ForumPsiko-drama  Yeni Konu 

GEBELÝÐÝN ARDINDAN

07 Ocak 2008

orkide1

Kadýn, ilk kez hamile kaldýðýný öðrendiði dönemde biraz kafasý karýþýktýr. Bu karýþýmýn içinde bir miktar heyecan vardýr, merak vardýr biraz da korku vardýr. Önceden hazýrlýklýysa gebeliðe, mutluluk daha fazla oranýný oluþturur bu karýþýmýn. Merakla takip eder kendindeki ve bebeðindeki tüm deðiþimleri. Doktoruna gittiðinde her detayla ilgili sorular sorar. Özellikle günümüz kadýnlarý üç boyutlu ultrason resimlerinde tanýmlamaya çalýþýrlar içlerinde büyüyeni. Defalarca bakarlar ve herkesle paylaþmak isterler genellikle yalnýzca kendilerine anlamlý gelen görüntüleri. Yapýlmasý ve yapýlmamasý gerekenler vardýr bu dönem. Ve sürekli ziyaret edilen internet sayfalarý. Bir de özgürce istediðini yiyebilmenin bahanesinin varlýðý.
Hamileliðin sonuna doðru ise yataðýnda bir yandan diðer yana dönememek, iki adýmda nefes nefese kalmak, doðum gerçeðine bir adým daha yaklaþmak daha farklý duygulara taþýmaya baþlar kadýný. Bu dönemde ne kadýn kendine ne de birileri kadýna sorar “bebekli yaþama hazýr mýsýn?” sorusunu. Bu soru sorulamadan doðum gelir çatar. Yanýna koyduklarý canlýnýn varlýðý ne kitaplarda ne de internet sayfalarýndaki gibidir. “Hani çok mutlu edecekti beni?” Hani dünyanýn en özel kadýný olduðumu düþündürtecekti?” sorularý ve yaþamýnda aldýðý en büyük sorumluluðun farkýndalýðý hissettirmeye baþlar kendini. “Bir de iyi bir anne olmalýyým, kendini kötü hissetme þansým yok” kalýplarýyla “mýþ gibi” yaparak gülümsemeye çalýþýr çevresine. Hele bebek öncesi özgür ve aktif bir yaþamý varsa, küçücük bir bebeðin baþýnda durma, gece gündüz onun her ihtiyacýný karþýlama zorunluluðu yaþamýnýn en büyük piþmanlýðýný yaþattýrýr.
Tabi ki her kadýn böyle olumsuz yaþamýyor bu süreci. Bununla birlikte, gebeliðe hazýrlandýðýmýz kadar bebekli yaþama önceden hazýrlanma þansýmýzýn olmadýðý da bir gerçek. Kadýn doðum uzmanlarýnýn bu konuyla ilgili farkýnda olmalarý, hastalarýnýn gebelik ve sonrasýnda psikolojik durumlarýný da takip etmeleri ve böyle bir durum fark ettikleri takdirde onlarý ilgili uzmanlara yönlendirmeleri çok önemli. Ýlaç tedavisi, bireysel, grup veya evlilik terapisi desteði gibi yardýmlar kadýnýn, eþinin ve bebeðin bu dönemi çok daha mutlu ve huzurlu geçirmesine katkýda bulunabilir.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0