ForumDuyurular  Yeni Konu 

ABD Başkanı olsam istifa ederdim

23 Haziran 2008

hurkus

uyarısında bulunuyor

Çevre analistlerinin 2050’ye ilişkin kötü senaryoları var. Böyle giderse rahat içinde daha ne kadar yaşarız?

Birçok insan için hayat standartları şimdiden düşmüş durumda. Özellikle düşük gelirli olup da gelirlerinin yüzde 70’ini yiyeceğe yatırmak durumunda olanlar. Çünkü fiyatlar ikiye katlandı. Ekonomik yapının en zayıf halkası gıda konusu olacak, çok zorlayacak dünyayı. Eğer dikkat etmezsek Sümerler’de ve Mayalar’da uygarlığın sonunu getiren kıtlık ortaya çıkacak. Sümerler’de toprakta artan tuz miktarı tarımsal verimin düşmesine, Mayalar’da ise erozyon nedeniyle daha az tarım yapıldı. Bunlar da uygarlığın çökmesine neden olmuştu.

ABD ve Çin dünyayı en çok kirleten iki ülke. Siz ABD başkanı olsanız ne yapardınız?

İstifa ederdim. ABD’de çok büyük bir rüzgar enerjisi potansiyeli var, rüzgar çiftleri oluşturarak enerji elde ederdim ve bu enerjiyi taşımak için ulusal ağ oluştururdum. Güneş enerjisi potansiyeli de çok yüksek olduğundan bu enerjiyi değerlendirmek için hızlı bir eylem planı oluştururdum. Ama yapacağım en önemli şey vergileri yeniden yapılandırmak olurdu. Gelir vergisini düşürürken karbon vergisini yükseltirdim. İnsanlar önünde böyle bir yol haritası gördüğünde yatırım ve tüketimlerini ona göre yapmaya başlarlardı.

O zaman insanlar cebindeki parayı dünyanın geleceğinden daha çok düşünüyor.

Bu doğru.

Siz küresel ısınmanın belirtilerini yıllardır biliyorsunuz. Ne hissediyorsunuz? Çaresizlik mi, umutsuzluk mu?

İlk kitabımı yazarken ‘Bir kitap daha yazarsam her şeyi düzeltir’ diye düşünüyordum. 33 kitap oldu. Büyük çaplı bir sosyal ve ekonomik değişim oluşturabilmek için yeterli sayıda insanın bir değişiklik gerektiğinin farkına varması ve bunu destekleyecek duruma gelmesi gerekiyordu. Şu anda siyasi dönüm noktasına çok yaklaştık.

Küresel ısınma konusunda Türkiye’nin durumu nedir?

Türkiye Akdeniz ülkesi ve etrafı denizlerle çevrili bir ülke olduğu için rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeli çok yüksek. Eğer bu potansiyeli değerlendirebilirseniz ve kullanırsanız başka ülkeler için örnek hale gelebilecek bir konumda. Bu bölgede pek çok ülke petrol açısından zengin. Eninde sonunda petrol bitecek. O yüzden Türkiye petrole dayalı olmayan bir ekonominin oluşması için örnek olacak.

Bir gün böyle ünlü olacağınız aklınıza gelmiş miydi?

Çok ünlü olduğumdan emin değilim. Ben bir analistim ve her şeyi analiz etmekten hoşlanıyorum. Bir şeyleri önceden görüp bunları kitaplarımda yazıp insanları uyarmak benim için tatmin edici.

Al Gore hem samimi hem etkili

ABD eski başkan yardımcısı Al Gore küresel ısınma konusunda konferanslar veriyor, belgesel çekiyor. Ama kendisinin ABD’de çok büyük bir evde yaşadığı, konferanslara özel uçakla gittiği söyleniyor...

Özel uçakla konferanslara gittiğinden emin değilim. Benim isteyeceğimden daha büyük bir evi var. Ev senatör olan babasından miras kalmış. Evini enerji tasarrufu sağlamak üzere baştan aşağı yeniliyor. Küresel ısınma konusuna karşı olanlar onu kötülemeye de çalışıyor.

Onu samimi buluyor musunuz?

Sadece samimi değil aynı zamanda çok da etkili buluyorum. Çünkü şimdiye dek kimse bu konuda toplum bilincini onun kadar artıramadı. Son yıllarda çok fazla çaba gösterdi, dünyayı dolaşarak insanları bu konuda uyarıyor.

Otomobilim büyük bir evim ve klimam yok

1950’li yıllarda kardeşinizle birlikte çiftlikte domates yetiştiriyormuşsunuz. Şimdiki domateslerle o gün yedikleriniz arasındaki fark nedir?

Tadı dışında hiçbir şey değişmedi. O dönemde sert ve tatsız domatesler yoktu. Bizim yetiştirdiklerimiz lezzetliydi. O zamanlar yediklerimiz mevsime dayalıydı, şimdi bir markete girdiğinizde hangi mevsimde olduğunuzu ayırt edemeyecek durumdasınız.

Halen yetiştiriyor musunuz?

Hayır. Washington’da şehir merkezinde bir apartmanda yaşıyorum.

Siz nasıl yaşıyorsunuz?

Hayatımı basit tutmaya çalışıyorum. Bir oda, bir salondan oluşan bir apartman dairesinde yaşıyorum. İşyerim evime çok uzak değil, yürüyerek gidip geliyorum. Otomobilim yok. Klima kullanmıyorum, havalandırma için evin tavanında bir pervane var. Pencereleri açabiliyorum ve parktaki kuşların sesini duyabiliyorum. Çevre için iyi olan benim için de iyidir. Birileri bana otomobil verse kabul etmezdim.

Hiç otomobiliniz olmadı mı?

Ben bir çiftlikte büyüdüm ve orada traktörlerimiz, otomobillerimiz vardı. Ama son 30 yıldır otomobil kullanmıyorum. Bisikletim var.

Star Gazetesi
22.06.2008
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0