Forumİzmir ve Tarihi  Yeni Konu 

YİTİK GÖL

06 Eylül 2009

ORGON

HALKAPINAR GÖLÜ
(YİTİK GÖL)
.
..

Akdeniz Oyunları için yeni stadyum yapılacakmış diye yazdı gazeteler!. Yüz binlik bir stadyum!.. Yeri saptanmış bile: Halkapınar çamlığı boydan boya doğranacakmış!
Sanat okulu, sanayi sitesi, stadyum derken tek ağaç kalmayacak ortada! Kuşatma tamamlanıyor. Molozların, pissu akıntılarının sinsi yürüyüşü başladı bile. Tozu dumana katarak geliyorlar. Kimseler oralı değil. Göl ağıtsı renklere bürünüyor; çöplerle molozlarla soluğu daralıyor günden güne. Kuşları, balıkları çırpınıp duruyorlar bir ağızdan. Pikniğe de çıkılmaz oldu zamanla. Sere serpe yeşillikler gerilerde kaldı. Çamlığın kaba gölgesinde yaprak hışırtılarıyla gezinen rüzgara da bir hal oldu. Fosseptik çukuruna dönen göl çanağının ağır kokulu halini görüp uzaklaşıyor herkes. Bir zamanlar lacivert şalıyla yakamozlar öpüştüren o dinginlik son günlerini yaşıyor.
.
..

Servet, o mavi ışığı ne zaman yitirdiğini tam tamına anımsayamıyor. Ancak yıllar sonra, hal binasıyla birlikte göl alanını paylaşan o otogardan yazar kimliğiyle Ankara’ya hareket etmeden önce, ısrarla bir gölün üzerinden kalktığını söylemek istiyor herkese, kimse inanmasa da. Dili düğümleniyor, damağı kuruyor kaleminin ucuna gelen dizelerden: 

NEREDE O GÖL?
ÇOCUKLUĞUMUN DENİZİ HALKAPINAR
DOLDURULUP BETONLANMIŞ ÜZERİ ŞİMDİ OTOGAR
HANGİ YOLCUDUR Kİ ZORLAR BENLİĞİNİ
YİTİK BİR GÖLDEN KALKTIĞINI ANIMSAR
… 

Değerli İzmir sevenler,
Kahramanı bir çocuğun anılarından, Servet’in ağzından yitik bir gölü, HALKAPINAR GÖLÜ’nü anlatıyor yazar, şair Ahmet GÜNBAŞ, YİTİK GÖL adlı romanında. Yukarıdaki satırlar bu tarih kitabından alıntıdır. Halkapınar Gölü’nün güzelliklerini, balıkçılları, ispinozları, bülbülleri, ibibikleri ve üveyikleriyle tüm renklerini o gölün, en önemlisi aydınlık maviliğini ve tarihe tanıklığını ben bu kitaptan öğrendim.
Çok aramama rağmen 1950’li yılların sonuna doğru bozulmaya başlayan, sonrasında üzeri betonla kaplanan bu gölün fotoğrafını bulamadım hiçbir yerde. Elinde bu göle ait fotoğrafı ya da anısı olanlar varsa ve benimle burada paylaşırlarsa çok memnun olurum.
Bir nebze olsun, yitik bir gölün sancısını hafifletebilirler belki yüreğimde.
Saygılarımla,
S.UZ

07 Eylül 2009

deepblueeagle

izmir kitaplarından ve fotoğraflarından kontrol edeceğim. nette izsu sitesinde de bulabilirsiniz. eski tekel fabrikaları, sonradan devlet güvenlik mahkemesi oldu. onun altı göl. gökhan özgen
07 Eylül 2009

Değerli arkadaşlar..İzmir ve eski resimleri bulunan "bluepoint" adlı blog da bir "halkapınar 1890" resmi var.

bilmem doğru mudur?
sevgiler. 

http://bluepoint.gen.tr/izmir/new/39.jpg

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0