ForumGüncel Politika - İskender'in Düğümü  Yeni Konu 

Uçtu uçtu Radikal uçtu!

15 Temmuz 2008

hurkus





Bugünlerde Taraf’a en çok kim kızıyor dersiniz? Ergenekoncular mı? Onların da çok kızdığı kesin ama bence asıl Radikal Gazetesi kızıyor.

Çünkü Taraf, sivil ve demokrat bir yayın çizgisinin nasıl olması gerektiğini net bir biçimde ortaya koyuyor. Hükümeti eleştirirken aynı zamanda darbecilere ve çetecilere karşı onun yanında durmaktan çekinmiyor, ‘Hükümet yanlısı’ veya ‘şeriatçı’ gibi suçlamalara aldırmıyor. Türkiyeli aydınların kronik hastalığı olan ‘gerici algılanma korkusu’nu üstünden atmış, özgüvenli ve hepsi bir tarafa, adalet duygusuna sahip güçlü kalemlerin belirlediği bir yayın çizgisi izliyor.

Bu çizgisiyle, demokrat görünüp aslında öyle olmayan gazeteleri, özellikle de Radikal’i güç duruma düşürüyor. Böylece, sol veya liberal, demokrat bir aydının durması gerektiği yer açığa çıkıyor, Radikal de ister istemez demokrat olmayan yüzüyle cascavlak ortada kalıyor.

Radikal güneşli havalarda ‘demokratlık’ yapıyor, ama hava bozunca onun da çehresi bozuluyor. Belki de bu bir çelişki değil; belki de zor zamanlarda demokrasi dışı tutum alabilmesinin bedeli bu. Normal zamanlarda demokrat kesimlerin nabzını tutmaya çalışıyor, böylece zor zamanlarda onları demokrasi dışı bir tutum almaya ikna edebileceğini düşünüyor.

Aslında Hürriyet ne yapıyorsa, Radikal de onu yapıyor. Ama genellikle Hürriyet gibi ‘parmağım gözüne’ şeklinde değil de, daha ‘entel’ bir dille.

Radikal derin çeteyi uzun zaman görmedi; şoven mitinglerden darbe girişimlerine ve günlüklere kadar pek çok olayla onun arasındaki bağlantı iddialarıyla ilgilenmedi. Ama ne zaman ki konu ayyuka çıktı ve ‘öteki’ basın sayesinde üstü örtülemeyecek düzeye geldi, o da yazmaya başladı. Üstelik ne çok şey bildiğini Başyazarının kalemiyle göstererek.

Bugün de operasyonu destekler görünüyor, ama operasyon hakkında kuşku uyandırıcı ‘haber’ ve yorumlarını sürdürüyor. Dahası, çatışma şiddetlendikçe ‘Hükümet yanlısı cepheden sığ kampanya: Ankara’da acemice bir psikolojik savaş’ türü manşetler atarak, Paksüt-Başbuğ görüşmesi ile kapatma davası arasında ilişki kuranlarla güya dalga geçiyor. Söz konusu görüşmenin içeriğinin bu olmadığından nasıl bu kadar emin olabiliyor bilmem; ama Radikal’in herhangi bir ‘psikolojik savaş’ı acemice bulmaya sonuna kadar hakkı var.

Bunları söylerken, o gazetedeki birçok demokrat kalemin değeriyle ilgili kuşku uyandırmak istemem; onların varlığı okuyucu için şans. Ben onlardan değil, demokrasiyi döven manşetlerden söz ediyorum.

Şimdi Radikal’de 28 Şubat’ı eleştiren yazılar okuyabilirsiniz; ama Askerlerin Cemal Süreyya’nın ‘celaliyim, celalisin, celali’ şiirini okudukları ‘haber’ini manşetten verdiği zamanlar vardı. Şimdi Şemdinli’deki hatasından dolayı Hükümet’i eleştiren yazılar okuyabilirsiniz; ama isterseniz Google’a ‘uçtu uçtu savcı uçtu’ diye yazın, bakın karşınıza hangi gazete çıkacak.

Bu böyledir. Radikal kurtla yer, sahibiyle ağlar.

Ama artık gözyaşları inandırıcı değil. Taraf’a da o yüzden kızıyor.





Hürriyet insan hakları treni yapmış.

Genç Siviller de her durakta onu protesto ediyor.

Her gün usanmadan insan haklarını manşetlerle döveceksin, masumiyet karinesini ayaklar altına alıp ‘Ümraniye sapığı yakalandı’ türünden lekelerle insanların hayatını karartacaksın, sonra da insan hakları treni yapacaksın.

Hürriyet eğer ‘insan hakları’ treni yapıyorsa, pekala Demirel de ‘Siyasette Ahlak ve Vefa’ Treni, CHP ve MHP de ‘Kürt Sorununa Barışçıl Çözüm’ Treni yapabilir.

Hürriyet, eğer gerçekten insan haklarına katkıda bulunmak istiyorsa, yapacağı bellidir: Yayın hayatına son vermek.
15 Temmuz 2008

sultan

Hay Allah razı olsun! Medyadan hala çok kaliteli kalemler çıkıyor... KÖtülükler içinden çiçekli silgiler geçiyor da hafızamız tazelenip, temizleniyor. :P
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0