Forum7. Sanat-İzmirSinema  Yeni Konu 

LANETLİ EV-Korku Severler Kaçırmamalı!

16 Haziran 2009

deepblueeagle


THE HAUNTING IN CONNECTICUT

Merdivenden çıkarken
Orada olmayan bir adamla karşılaştım
Bugün de orada değildi
Orada olmamasını ne çok isterdim! 

2009 yılında izlediğimiz üçüncü korku filmi. Kan Kitabı ve Davetsiz de benzer konudaydı. Hayaletler, ölüler, hayaller, rüyalar ve tedirgin ruhlu zombiler.

Lanetli Ev de lanetli bir ev haliyle. Çok naleth bir laneth bu. Ruhlar görünüyor, cesetler dadanıyor, hayaller musallat oluyor (hatırlayın, bizim de bu tür bir korku filmimiz var, hayalli, şeytanlı, kötü ruhlu, öbür dünyalı, hocalı, adı da Musallat). Rahatsız ediyorlar, ziyaret ediyorlar. Zaten ziyaretçi de sayılmazlar. Evde ruhlar. Cesetler de evde. Evin sakinleri onlar. Ama hiç de sakin değiller. Çok tedirginler. Rahat ölmemişler.

Bilirsiniz işte, normal yollardan ölmeyen, bir kötülük sonucu ölen, şiddet gören ölüler, bir türlü öbür tarafa huzurla geçemezler. Biz, şimdilik hayatta olanlar yani, onları huzura kavuşturmazsak biz de rahat edemiyoruz.

Lanethli Ev, çok iyi bir korku filmi. Türü başarı ile devam ettirenlerden. Perili, hayaletli film geleneğinin iyi bir halkası (Halka’yı hatırladınız mı?). Çünkü, bu tür filmlerin gerekli bütün malzemesini kullanmış. İyi müzik, uygun şarkılar, şiirler, tekerlemeler, karanlık merdivenler, kara silüetler, açılan kapılar, kapanan kapılar, hayaletler, ensenizde dolaşan zombiler, garip sesler, halüsinasyonlar, kabuslar, rüyalar, hayaller, sizi anlamayan, yanlış anlayan insanlar, garip, ürkünç aletler, bıçaklar ve benzeri (garip, korkunç aletlerde Cronenberg’in çevirdiği Jeremy Irons’un hasta ruhlu ikiz kardeşleri oynadığı tedirgin edici gerilim başyapıtı Ölü İkizler’deki-Dead Ringers-ameliyat aletleri sanıyoruz ilk sıradadır). 
Gerekli her şey var. Korku severlerin bildiği bütün hileler, oyunlar, korkutmacalar. Ama film çok iyi. Çünkü malzeme iyi kullanılmış. Bilerek kullanılmış. Taklit de değil. Özgün. Her şeyi biliyor gibisiniz ama yine de tahmin edemiyorsunuz. Korkuyorsunuz, merak ediyorsunuz.

Film eski tarz bir korku filmi. 70’lerden bu yana çok iyi örneklerini izlediğimiz türün, o eski filmlerinin tadını hatırlatan bir film. Yenilikçi değil [Rec] gibi. Türü alaşağı edenlerden değil. Geleneği başarıyla sürdürenlerden. Yenilikçi korkular son yıllarda daha çok Japon, İspanyol, Meksika gibi ülkelerden çıkıyor zaten. Amerikan, İngiliz, İtalyanlar da çok başarılı ama klasik tarzda filmler yapıyorlar. 

Korku film manyakları bu filmin birçok eski filmi hatırlattığını hissedeceklerdir. Örneğin Poltergiest (Kötü Ruh), veya Amityville Horror (Amityville’de Dehşet), George C.Scott’lu The Changeling veya Gregory Peck’li Omen (666). İşte film o filmlerin havasında, filmin atmosferi ve oyuncular da o filmleri anımsatıyor. Onlar da perili ev veya ruhlara giren şeytanlar ile ilgiliydi. Şeytan 1 ve 2’de (The Exorcist) rahipler Max Von Sydow ile Richard Burton şeytan çıkarıyorlardı. Bu filmde de yine bir rahip evdeki zavallı bir ruhu kurtarıyor.

Bu tür filmlerde ya din adamları ya doğaüstü olaylarla ilgilenen gizemli insanlar, detektifler veya chatlak profesörler perili, hayaletli, cesetli, şeytanlı evlerin sırrını çözerler. CNBC-E izleyenler X-Files’ı (Gizli Dosyalar-gerçek orada bir yerde) bilirler, veya Buffy’i, Ghost Whisperer’ı (eskiden Robert Redford’lu Horse Whisperer vardı, o daha masumdu).

