ForumMüzik; ne isterseniz, ne dinlerseniz?  Yeni Konu 

KAKI KING-Gitarların kraliçesi

19 Haziran 2009

deepblueeagle

KAKI KING 

Müzik her yerde çevremizde
Tek yapmamız gereken, dinlemek

Hepimizin içinde yetenek var
İş onu ortaya çıkarmakta
 

Kaki King, son gitar kraliçelerinden. 79 doğumlu Amerikalı gitarist hem akustik hem elektrik gitar hem de davul çalıyor. Davula, perküsyona yatkın olduğu için gitarı da perküsyon gibi çalıyor. Gitarı kucağına alıyor ve vurarak, tıklatarak çalıyor gitarı. Ama sadece bir gitarist değil aynı zamanda şarkıcı, besteci ve şarkı sözü yazarı.

Sinema ve müzikseverler geçen yılın Kalbini Dinle (August Rush) filmini hatırlayacaklardır. Film müziğinde gitarı Kaki King çalıyordu.

Kalbini Dinle, müziğin gücü üzerine çok etkileyici bir filmdi. Duygusal, insancıl, çok güzel bir öyküsü vardı filmin. Gitarist bir oğlanla çellist bir kız New York’ta karşılaşıyorlar ve aşk dolu bir geceden sonra bir daha birbirlerini göremiyorlardı. Bir oğulları oluyor ve oğlan yetimhanede büyüyordu. Müziğe yetenekli oğlan kendini müziğe adıyor ve sıkıntılı günlerden sonra yeteneğini bir konserde kanıtlıyor ve oğlanın büyüleyici müziğini duyan anne ile babası açık hava konser alanına geliyordu. Hem anne baba birbirini bulmuş hem de oğulları müziği yoluyla onları bulmuş oluyordu. Sanatın birleştirici gücü üzerine unutulmaz bir film olan August Rush’ı izleyemeyenler bulup izlesin.

Sinemaseverler, benzer bir film olan Billy Elliot’ı da (Stephen Daldry-2000) unutamazlar. Bu filmde de İngiltere’de küçük bir oğlan, çevresinin tepkisine rağmen kendini dansa, baleye adıyordu. Bu tür filmler insana sevdiği işi yapması yönünde güç veriyor, motive ediyor, yaşama sevinci veriyor. İnsanın tek rakibi kendisi. Önemli olan ne istediğini, ne yapmak istediğini bulmak ve hiç kimseyi dinlemeden hayallerinin peşinde koşmak. Kendini sevdiğin şeye adamak dünyada tek mutluluk yolu. 

Kaki King müziği avant-garde, yani öncü, ilerletici. Veya alternatif, deneysel de diyebiliriz. Hem çalıyor hem söylüyor. Davulla başlayan sanatçı sonra akustik gitara geçti. Önceleri sadece solo akustik gitar çaldığı enstrümantal müzik yaptı. İlk iki albümü akustik ağırlıklı. Üçüncü albümden sonra ise elektrik gitara geçiyor, ayrıca sadece gitar çalmak istemiyor, şarkı söylemek de istiyor. Üçüncü albümden sonra vokal de yapıyor bestelerine. Gitarı her iki eliyle de çalabiliyor. Benzersiz bir stili var. Gitara vurarak, tıngırdatarak, gitarın tellerine vurarak çalmayı yeğliyor. Ama önceliği de melodiye veriyor. Amacı gitar cambazlığı değil, melodik müzik yaratmak.

Alacakaranlık (Twillight) filminin müziklerinde de dinlediğimiz Kaki King, İstanbul’a da gelmişti. Müziklerini nette bulabilirsiniz. Biliyorsunuz, artık bütün müzikler nette. Plak şirketlerinin eski önemi, gücü kalmadı. Müzik grupları, kendi müziklerini bile bazen ilk olarak nette kaydedilmiş olarak dinleyebiliyorlar. Hatta kendi müziklerini başka müzisyenlerin de çaldığını görebiliyorlar. Üstelik şarkı sözlerini bile değişmiş olarak bulabiliyorlar. Düşünün kendi şarkınıza bilmediğiniz biri söz yazıyor ve nete koyuyor. 

MySpace, Mp3’ler, Rapid Share, Facebook, İ-tunes artık yeni müzik platformları. Aradığınız bütün müzikler orada.

Bazı gitaristler gitaristtir sadece. Çok iyilerdir, dehadırlar. Onlara gitarist deriz. Bazı müzisyenler ise öncelikle bestecidir, gitar, piyano veya kemanı müziklerini ifade eden bir araç olarak kullanırlar. Onlar bestecidir. Kaki King çok iyi bir gitarist ama öncelikle besteci, sanatçı. İcracıdan çok yaratıcı.

2003 yılı albümü Everbody Loves You, 2004’de Legs To Make Us Longer, 2006’da Until We Felt Red, 2008 yılı albümü ise Dreaming Of Revenge. Bunun yanında EP’leri var ve başka gruplarla, müzisyenlerle de çalıyor zaman zaman. Genelde güzel ve basit, akılda kalıcı melodiler besteliyor. Müziği biraz soyut, hayal gibi, vokali de biraz kısık sesle ve hipnoz edici nitelikte.

Müzikseverlerin tanıyacağı Foo Fighters ve Dave Grohl ile aynı sahneyi paylaştı. Müziğine saygı duyuluyor. Stili eski usta gitaristlerden Michael Hedges, Pierre Bensusan, Leo Kottke, Alex DeGrassi’ye benziyor. Ovation gitar kullanıyor.

Gitarı gitara ve tellere vurarak tap, slap, lap, slide tarzlarda çaldığı için efektler de kullanıyor, pedal efekti gibi. Bu yüzden birçok kendi tarzında gitarist gibi sahnede çok hareketsiz ve sürekli olarak kullandığı pedala bakıyor, yani ayağına.

Bu alt-müzik tarzı da İngiltere’de 80’lerde ortaya çıkmıştı. Alternatif, deneysel, dream pop (hayal gibi, bulutsu müzik) tarzını doğuran Cocteau Twins, Jesus & Mary Chain, My Bloody Valentine ve hatta The Verve gibi gruplar biraz indie, post rock, biraz dream veya space rock (uzaysı müzik) biraz da ambiyant müzik yapıyorlar ve gürültülü, yankılı, distortion’lu gitarlar kullanıyor, kısık sesli, uykuda söylermiş gibi vokal yapıyorlardı. Bunların hepsi brit pop (İngiliz usulü pop müziği) tarzıdır aslında. Rüyada yapılan müzik gibi, siz de dinlerken hayal görüyormuş, rüya görüyormuş gibi hissedersiniz. Kaki King de bu tarzın bir temsilcisi.

Kaki King de mükemmel çalıyor gitarı. Bir virtüöz. Oynuyor gitarla. Aynı zamanda da melodik bir müziği var, vokalleri de etkileyici. Günümüzün kaçırılmayacak müzisyenlerinden.

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0