|
ALEV YILMAZ
|
TERBİYELİ SEBZELİ KALKAN
Malzeme:
1,5 kilo kalkan
bsp;
3 tane yumurta sarısı
2 baş soğan
1 kaşık un
1 baş havuç (küçük)
2 tane limon
3 tane patates
3 diş sarmısak
1 tane defne yaprağı
1/2 bardak zeytinyağı
1/2 baş kereviz (küçük)
1/2 bardak bezelye
5-6 dal maydanoz
Tuz, karabiber
Hazırlanışı :
Kereviz, havuç, soğan ve maydanoz, küçük küçük parçalar halinde doğranır, defne yaprağı ve bezelye ile birlikte zeytinyağı ile birlikte hafif ateşte kızartmadan biraz öldürülür. Dövülmüş üç diş sarımsak ve bir kaşık un eklenir. Birkaç kere karıştırılarak beş bardak su konur. Tuzu da atıldıktan sonra kaynatılır. Sebzeler pişerken balık temizlenir. Birer kişilik parçalar halinde enine, kemikli olarak kesilerek tepsiye dizilir. Patatesler de soyulup yarım daire şeklinde, biraz kalınca doğranarak balıkların aralarına yerleştirilir. Tekrar tuz ve karabiber, yeterince ilâve edilir. Pişen sebzeler suyu ile birlikte balığın üzerine dökülür. Bir miktar daha su ilâve edilir. Kapağı aralık bırakılmak suretiyle orta ateşte, yarım saat kadar, içinde iki bardak su kalıncaya kadar pişirilir, bir ya da bir buçuk limon suyu, üç yumurta sarısı ile bir kapta çırpıldıktan sonra bir bardak su ile sulandırılıp terbiyesi yapılır. Balık tenceresi ya da tepsisi ateşten indirildikten sonra terbiyesi ilâve edilir, servise hazır hale getirilir.
Afiyet olsun 
|