EÞÝT Yurttaþlar DEMOKRASÝSÝ

12 Mart 2010 14:48 / 1622 kez okundu!

 


Türkiye sivilleþiyor, yani teçhizatsýz yürüyüþ koluna geçiyor, normalleþiyor. Asker Siyasete müdahale alýþkanlýklarýný terk etme yolunda. Bundan böyle;, darbe teþebbüsüyle ve darbelerle Siyasete müdahil olunmayacak oyunlarýyla, andýçlarla, muhtýralarla, milli güvenlik siyaset belgesine karýþmakla arp. Ancak ...

Ancak, tam normalleþiyoruz, sivilleþiyoruz derken, bu kez de Türkiye'nin önünde "yeni" bir tehlike: Sivil Dikta. Bir bu eksikti! Türkiye bu "Dikta" tehlikesini de aþtý mý, o takdirde harbiden demokrasi düzlüðüne ulaþýr umudundayým.

"Sivil Dikta" tehlikesine dikkat çekenlere önyargýsýz kulak vermeli. Hatta empatik Bir Yaklaþým gerekiyor. O insanlar, bir Asýrlýk asker Aðýrlýklý yönetim anlayýþýndan bir anda sivile geçmenin tehlikelerinden korkuyor. Diktalardan çok çeken insanlar için normal bir refleks, sempatik sinir sisteminin tepkisi gibi geliyor bana. Genetik kökleri kuvvetli içgüdülerimiz devrede.

Þükürler olsun ki, Harbiye öðrenciliðinden bu yana sayýsýz darbe ve darbe teþebbüsünde yer almýþ emekliler bile artýk darbe istemiyor. Bu yüzden, Sivil diktayý önlemek için bir baþka diktaya baþvurma yolu kapanmýþ oluyor. O zaman, Sivil Dikta korkusu taþýyan insanlarýn Sivil Yönetimi, demokrasiyi ikircimsiz benimsemeleri için garantili bir yol bulmak gerekmez mi?

Benim aklýma gelen yol þu: Temel hak ve özgürlükler bütün yurttaþlara eksiksiz tanýnsýn. Onlar istemese de, Düþünce Özgürlüðü bizi bozar, Disiplini yok eder dese de bu hak ve özgürlükler onlarý da kapsamalý. Üniformalýlarýn da, yeni demokratik toplumda "seçme-seçilme" ve siyaset yapmalarýnýn (siyasi partiye üye olma, siyasi parti kurma) önü açýlsýn HÝÇBÝR GEREKÇEYE dayanarak HÝÇBÝR HAKTAN HÝÇBÝR KÝMSE mahrum BIRAKILMASIN. Siyasi parti üyesi, siyasi parti yöneticisi olabilsin; siyasi parti kurabilsin ve genel baþkan olabilsin ... Seçimlerde aday olsun, milletvekili, bakan, baþbakan olsun ve mecliste uzlaþmalý ya da uzlaþmasýz Cumhurbaþkaný seçilebilsin .. Temel insan haklarýný kullanmanýn yasal yollarý bazý meslek mensuplarýna kapatýldý diye, onlar da, bu haklarýný kullanmanýn yasadýþý yollarýna sapmasýnlar ...

Üniformalý üniformasýz ayýrýmý yapmamak, Cumhuriyet kurucularýnýn da Itibar ettiði bir yoldu. Mareþal Gazi M. Kemal Paþa, Mareþal Fevzi Çakmak ve Kazým Karabekir Paþa Genel 1927'ye kadar hem asker, hem milletvekiliydi. TBMM kýyafet Yönetmeliði el veriyorsa, her hangi bir þiddet ve tehdit unsuru taþýmamak koþuluyla hiçbir kýyafet ve aksesuarýn bence bir sakýncasý yok.Çünkü, birbirimizin kýyafetine karýþmaktan çok çektik, Eger Kýyafet Özgürlüðü yine büyük bir tartýþma yaratacaksa, "Milletvekilleri Meclise üniformasýz girmek zorundadýr" gibi bir yönetmelik maddesi konulabilir.

Askerin, bir YURTTAÞ olarak temel haklarýndan eksiksiz yararlanmasý, Yürürlükteki yasal mevzuattan ötürü Özlük haklarýna zarar verebilir. Bunun için kimi yasal deðiþikliklerin yapýlmasý elzemdir. Dernekler Kanunu'nda ve sair yasalarda yer alan kýsýtlayýcý hükümler deðiþtirilmelidir. Üniformalý yurttaþlarýn kiþisel yasalarýnda, "Devlete ve millete hizmetlerini Sivil sahada sürdürmeleri halinde memuriyetle ilgili bütün haklarý korunacaktýr" hükmü yer almalýdýr.Terfileri kesintiye uðramamalý, hatta Sivil hayata cesaret edenlere ek Kýdem verilmelidir.

Hiçbir yurttaþýn hiçbir gerekçeyle hak ve özgürlüklerinden mahrum edilmediði bir demokratikleþmeyi baþarabilirsek, Askeri Dikta ve "Sivil Dikta" tehlikesi ortadan kalkacaktýr .. Çünkü Asker-Sivil ayrýmý ortadan kaldýrýlmýþ olacaktýr. Isteyen Ak Parti, isteyen Kara Parti'yi seçebilecektir. Er Meydaný, oy ak-kara belli olacaktýr oy sandýðý olunca seçim.

Eðer üniformasýz yurttaþlardan bu önerilerimi sakýncalý bulanlar varsa, o zaman kaderlerine küssünler ve lütfen bir daha da "Sivil darbe" lafý etmesinler. Ama, eðer üniformalý yurttaþlardan "Haþa bu hak ve özgürlükler bizi bozar" diyen olursa, onlara diyeceðim þu olur: Sus ve otur!


Talat Ulusoy
28.02.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.