ForumSağlık  Yeni Konu 

Hava kirliliği ve gürültü yaşamı kısaltıyor

01 Nisan 2009

hurkus

İsveç Sosyal Sağlık Genel Müdürlüğü’nün 2009 yılı “Çevre Sağlığı Raporu”nda çevredeki değişik faktörlerin insan sağlığı üzerinde etki yarattığı belirtiliyor. Gürültü ile hava kirliliği insan sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başlarında yer alıyor. Gürültü kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırırken hava kirliliği insanların yaşam ortalamasını 6 ay kısaltıyor. 

Gürültü insanları en fazla rahatsız eden çevre problemi. 1999’dan bu yana taşıt trafiğinin neden olduğu gürültüden dolayı haftada en az bir kere rahatsız olduklarını söyleyenlerin sayısı 600 binden 800 bine yükseldi. Artışın nedenleri olarak insanların büyük şehirlere göçetmesi, yol kenarlarında yeni yerleşim birimleri kurulması ve taşıt trafiğinin artması olarak sıralanıyor. Uzun süre trafik gürültüsüne maruz kalanların damar ve kalp hastalıklarına yakalanma riski ile karşı karşıya kaldıkları görüşlerine yer veriliyor.

Raporda son 30 yılda havanın kalitesinde iyileşme görülmesine karşın son on yılda duraklamanın yaşandığı, insanların hala solunun yolları problemiyle karşılaştıkları ifade ediliyor. İsveç halkının yaşam ortalaması kirli havayı teneffüs ettiğinden ötürü altı ay azalıyor. Raporda her yıl hava kirliliğinden ötürü 200 ila 300 kişinin akciğer kanserine yakalandıkları belirtiliyor.

SİGARA İÇENLERİN SAYISI AZALIYOR

Bu olumsuzluklara karşın sigara içenlerin ve sigara dumanından etkilenenlerin sayılarında azalma görülüyor. Sigara dumanlarına maruz kalan yetişkinlerin oranı son 10 yıl içinde yüzde 11’den yüzde 6,8’e düştü. Halk Sağlığı Enstitüsü’nün yaptığı araştırmalar da son 5 yıl içinde sigara içenlerin sayılarının 200 bin azaldığını gösterdi. 2004-2008 yıllarında sigara içen kadınların oranı yüzde 19’dan yüzde 5’e, erkeklerin oranı ise yüzde 14’den yüzde 11’e geriledi. Sigara, püro ve snüs gibi tütün ürünlerini en fazla kullanan grupların başında ise işsizler ve hastalar geliyor. İşçiler ve hastaların yüzde 49’u tütün ürünlerini kullanıyorlar. En az kullananalar ise( % 10 kullanma oranı ile) yüksek okulu mezunu ve ekonomik durumu iyi olan kadınlar ile 65-84 yaşları arasındaki erkekler. İsveç’te 900 bin kişi tütün ürünleri kullanıyor.

HABER: Murat Kuseyri (Stockholm) 
Sesonline.net
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0