Forum7. Sanat-İzmirSinema  Yeni Konu 

ADAMIM BENİM-Kanka Erkekler Komedisi

14 Haziran 2009

deepblueeagle


I LOVE YOU, MAN
 

Adamım Benim, erkekler arası arkadaşlık üzerine bir komedi filmi ama yine de romantik. Neyse ki bu filmdeki Amerikalı erkekler bizimkiler gibi sadece araba, borsa ve politika konuşmuyorlar. Daha çok, 70 ve 80’lerin Kanada’lı müthiş rock grubu, Lee, Lifeson ve Peart üçlüsünden oluşmuş Rush dinliyorlar ve evlerinde Rush şarkıları çalıyorlar birlikte. Bunun dışında köpek gezdiriyorlar, yemek yiyorlar, kafa çekiyorlar, Incredible Hulk karakterinin yıldızı Lou Ferrigno ile sohbet ve kavga ediyorlar.

Rush’ı rock severler özellikle 80’lerdeki “Moving Pictures” ve “Signals” albümleri ile bilirler. Filmde de zaten “Moving Pictures”dan “Tom Sawyer”’ı dinliyoruz. Bunun yanında başroldeki iki kanka yine aynı albümden “Limelight”ı söylüyorlar. Son zamanlarda filmlerde eski grupları dinlemekteyiz bol bol. Bu filmde de Rush yanında The Cars ve Beck var. The Cars’ın “Let the good times roll”’unu dinliyoruz. The Cars’ı “Arkadaşımın Aşkı”’nda da dinlemiştik. Amerikan filmlerinin eski grupları, şarkıları böyle gündeme getirmesi hoş.

Filmde, sadece kız arkadaşları olmuş bir erkek var. Bilirsiniz bazı erkekler böyledir. Hep kızlarla vakit geçirir. Onlarla iyi anlaşır. Kızlar da onu sever. Belki karşı cinsle anlaşmak daha kolaydır. Bu erkeklerin erkek arkadaşları yoktur. Bilardo, ata binme, futbol, bira gibi ortak merakları paylaştıkları erkek erkeğe dostlukları yoktur. Anlaşamaz erkeklerle. Bu erkeklerin daha çok kitap, yemek, alışveriş, sohbet gibi daha çok kadınsı kabul edilen merakları vardır. Temiz, terbiyeli oğlandırlar, küfür, argo bilmezler. Düzgün insandırlar.

Yurdumuzda yine de çok değildir bu erkekler. Erkek arkadaşı olmayan, erkek muhabbetinden sıkılan erkek sayısı herhalde erkek arkadaşlarını bayanlara yeğleyenlerden daha azdır. Film bu durumun Amerikan versiyonu. 

Peter Klaven (Paul Rudd) emlak firmasında çalışmaktadır. Sessiz, terbiyeli, çok düzgün bir erkektir. Efendi, iyi insan. Biraz konformist. Hayatında hep kızlar olmuştur. Erkeklerle ne konuşacağını, nasıl hitap edeceğini bile bilmez. Zooey’i sever (bu az rastlanan ismi Salinger hayranları bilir ancak!). Evleneceklerdir. Zooey’in birçok kız arkadaşı vardır. Ama Peter’ın bir tek erkek dostu yoktur. Düğüne kimi çağıracaktır. Ve sağdıcı kim olacaktır. Peter erkek kardeşine danışır. Sağdıcı olacak bir erkek arkadaşı olsun istemektedir. Birçok erkekle çeşitli yollarla randevulaşır, buluşur, fakat arkadaş olmayı beceremez. Bu arada, Lou Ferrigno’nun (Hulk) evini satmak durumundadır. Ancak, utangaç olduğu için yaratıcı reklam yöntemleri bulamaz. 

Bu arada evin satışı için düzenlediği bir etkinlikte yatırımcı Sydney Fife (Jason Segel) ile tanışır. Sydney, kendine özgü, farklı, etkileyici, sevimli, yaratıcı bir insandır. Yalnız yaşar. Peter’dan daha erkeksi bir hayatı vardır. Açık sözlü ve dürüsttür. Peter ile Sydney görüşmeye, yemeğe çıkmaya, içmeye, gezmeye, birlikte eğlenmeye başlarlar. Peter, kendinin dışına çıkıp daha rahat bir kişiliğe bürünür. Kendine güveni gelir, dili bile değişir. Bir miktar maçolaşır. Ancak, sürekli olarak Sydney ile zaman geçirmeye, nişanlısı Zooey’i ihmal etmeye başlar. Zooey ile araları açılır. 

Sydney Peter’dan borç ister, Peter verir ancak Zooey bu durumdan rahatsız olur, Peter ile Zooey’in araları açılır, ayrılırlar. Sydney, parayı aslında Peter’a yardım için almış ve Peter’ın tanıtımı için şehrin yerlerine billboard’lar astırmıştır. Peter ilanlardan hoşlanmaz, parasını geri ister Sydney’den ve Sydney ile görüşmeyi keser. Ancak ilanlar çok işe yarar, hem Ferrigno’nun evini satar, hem de ünlenir.

Peter ile Zooey’in evlenme günü gelir. Her şey yolundadır ancak Peter, Sydney’in yokluğundan rahatsızdır. Zooey bunu fark eder…

Film, arkadaşça bir sonla biter. Peter arkadaşlığın anlamını kavrar.

İki erkek arkadaş rolünde Paul Rudd ile Jason Segel’in kimyaları mükemmel. Paul Rudd kolejli havalı temiz genç rolünde, Jason da duyarlı ama biraz varoluşçu erkek rolünde çok başarılı. Müzik güzel. Yönetmen John Hamburg’u ise Ben Stiller’lı Zırtapoz (Zoolander) ve Zor Baba (Meet the Parents) serisinden tanıyoruz.

Sevimli bir romantik komedi. İyi oyunculuklar. Sinemadan gülümseyerek çıkıyorsunuz.


VİZYONDAKİ DİĞER FİLMLERLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:

ADAB-I MUAŞERET-Liseli Gençlik Filmi-Emre Akay

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/forum/baslik.php?baslik_no=1725
  

MÜZEDE BİR GECE 2-BEN STILLER

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/forum/baslik.php?baslik_no=1711

DAVETSİZ-Hayaletli psikolojik korku

http://www.izmirizmir.net/bilesenler/forum/baslik.php?baslik_no=1705









Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0