hurkus
|
İzmirlilerin ülkenin ekonomik durumu, beklentiler, yatırım araçlarına bakış, borçluluk durumu ve genel olarak kriz algılamasını ölçmek amacıyla yapılan ankette, “bankalara güveniyor musunuz?’’ sorusuna katılımcıların yüzde 42.3’ü ‘’Hiçbirine güvenmiyorum’’ yanıtını verdi. Aynı soruya “Kamu bankalarına güveniyorum’’ yanıtını verenlerin oranı yüzde 35.4 olurken, “Özel sektör bankalarına güveniyorum’’ yanıtı yüzde 2.6’da kaldı. Katılımcıların yüzde 5’i ise ekonomik dalgalanmanın bankalarla ilgili fikirlerini değiştirmediği yönünde görüş bildirdi. Anketin özellikle bankalara güven konusunda ciddi sorunların ortaya çıktığını gösterdiğini dile getiren İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, şunları söyledi: “Oysa ülkemizdeki tüm bankalar güvenilirdir. Çünkü Türkiye’deki bankaların sermaye yeterlilik rasyosunun ortalaması pek çok Avrupa ülkesinin iki katı. Ama ne yazık ki ekonomik dalgalanma ve krizle beraber bankalara yönelik olumsuz psikolojik durumun ortaya çıktığını, vatandaşların zihninde soru işaretleri uyandığını görüyoruz. Bu soru işaretlerinin ortadan kaldırılması, yüzde yüz güvenin sağlanması amacıyla mevduata sınırsız ve tam güvence verilmesi son derece yararlı olacaktır.’’ Demirtaş, mevduat garantisi konusunda Bakanlar Kurulu’nun geçici olarak yetkili kılınması yönündeki kararın bu aşamada çok önemli olduğunu kaydederek, yetkinin bir an önce kullanılması gerektiğini kaydetti.
16.11.2008
|