ForumSanalda Aynı Kitabı Birlikte Okumak  Yeni Konu 

Sokrates'in Karısı

26 Ocak 2008

Moshe

SOKRATES’İN KARISI

Yazar: Gerald Messadie
Çeviren: Gülseren Devrim
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 357

“Demos sarhoş bir kadındır”

Kitap, Atina Devleti’nin Perikles ve Sokrates döneminde yaşanmış olaylara, felsefe ve tarih kitaplarından aktarılan bilgilerden yola çıkarak o dönemin insan ve devlet ilişkilerini gayet güzel bir kurgu ile anlatıyor.

Yazar bu tarihi anıların yanında Elen yemek kültürü ve o dönem kullanılan bitkisel tedavi yöntemleri konusunda da bir takım ayrıntılar vermiş. Mesela; Sardunya yaprakları ile ayaklar ovulursa hem kan dolaşımını artırır hem de kötü kokuya iyi gelirmiş. Buna benzer birçok pratik ve güzel alışkanlıklar.

Sokrates’in görücü usulü evlenmesi ile başlayan olaylar zinciri geniş bir zaman dilimini kapsıyor. Sokrates görücü usulü pek de güzel tarif edilmeyen ve cahil bir kadınla evleniyor ki hem işine karışmasın hem de gözü arkada kalmasın. Ama eşi Ksantippi (Sarı Kısrak) hiç tahmin etmeyeceği bir zekada ve erdemlilikle Sokrates’in yaşamanı daha farklı bir anlam katıyor.

İnsan tutkularının ve bencilliğin bir toplumu nasıl felakete götürebileceğini çok güzel anlatmış. Alkibiades yani Sokrates’in erkek sevgilisi (o dönemde evli erkekler bile aynı zamanda bir erkek sevgili edinirmiş. Yani evlerden ırak olması gereken bir durum  ) dolaylı yoldan bir cinayete sebep olur ve tüm gelişmeler bu cinayetin aydınlatılması esnasında gelişir.

Binlerce yıl önce yaşanmış bu olay aslında günümüze o kadar benziyor ki! Bir dönem halk tarafından yöneticiler tarafından hain ilan edilip cezalandırılanların gün olup yine o halk ve yöneticiler tarafından Devletin başına getirilmesini acı bir şekilde anlatmış. O dönem Elen kültüründe kadın sürekli olarak arka planda tutulduğu için pek kıymet verilmeyen bir “nesne”. Bu yüzden de “Demos sarhoş bir kadındır” diyen Alkibiades’in bu sözü kitlelerin bilgiden ve öngörüden uzak olduğu sürece ne kadar dengesiz ve ilkesiz hareket edeceğini ifade etmek için kullanılmış. Günümüz Türkiyesi bunu defalarca doğrulamıştır.

(İnsanlığın bir dönemden sonra kadına neden böyle yaklaştığına dair ilginç bir tezi başka bir kitap tanıtımında sizlerle paylaşacağım)

Bu kitap felsefe, sosyoloji, psikoloji, tıp bilimleri içinde çok güzel yüzmüş. Alıntı yapılması gereken yüzlerce cümle var ama ben sadece kısa bir tanıtım yapmakla yetineceğim.

Ve “Demos sarhoş bir kadındır” sözünün yerine “Demos su gibidir” demek istedim. Konulduğu kaba göre şekil alır. Hangi renk boya katarsanız o renge dönüşür :)
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0