ForumGüncel Politika - İskender'in Düğümü  Yeni Konu 

Cem Yılmaz'dan bir Deneme

25 Mayıs 2007

enis_yaglican

Komik bir yazı bekliyorsanız kendinizi şimdiden hazırlasanız iyi olur sayın okuyucular...

Ünlü komedyen Cem Yılmaz, demokrasi ve oy vermek ile ilgili bir deneme yazmış. Hepinize iyi okumalar diliyorum.

Demokrasinin en tuhaf tarafi oylama sistemidir. Yani her secmenin bir oy hakki vardir ama hicbir ise yaramamaktadir. Cunku her insanin bir oy hakki olmasi adaletsizlik. Adini yazmayi bilmeyenle yaziyi icat edenin esit oy hakki olmasi butun duzensizligin kaynagidir.

Bence saglam bir bilgisayar agiyla vatandaslarin uretime katkisi, odedigi vergi tutari, yaptigi hayirli ve hayirsiz is sayisi ogrenilip belli bir katsayiyla carpildiktan sonra kisinin verebilecegi oy sayisi hesaplanabilir.


Secilenlerde de durum farkli degil. En fazlasindan ilkokul bitirmis olma sarti araniyor o kadar. Yani heykel yapan da secilebiliyor,icine tukuren de! Memlekete katki ne kadar fazlaysa oy hakkinin da o kadar fazla olmasi gerekir.Varolan durum bence hukuka aykiridir. Oylamada bu haksizlik yapilirken sonuclari degerlendirmede de yanlis yapilmaktadir. En cok oy alan parti kazaniyor simdi.

Enflasyon devletin alenen suc islediginin kanitidir. Cunku devlet besbelli ki kalpazanlik yapmaktadir. Ekonomi neden batti soyleyeyim: Bir kere ekonomi ureticiler arasindaki bir tuketici iliskisine donmedikce refah gelmez. Her uretici ayni zamanda bir tuketicidir ama pek cok tuketici sadece tuketicidir. Hicbir sey uretmez hicbir ise yaramazlar. Bir ekonomide bu kadar TUKETICI olursa batar tabii.

Dunyanin en az icat yapilan ulkesi Turkiye'dir. Zaten "basimiza icat cikarma simdi!" diye bir deyimin uretildigi bir ulkede sonuc baska turlu olamazdi. Cunku icat dedigin patent hakki demektir ve kayda deger bir bulus insanin yedi ceddini zengin eder. Ama ulkende saglam bir telif haklari yasasi yoksa insanin icinden icat yapasi da gelmez herhalde. Yani demem o ki en azindan bir vantilator filan icat edebilirdik.Ya da tost makinesi. Bunlar atla deve degil diye soyluyorum. Yani MR cihazi demiyorum mesela. Her mahallede vardir kendisi hakkinda "Bu mu? Manyagin teki mucit o! Kendi kendine acayip seyler icat eder.." diye bahsedilen biri. Dunyadaki icatlar doneminin kapandigi soylenir ama bu dogru degildir. Hala insan pek cok seyi yapamamaktadir. Mesela ucamamak,isinlanamamak, yeteri kadar sık sevişememek, aya gidebilmek ama orada henuz para aklayamamak, zaman tunelinin sadece filmini yapabilmis olmak, hicbir zaman dogru partiye oy verememek gibi daha cogaltabilecegimiz pek cok eksigi vardir.Mesela matbaayi biz bulmadigimiz gibi bulani da ciddiye almamisiz. O yuzden hala buyuk harfleri ya da kucuk harfleri ya da hicbirini tanimayan insanlar yasiyor aramizda. Soylememe gerek yok ama onun da sizin gibi bir oy kullanma hakki var.

Birbiriyle satranc oynayan kari koca sayisi artmadikca bu isler duzelmez. Herkesin oturup ya da daha iyisi oturdugu yetisir kalkip "acaba ne icat edebilirim" diye dusunmesi gerekir.
03 Şubat 2008

Moshe

Ciddiyetten uzak bir yazı. Kimin ne kadar hayırlı olduğunu kim belirleyebilir?

Rahmetli büyükbabam okuma-yazma bilmezdi ama bacak kadar boyuna bakmadan cephede savaşan kuvayi milliye'ye erzak taşımış, yalın ayak dikenlerin içinde.

Mülkiye'den mezun olmuş, iyi bir iş bulmuş (o da babasının torpiliyle) sosyolojiden, psikolojiden haberdar değil. İznik konseyi sonrası avrupa devletlerinde ki değişimi anlatıyorsun "abowww" diyor. Nerden mezunsun canım? Kasıla kasıla "Mülkiyeden" der.

Altay Türkleri hakkında makale yayınlatan uluslararası ilişkiler mezunu hanım kızımız Hazarların ilk Yahudi Türk devletini olduğunu bilmez. Bunu görünce Karay Türklerinden hiç bahsetmezsin.

Bir çoban tanıdım adeta ermiş. Ne sorduysak ağzımızı açık bırakan cevaplar aldık.

Görüntüde gıda ihracatı yapan bir firma el altından kokain satar. Sattığı armut parafinden (mum) dolayı sanki 2 milim daha kalın.

Tacizci din öğretmenlerimiz var.

Yani kimin daha hayırlı olduğunu neye göre değerlendireceksin?

1. AKP Hükümetinden 2 milyon dolar kredi alıp GORA filmini çeken Cem Yılmaz mı hayırlıdır, yoksa tüm kazancını çocuklara harcayan Aziz Nesin mi? Buna hangi adil makam karar verecek?

Maalesef duyguları ölçen bir alette yoktur ve olamayacaktır da.

Yargı yı kim yapacak? Neye göre?
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0