren, ama kimi zaman hatalar da yapan Arizo hiç de yabancısı olduğumuz biri değil. Ne de olsa gerçek aşk asla pişman olmamak ve hiçbir zaman vazgeçmemektir.

Ali Abaday
Taraf Gazetesi
13 Mart 2008
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0