ForumDuyurular  Yeni Konu 

'Türcülük de ırkçılık gibidir'

04 Ekim 2008

hurkus





Bugün saat: 16.00'da İstanbul Kadıköy İskele Meydanı'nda biraraya gelecek olan Türkiyeli hayvan hakları savunucuları ve tüm hayvan korumacılar da ülkemizde gerçekleşen ve her geçen gün daha sıradan hale gelen katliamlara “dur” demek için meydanı dolduracak ve seslerini duyurmaya çalışacak.

Türkiye ile aynı saatlerde Londra, Paris, Lahey ve dünyanın çeşitli başka şehirlerindeki hayvan hakları savunucuları da Türkiye'ye 'artık dur' demek için toplanacak. Tüm dünyada birbirleri ile iletişim halinde olan hayvan hakları savunucuları, Türkiye'de yetersiz de olsa en azından 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na harfiyen uyulması talebiyle Türkiyeli hayvan korumacıları saat 16:00'da Kadıköy İskele Meydanı'na çağırıyorlar.

Öte yandan, bir hayvan korumacı bisikletçi Peter Becker, Türkiye'deki sokak hayvanları katliamını protesto etmek için, Türkiye'ye gelerek bisikletini Kadıköy sahiline, hayvanlar için sürecek.



Hayvan Hakları Günü'nde İstanbul Bakırköy meydanında da saat 12.00'de Bakırköy Belediyesi'ne bağlı Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'ndeki kedi ve köpeklere yeni yuvalar bulunmaya çalışılacak. Etkinliğin amacı hem daha fazla sayıda sokak hayvanını iyi hayat koşullarına kavuşturmak, hem de çocukların birer hayvansever olarak yetişmesine katkıda bulunmak.



Tanınmış doğa ve hayvan hakları savunucusu "Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu (DYBD)" kurucusu gazeteci, yazar Yalçın Ergündoğan da, 'Hayvan Hakları Günü' ile ilgili bir açıklama yaptı. Ergündoğan, "4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü, tıpkı ırkçılığa, cinsiyet ayrımcılığına, savaşa, nükleere, işkencelere, baskılara, sömürüye, soykırıma karşı çıktığımız gibi, 'türcülük' zihniyetine, 'bir türün başka bir tür üzerine tahakküm kurmasına' da karşı çıktığımızı bir kez daha haykırma günü. Bu gün vesilesiyle yeniden hatırlatmak istiyorum. İnsan türüne mensup kadınlar zaten çekici ve güzeller. Onların daha güzel olmak için, diğer türlerin mensuplarının kürklerini, derilerini yüzmeye, yüzdürmeye ihtiyaçları yok. Ayrıca, türümüzün tüm mensuplarının da biyolojik yapısı dışımızdaki türleri bizlere sunulmuş 'gıda'lar olarak görmemizi zorunlu kılmıyor. Doğanın ve hayvanların ne kendini savunacak 'avukatları', ne çıkarlarını koruyacak 'sendikaları', ne de 'oy hakları' var. 'İnsan merkezci' saplantılarımızı, 'kibrimizi' terk edebildiğimiz ölçüde diğer türlerle yaşamı daha eşit paylaşabilmeye yaklaşabileceğiz. Unutmayalım! Hayvanların merhamete, acınmaya, korunmaya değil, haklarının tanınmasına ve saygı gösterilmesine ihtiyacı var" dedi.



4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü etkinlikleri kapsamında Yapımcı ve Yönetmen Nur Onur'un katkısıyla, ünlü Yönetmen Halit Refiğ'in Köpekler Adası filmi, Dünya Hayvan Hakları Günü etkinlikleri kapsamında 9 Ekim Perşembe akşamı Beyoğlu Sineması'da gösterilecek. Film gösterimi ile, insan türü dışındaki diğer türlerin de yaşam haklarına saygı vurgusu yapılacak olan ve sunumunu Nur Onur'un gerçekleştireceği bu özel gecede, Hayvan Hakları konusundaki çalışmaları nedeniyle özel kişi ve kuruluşlara da plaket verilecek. Gece, filmin yönetmeni Halit Refiğ, başrol oyuncuları Perihan Savaş ve Tanju Gürsu'nun da katılımlarıyla renklenecek. Gösterim öncesi düzenlenecek törenle birlikte, Hayvan Hakları Federasyonu HAYTAP da Halit Refiğ'e bir teşekkür şilti verecek.



Dünyanın birçok farklı ülkesinde faal durumda olan Hayvanları Koruma Dernekleri, 1931 yılında biraraya geldikleri 4 Ekim gününü Dünya Hayvan Hakları Günü olarak kabul etti. Yıllar sonra, 21–23 Eylül 1977'de Uluslararası Hayvan Hakları Birliği ve ona bağlı ulusal birlikler tarafından Londra'da Hayvan Hakları konusunda düzenlenen bir uluslararası toplantıda, "Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi" kabul edildi. Bu bildirge, 15 Ekim 1978 tarihinde de Paris'te UNESCO Evi'nde törenle tüm dünyaya duyurulup ilan edildi.

Türkiye'de Hayvan Hakları konusunda ilk kez 2004 yılında bir çalışmaya tanık olundu. "AB Uyum Yasaları" kapsamında hazırlanan ve hayvan hakları savunucularının "Makyaj yasası" olarak nitelendirdiği 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu pek çok eksiği ile 24 Haziran 2004'te TBMM'de kabul edilerek yürürlüğe girdi.




04.10.2008
http://www.sesonline.net/php/genel_sayfa.php?KartNo=52159
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0