|
ALEV YILMAZ
|
Bu arabalar ev yapımı - Taraf
İstanbul Maçka’da düzenlenen 1. Red Bull Soapbox yarışmasına küvet, klozet, halı, araba hurdası, pervane, çöp artıkları ve şişelerden mamul ev yapımı arabalarla katılan 54 yarışmacı İstanbullulara renkli bir pazar yaşattı.
Herşey 1 Ocak 2009’da, 1.Red Bull Soapbox Race’in duyurularıyla başladı. Ev yapımı sürüş makinaları icat edecek 60 macerasever aranıyordu.
Sonrasında, kısa sürede binlerce başvuru, tasarım, fikir derken kahraman takımlar belirlendi ve 24 mayıs pazar günü, İstanbul Maçka’da büyük yarış gerçekleşti.
Sıcak havaya rağmen Maçka Yokuşu’nu dolduran, 7’den 70’e on binlerce seyirci, ev yapımı araçları ve takımların performanslarını hayranlıkla izledi.
Yarış başlamadan önce tüm dünyanın yakından tanıdığı ünlü motosiklet akrobatı Chris Pfeiffer yaptığı gösteri ile ilgi odağı oldu. Ancak, Pfeiffer’ın hemen ardından ilk deneme sürüşünü gerçekleştiren Kenan Sofuoğlu jet hızıyla yokuştan inince, yarışmada yaşanacaklara ilişkin az çok ipuçları da vermiş oldu.
Atılacak malzemeden yol araçları
Meraklı izleyiciler önünde 550 metrelik parkurdan aşağı itilen araçlar zamana karşı yarıştı. Araçları tasarlayan ekipler yarış heyecanı arasında yaptıkları sahne showları ve kostümleriyle ilgi görürken aracı kullanan sürücülerin neşeleri de izlenmeye değerdi.
Hepsi birbirinden renkli ve iddialı 54 takım buldukları her hurdayı değerlendirmiş ve Maçka yollarında yokuş aşağı inişlerini gerçekleştirmek için oradaydı.
Araçların yapımında kullanılan küvet, klozet, halı, araba hurdası, pervane, her türden atık, kola şişeleri, red bull şişeleri değerlendirilerek dayanıklı ve hızlı araçlar tasarlama-da kullanılmıştı.
Çocuklar bayıldı
1. Redbull SoapBox yarışmacılarının çılgın makyajları, araç isimleri ve kostümlerine eşlik eden güneşli hava, çocuklar başta olmak üzere binlerce izleyicinin çok eğlenmesine vesile oldu. Altı yaşındaki Umut “Hayatımda ilk defa böyle bir araba gördüm aynı çizgi filmlerdeki gibi ve kullananlar çok komik” dedi.
Mustafa Barış ise Manisa’dan, sırf bu yarışı izlemek için geldiğini ve onun gibi birçok kişinin de çevre illerden yarışı görmeye geldiğini söyledi. Filiz Çırak da, Televizyonlarda izlerken çok güldüğü böyle bir yarışı canlı ve yakından izlemekten hoşlandığını ve bunun kendisini çok heyecanlan-dırdığını ifade etti.
Araçların adları da kendileri kadar eğlenceliydi
Körolası Çöpçüler, Müsait Bir Yerde İnmeyenler, ÖSS, Tek Rakibim THY, Önemli Olan Nuh Güzelliği, 100 Numara, Pul Biberler, Şişmobil gibi eğlenceli adları olan 54 araçtan bazıları yokuş aşağı inişte, bazıları da yarış öncesinde dağıldı.
Bazıları saman denklerine çarparak durabildi ve sadece 37 araç yarışmayı nizami şekilde tamamlamayı başardı.
Yarışmayı 128 Puan ile birinci olarak tamamlayan FIRE adlı takım, Formula 1 Macaristan Grand Prix’sini; ikinci olan Muppet Team ise Formula 1 İstanbul Grand Prix’sini Red Bull Racing’in davetlisi olarak yerinde izleyecekler.
Üçüncü olan C-Art takımı ise “Rally’ye İlk Adım Eğitimi’ne katılma hakkı kazandı.
25.05.2009
|
|
ALEV YILMAZ
|
Selam,
İyi haftalar dileklerimle, aranızda olmak beni de çok mutlu etti.Yardımlarınız için teşekkür ederim.İnanın Enginarlı makarnayı yiyemedim, sanırım IT kazasına uğradı.Aslında enginarlı pilavi hiç denemedim bugünün yemeği olarak yapalım derim.
|