ForumYeni kitaplar  Yeni Konu 

Küçük Fotoğrafçılar

02 Nisan 2009

hurkus

Küçük Fotoğrafçılar  - Pemra Yüce

Fotoğraf Dünyasına Bir Yolculuk

Fotoğraf hayatımızın bir parçası, ama fotoğrafı yeterince tanıyor ya da fotoğraf çekmeyi biliyor muyuz? “Küçük Fotoğrafçılar”, öncelikle çocuklarımıza fotoğrafı daha çok tanıtmak, onların fotoğrafla ilgili sorularına yanıtlar vermek ve fotoğraf çekme becerilerini geliştirmek için yazıldı. İçinde neler mi var?

*Fotoğraf ne demek?
*Siz hiç 3 metre boyunda bir fotoğraf makinesi gördünüz mü?
*Film kullanan makineler tarih mi oldu? Dijital makinelerle fotoğraf çekmek daha mı iyi? Hangisini tercih edelim?
*Bir fotoğrafa baktığımızda, bize "Ne kadar güzel bir fotoğraf!” dedirten şey nedir?
*Fotoğraf çekmek ne kadar eğlenceli?
*Sevdiklerinizin “en güzel” fotoğraflarını siz çekmek ister misiniz?

Daha da fazlası için, “Küçük Fotoğrafçılar Kulübü”ne katılmaya ne dersiniz!

--
Pemra Yüce, Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nü bitirdi. Ardından aynı bölümde yüksek lisans öğrenimi gördü. 2 kişisel sergi açtı. Reklam ve Tanıtım Fotoğrafçılığı konusunda, eşiyle birlikte kendi stüdyolarını kurup adını da “ops!” koydu! Çocukları Ege ve Eda’nın aileye katılmasıyla birlikte bebek, doğum ve aile fotoğrafları çekmeye başladı. Çocuklarla fotoğraf çekmeyi, onlara fotoğrafı öğretmeyi o kadar çok sevdi ki, bu kitabı tüm küçük fotoğrafçılar için yazdı! Şimdi de www.kucukfotografcilar.com sitesinde, onları bekliyor!
-- 

Teknik bilgiler…
Yayın Yönetmeni: Asya Çağlar / Yayın Koordinatörü: Mustafa Öztürk
Editörler: Muzaffer Samur Kapak ve Sayfa Tasarımı: Neşecan Gündüz
Türü: Çocuklar için Sanat Kitaplığı
Ebat: 20 X 20 cm / İç kağıt: 115 gr. mat kuşe / Kapak: 210 gr A. Bristol, parlak selefon 4 renk, 96 sayfa
Yayın tarihi: 1 Nisan 2009
ISBN – Barkod: 978-9944-343-76-3 Fiyat: 13 YTL

****

“Fotoğraf anlatılmayan sonsuzun bir karede ifadesidir.” Alıntıladığım bu başlık, fotoğrafın en güzel tanımlarından biri. Yaşamın sonsuzluğunda bir iz bırakmanın en etkili yolu kuşkusuz sanat ve bu sanat yelpazesi içinde, günümüzde en etkileyici olanlarından biri de Fotoğraf.

Kelime Yayınları tarafından yayınlanan Küçük Fotoğrafçılar kitabı, kendisi de fotoğraf sanatçısı olan Pemra Yüce tarafından kaleme alınmış. Fotoğraf sanatçısı Pemra Yüce; fotoğrafın eski Çin, Yunan ve Arap uygarlıklarıyla başlayan yolculuğunu, günümüze dek geliş öyküsünü ve fotoğrafçılık kulüplerindeki çocuklarla yaşadığı deneyimlerin sonuçlarını bu kitapla küçük okuyucularına ulaştırıyor. Fotoğrafın çocuklara kazandırdıklarını yazar şöyle özetliyor: “Her gün baktıkları ama göremedikleri birçok objeyi, vizörün arkasından keşfettiler. Fotogram ile karanlık odadan çıkmak istemediler. Çocukların da bu zevki bu kadar küçük yaşta tatmalarından o kadar mutluyum ki… Fotoğraf onların estetik görüşlerinin, kompozisyon becerilerinin oluşup gelişmesini, teknolojik materyal ile tanışıp kullanabilme becerilerini ön plana çıkardı.”

Küçük Fotoğrafçılar kitabı; kitabın kahramanlarından olan Küçük Ege’nin, bir fotoğraf dergisinde dünyanın ilk fotoğraf makinelerinden birini görüp merak etmesiyle başlıyor. Bu merak, Ege ve yakın arkadaşlarını bir fotoğrafçılık kulübü kurmaya götürüyor. Küçük Fotoğrafçılar Kulübü’ndeki çocuklar, gazeteci Ali Ağabey ile başlayan eğitimler sonrasında da birer “küçük fotoğrafçı”ya dönüşüyor.

Küçük Fotoğrafçılar kitabı, bir fotoğrafın, yalnızca fotoğraf makinesinin düğmesine basmaktan ibaret olmadığını, fotoğraf sanatının detaylarını, küçük yaştaki çocuklarımıza eğlenceli bir üslupla anlatıyor. Fotoğrafı sanat yapanın, sonsuzluğu dondurmak için vizörden bakanın biraz düşünmesi ve en iyi kurguyu yakalayabilmek için emek sarf etmesi olduğu mesajları çocuklarımıza akıcı ve onların anlayabilecekleri bir dilde veriliyor. Sürekli fotoğraflara konu olan çocuklar, bu kez Küçük Fotoğrafçılar kitabı sayesinde kendi fotoğraflarını yaratıyorlar. Kitap, aynı zamanda, fotoğrafı meslek olarak seçmek isteyen küçük dostlara da rehber olabilecek nitelikte.

Küçük Fotoğrafçılar kitabının anlatımında kullanılan görsellerin büyük çoğunluğu Pemra Yüce tarafından çekilen fotoğraflardan oluşuyor. Kitaptaki diğer orijinal fotoğraflar da sanatçıların onayıyla kullanılmış. Kitabın editörlüğü Muzaffer Samur’a, kapak ve sayfa tasarımları ise Neşecan Gündüz’ e ait. 

Ayşen Öztürk – Kelime Yayınları

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0