ForumYeni kitaplar  Yeni Konu 

Kırmızı şemsiye ile düş seyahati

01 Nisan 2009

hurkus

Aytül Akal ve Mavisel Yener’in ödüllü çocuk kitabı Kırmızı Şemsiye, hikâyesinin sıcaklığının yanı sıra tasarımıyla da ilgi çekiyor

Çocuk kitapları resimli, bol resimli, sadece resimli olabilir ama resimsiz olmaz. Hatta bazen çizgi roman havasına da bürünebilir. Aytül Akal ve Mavisel Yener’in yazdığı Kırmızı Şemsiye’de ise yok yok. Düz yazı, şiir, resim, çizgi roman yani bir çocuğun ilgisini canlı tutmak için gereken her şey mevcut. 

Kırmızı Şemsiye, çocuk edebiyatında kaliteli yapıtlar veren iki üretken yazar Aytül Akal ve Mavisel Yener’in birçok ortak kitabından bir tanesi. 

Ayda Kantar ve Saadet Ceylan’ın resimleyip grafik tasarımını yaptığı Kırmızı Şemsiye’nin metinleri Akal’a, şiirleriyse Yener’e ait. Görsel anlamda doyurucu olan kitaptaki şiirler “bitişik eğik yazı“ (el yazısı) ile yazılmış, metinler ise çocukların rahatça okuyabileceği büyük harflerle basılmış. 

Kırmızı Şemsiye’nin öyküsüne gelince: Öykünün kahramanı, hava yağmurlu ise şemsiyesini açan değilse de koluna takıp dolaşan kırmızılı şemsiyeli bir adam. Yağmur, güneş fark etmeden şemsiyesi ile gezen biri elbette bir süre sonra çevredekilerin dikkatini çekecek ve hakkında şehir efsaneleri dolaşmaya başlayacaktı. Nitekim böyle de oldu. Kırmızı şemsiyeli adam hakkında kulaktan kulağa olmadık hikâyeler anlatılmaya başlandı. İşin garibiyse insanların bu hikâyelere inanıp ona göre tavır almaları oldu. Önyargı ve peşin hükümle hareket edenler sonunda elbette ki gerçeklerle yüzleşeceklerdi. Yoksa kırmızı şemsiyeli adam şemsiyenin asıl sahibini nasıl bulabilirdi ki? 

Kitabın kendi öyküsü bir yana yaratılış sürecini Mavisel Yener kitabın arka kapağında şöyle anlatıyor: “Bir gün Aytül Akal dedi ki, ‘Ben bir kırmızı şemsiye buldum. Sen mi kaybettin?’ ‘Yok, benim değil,’ diyecektim ki anladım hemen. Çok sevdiğim arkadaşım bana bir oyun sunuyor yine. Ben kaybettim, o buldu; eğlendik öyküler şiirler boyu.” 

Yaratılış sürecinin de çok eğlenceli geçtiği anlaşılan bu kitap çocuk okurlara da eğlenceli bir okuma sunuyor. 

Mavisel Yener ve Aytül Akal, çocuklar için öyküler, şiirler, masallar, romanlar yazıp ödülleri toplayan iki yazar. Kırmızı Şemsiye de bu ödüllü kitaplardan bir tanesi. Kırmızı Şemsiye, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin verdiği Yılın Çocuk Kitabı Ödülleri’nde En İyi Çocuk Kitabı Tasarımı dalında Özendirme Ödülü’ne layık görüldü. Yazarlar ve çizerler geçen yıl 27. İstanbul Kitap Fuarı bünyesinde düzenlenen bir törenle ödüllerini aldılar.

EBRU AKKAŞ KUSEYRİ / Taraf
01.04.2009
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0