|
deepblueeagle
|
2 yufka (yaklaşık 10 katmer yapar).
1/2 toz şeker.
1/2 su.
iki avuç susam.
iki çay kaşığı tarçın.
iki fincan yağ (soyola).
(bir fincanı tereyağı olabilir)
yapılışı:
şeker ve suyu kaynat, soğumaya bırak.
yufkaları beşe böl, büzerek halka yap.
yağlanmış tepsiye koy.
yağı fırça ile üzerlerine sür.
orta hararette pişir, azıcık pembeleşsin.
çıkar. soğumuş şerbeti üzerlerine dök.
yarım saat beklet.
ters çevir, bir gün beklet.
düzelt.
iki avuç susamı kavur, döv, içerisine tarçını ekle, katmerlerin üzerine bölüştür.
|
|
deepblueeagle
|
sayın hurkush, bunlar babaannemin tarifleri, ondan babama geçti, babam da gençliğinde tatlıcıydı, şimdi de bana geçti, babaannem her izmire geldiğimde yapardı bana katmeriyayı, girit usulü yani, en sevdiğimiz tatlı idi ailede, 3-5-10 katmeri bir kerede yerdim. tirividya da bir aile klasiği idi, babaannem ve daha sonra babam yaparken yanlarında çok bulundum. ama tek başıma hiç yapmadım. babam geceleri kalkar un helvası yapardı bir de. yerdik gece. ne günlerdi.:) ben de ailede güzel yemekleri, tatlıları sevmemle tanınırım. :) bir gün foçada anne babamla kırda yemek yerken, ekmek arasına tulum peyniri ile şokella aynı anda koyup yemiştim. ikisini de çok sevdiğim için. babam ne yapıyorsun oğlum dediğinde, baba ben ne yaptığımı biliyor muyum, demiştim, ondan sonra da katıla katıla gülmüştük, babamla gözlerimiz yaşarıncaya dek gülerdik, ben arka arkaya 5-6 tabak puding filan yeyince, ki hala öyleyim, üstelik hep 67 kilo :), babam şuurun yerinde mi oğlum, derdi, ( galiba ben de hüzünlendim sayın yayıncı gibi :), bir gün ben de bu tatlıları yapmaya başlarım, ağırkanlılıktan kurtulabilirsem, ben katmeri acaba kaç günde hazırlayabilirim? bu arada, en sevdiğim yemek svugato'dur tartışmasız. babamın yaptığı tabii. ama babamla ortak fikrimiz de şu idi. türkiyenin en iyi yemeği, kurufasulye, pilav, soğan ve cacıktır. :) bana göre en iyi ikinci yemek menemen (melemen), babama göre ise tas kebabıdır.
|