Yeni yönetmenlerden Peter Cornwell, gerçekten de türün klasik ustaları (chef d’ouvre) Dario Argento, George Romero, Tob Hooper, Sam Raimi veya Brian de Palma, Roger Corman, Clive Barker, John Carpenter tarzında stil bir film yapmış. 

Başrolde uzun zamandır vizyonda pek izleme şansı bulamadığımız Amerikalı çekici ve yetenekli artist Virginia Madsen var. Sinema evrenimizin en güzellerinden. 80’lerde tanımıştık onu. 80’lerde çoğu çekici, yetenekli ve sarışın bir dolu güzel Amerikalı yıldız Amerikan Sinemasında boy göstermeye başlamıştı. Matt Dillon, Rob Lowe, Patrick Swayze, Charlie Sheen, Emilio Estevez, Mickey Rourke (The Outsiders, Rumble Fish vb.) kuşağının yetiştiği bu yıllarda Demi Moore, Kim Basinger, Melanie Griffith, Jessica Lange, Michelle Pfeiffer, Kelly Lynch, Darly Hannah, Greta Scatchi, Theresa Russell, Sharon Stone, Kathleen Turner, Rosanna Arquette, Elizabeth Shue gibi bir güzel ve yetenekliler kuşağı da belirmişti. Amerikan Sinemasında kadın oyuncuların 40’ından sonra pek şansı kalmaz. Bu oyuncuların büyük bir kısmı da artık çok az film çeviriyor. Anne ve anneanne rollerine çıkıyorlar. Erkek oyuncular gibi başrollerde genç kızlar ile oynayamıyorlar. Virginia Madsen artık 48 yaşında olmasına rağmen hala çok çekici.

Filmin konusu ise
, gerçek bir olaydan alınma. Aynen Amityville Horror’da olduğu gibi. Amerika’da bir evde-Connecticut-doğaüstü olaylar oluyor, bir ailenin başına akla gelmedik belalar geliyor. Olay, 1980’lerde gerçekleşmişti. Film, bu olayı, olayın kitabına dayanarak anlatıyor.

Genç bir oğlan kanser olmuştur. Ailesi de zorunlu olarak, tedavi olacağı hastanenin yakınına taşınır. Acilen bir ev bulur ve yerleşirler. Ama evde tuhaf şeyler olmaktadır. Oğlan hayaller, kabuslar görür. Evde daha önce yaşayanlar ona görünmektedir. Ailesi ilaçlar nedeniyle hayal gördüğünü düşünür. Ama hayaller gerçektir. Evin bir sırrı vardır. Ev, daha önce cenaze evi olarak kullanılmakta, ayrıca, evin sahibi olan doktor, oğlu yoluyla gizemli ayinler yapmakta, oğlu yoluyla ölülerle bağlantıya geçmektedir. 

Evin sahibi, ölüler üzerinde oynamaktadır. Oğlan medyumdur, yanarak ölmüştür ve evde şimdi yaşayan ailenin genç oğlu ile bağlantıya geçmek ister. Aileye sıkıntı çektirir, korkutur, ta ki olay çözülünceye dek, olay, oğlanın hastaneden tanıdığı bir rahip yoluyla çözülür.

Virginia Madsen (aynı zamanda Michael Madsen’in kardeşidir) anne rolünde, eskilerden Elias Koteas rahip rolünde. Son zamanlardaki bütün filmlerde olduğu gibi, film, kapanış jeneriğinde de devam ediyor. Olayın gerçekleştiği yıllardaki evin siyah beyaz fotoları gösteriliyor. Ayrıca, evin akibetini ve oğlanın durumunu da öğreniyoruz.

Ruhlarımıza bu dünyada da öbür dünyada da rahat yok anlaşılan. 

***

VİZYONDAKİ DİĞER FİLMLERLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ: 


ADAMIM BENİM-Kanka Erkekler Komedisi 

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/forum/baslik.php?baslik_no=1730

ADAB-I MUAŞERET-Liseli Gençlik Filmi-Emre Akay 

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/forum/baslik.php?baslik_no=1725

MÜZEDE BİR GECE 2-BEN STILLER 

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/forum/baslik.php?baslik_no=1711

DAVETSİZ-Hayaletli psikolojik korku

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/forum/baslik.php?baslik_no=1705



 

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0