Theophrastus, Pausanias, Þükrü Tül ve yeni nesiller

15 Mart 2015 20:00 / 2024 kez okundu!

 

 

Ebruli seminerlerinden birinde Þükrü Tül hocamýzý dinliyorum.

Daedelik heykellerden, Artemis'ten, Aphrodisias'tan, Homeros'tan, Heredetos'un kapýsýndan, Aiollerden bahsediyor. Felsefeden giriyor, kültürden, sanattan, yemekten çýkýyor.

Her zaman yaptýðý gibi açýk kalan konulardan, sorunlardan bahsediyor. Polykarp'ýn mezarý ile ilgili çalýþmalar artmalý diyor, çevirilere önem verilmeli, Smyrna bilgisi geliþmeli. Bu yaþtan sonra arkeolojiye mi merak salsam diyorum.

Öðrencileri sorular soruyor, o yanýtlýyor; arkeolojik terimleri çok anlamasam da soru-cevap kýsmýný pür dikkat dinliyorum. Seminerin ön sýralarýndayým. Arka sýralara þöyle bir bakýyorum. Yedisinden yetmiþine hýnca hýnç dolu.

Onun rehberliðinde gidemediðim bir çok tura gitmek için hayal kuruyorum, plan kuruyorum.

Enginar yemek için etkinliðin peþinden Düzce Artemis restorana koþtuðumu hatýrlýyorum, "Ne anlattý hoca" diye soruyorum restoranýn güleryüzlü sahibine, "Rýfat Minare'den bahsetti mi?..." Kimbilir daha ne bilgiler var bizimle paylaþacak?

 

***

Ve seminer bitiyor, perde kapanýyor, ýþýklar kararýyor. Þükrü Tül Hoca seminerin sonunu Midillili doðabilimci ve felsefeci Theophrastus'un sözlerine ayýrýyor:

"Haydi size uðurlar olsun. Ya bilimi býrakýn çünkü çok yorucu. Ya da gereðince ilgilenin çünkü þaný çok büyük."

 

***

izmirizmir.net ailesine katýldýðým gün, yazdýðým ilk yazýnýn ilk paragrafýna konu olan "Kehanet"'i de Þükrü hocadan öðrenmiþtim.

Pausanias der ki demiþtin: “(Büyük Ýskender) uykusunda gördüðü bir düþ yüzünden kurdu o kenti“... “Kutsal Meles’in ötesinde, Pagos’un (Kadifekale) eteklerinde, 3 ya da 4 kez daha mutlu olacak Smyrnalýlar.”

Þanýn çok büyük Þükrü Tül. Yeni yolculuðunda huzur seninle, mutlu günler Smyrna ile, Ýzmir üzerine derinleþmeler yeni nesillerle olsun. Seni özleyeceðiz.

 

Volkan ABUR

15.03.2015

 

Son Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2015 21:13

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.