Forumİzmir'in Şimdiki Müzeleri?  Yeni Konu 

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi APİKAM'ı tanıyor muyuz

02 Şubat 2007

nuhungemisi



1 Temmuz 2001 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Kent Müzesi Ve Arşivi oluşturmak için çalışmalara başlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı tüm dairelerle iç yazışma yapılarak kurumlarında varolan arşivlik malzeme hakkında bilgi istendi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı metropol ilçe belediyeleriyle yazışma yapılarak, kurumlarında varolan arşivlik malzeme hakkında bilgi istendi.

İBB Başkanlığı kanalıyla T.C. Başbakanlık Ve Kültür Bakanlığı İle İzmir'e ait arşiv malzemesinin derlenmesi amacıyla yazışmalar yapıldı.

İzmir'de mevcut kamu daireleri, üniversiteler, okullar, meslek odaları, sivil toplum örgütleri Ve spor kulüplerindeki arşivlik malzemenin derlenmesi konusunda yazışmalar yapıldı ve kurumsal ziyaretler gerçekleştirildi.

Kent arşivi için ivedi olarak elimizde bulunması gerekli olan üstten soğuk ışıklı optik okuyucu ve mikrofilm cihazlarının tespiti yoluna gidildi Ve Hibrit Kamera adını taşıyan son derece modern cihazlar kuruma kazandırıldı.

İzmir saat kulesinin 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen bilimsel toplantıya akademik danışmanlık verilerek, 31 Ağustos 2001 tarihinde bir günlük sempozyum gerçekleştirilmiştir.

İzmir Kent Müzesi Ve Arşivi'ne malzeme derlenmesi için kentli katılımını sağlamaya yönelik tanıtım çalışmalarına başlanmıştır.

Ana poje bünyesindeki;
A- Kent Arşivi için Ankara Milli Kütüphane'de bulunan İzmir ve hinterlandına ait kadı sicillerinin tespit edilerek, mikrofilm ortamında derlenmesi,
B- Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki fonlarda bulunan, İzmir Ve Hinterlandına ait belgelerin taranması, tesbiti ve bunların mikrofilm, fotokopi vb. kopyalama yöntemleriyle derlenmesi,
C- Canlı tanıklar hafızalarını tarihsel belge haline getirmek amacıyla acilen sözlü tarih çalışmasının başlatımı,
D- İzmir Milli Kütüphanede yer alan gerek eski yazılı, gerekse yeni yazılı yerel gazete koleksiyonlarının acilen derlenmesine ilişkin proje çalışmalarına başlanmak üzeredir.

İzmir Kent Müzesi Ve Arşivi'nin kurulacağı tarihi itfaiye binasındaki restorasyon çalışmalarına 6 Şubat 2002 tarihinde başlandı.

İtfaiyeden Kent Müzesi Ve Arşivi'ne başlığını taşıyan, proje tanıtım kitabı yazılarak, basım aşamasına gelmiştir.
İzmir Liseleri Sertifikalı Kent Tarihi Konferansları projesinin protokolü imzalanmış ve proje uygulanmaya konmuş, ders kitabı Dr. Sabri Yetkin ve Dr. Fikret Yılmaz tarafından yazılmaktadır.

İzmir Kent Arşivi'ni oluşturma çalışmaları çerçevesinde, İstanbul'daki Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde Dr. Sabri Yetkin ve Dr. Fikret Yılmaz tarafından gerçekleştirilen geniş bir çalışma sonucunda derlenen arşiv malzemesi, İzmir Tarihinin Kaynakları başlığıyla İzmir Yayıncılık tarafından yayınlanacaktır. Bu konudaki çalışmalar sürdürülmektedir.

olarak kent müzesi ve arşivi kurma bilincini gösteren ve bunu yaşama geçiren, Ahmet Piriştina'nın ölümü sonrasında da müzeye onun adı verilmesini kararlaştıran İzmir Büyük Şehir Belediyesinin bu çağdaş projesini ve vefalı girişimini kutluyoruz.

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi - internet sitesinin kısa yolu aşağıdadır:



İzmir Büyükşehir Belediyesinin internet sitesinin ilgili bölümünün ise, kısa yolu aşağıdadır;

Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0