Dikkat! Zabıta geliyor!

14 Mayıs 2013 15:17 / 1326 kez okundu!

 


Küçüklüğümden beri zabıtalara anlam verememişimdir. İzlediğimiz filmlerde hep rüşvet yiyen bir tiptir zabıta. Kemal Sunal bir filminde karnını doyurmak için bir zabıta kıyafeti bulur ve bakkalın birine girip bütün ürünlerin tadına bakar. Yılmaz Erdoğan'ın 'Bir Demet Tiyatro' oyunundaki 'Zabıta İrfan' karakteri de avantacı biridir. Tabi her zabıta böyle değildir ama bize anlatılan genelde bu tipler olduğundan bir ön yargı oluşmuştur kafamızda.

Belediye zabıtaları kamu ve ortak sosyal alanlarla ilgilenmektedir. Son birkaç senedir benim gördüğüm kadarıyla kamu alanlarında oldukça sosyaller. İzlediğimiz veya okuduğumuz haberlerde her an zabıtanın uyguladığı şiddet haberlerine rastlamamız mümkündür. Grevdeki tekstil işçilerine saldıranı, atık kâğıt işçilerine saldıranı, sokak sanatçılarına, müzisyenlere, seyyar satıcılara saldıranları mevcut ve bu saldırılar sıradan saldırılar değildir. Demir sopalarla, kalaslarla insan hayatını riske atacak kadar ileri ve hunharca saldırılardır.

Ankara'da Çankaya Belediyesi'ne bağlı zabıtaların Kızılay'ı dağıttığı görüntüler akıllara gelmiştir. Bu saldırıyı protesto eylemine yine zabıta, bu kez coplarla saldırmıştı.

İstanbul'da Avcılar Belediyesine bağlı zabıtalar, sabahın köründe, 05.30 sularında inşaat halindeki Yeşilkent Cemevi binasının duvarlarını dozerlerle yerle bir edip, Alevi inanç önderlerinin resimleri paçavra gibi yerlere atmış ve birçok eşyaya el koymuştu.

Dün çıkan bir haberde ise Uşak Belediyesi zabıtalarına çevik kuvvet şube müdürlüğünce biber gazı eğitimi veriliyor. Eğitim şekli ilginç, çevik kuvvet polisleri zabıtaların gözüne biber gazı sıkıyor. Zabıtalara biber gazı sıkarken dikkatli olmaları gerektiği anlatılıyor ve biber gazının nasıl zarar verdiği gösteriliyor. Anlaşılan biber gazı sevdası Uşak'a kadar sıçramış.

Son olarak ise İzmir Kemeraltı çarşısında el ilanı dağıtan Çözüme Evet Koalisyonu aktivistlerine bir zabıta tacizi oldu. 11 Mayıs barış şenliği için el ilanı dağıtan aktivistlerin el ilanlarına hiçbir açıklama yapılmadan el konuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki zabıtalar 20-25 kişilik gruplar halinde çete gibi dolaşıp Kemeraltı çarşısında o gün insanlara korku yaydı. Çevredekilerin iddiasına göre 2-3 kişi 'haraç' vermediği için çağdaş belediyenin çağdaş zabıtaları ortalığı birbirine katmıştı.

Hiç mi güzel bir iş yapmıyor zabıta? Bence hayır. Arada bir hijyenik olmayan fırınları, peynircileri basıyorlardı ama bunun için zabıta olmaya gerek var mıdır bilemem.

Peki ne olacak zabıtanın hali? Yerel zabıtaların yanında jandarma da genel zabıta olarak geçer. Çözüm yolu ikisini de lağvetmektir. Bu durum yerel yönetimler ve bölgeler özerk olunca daha kolay olabilir belki, ama illa özerkliği beklemek de gerekmiyor. Belediyelere bağlı bir çete gibi hareket eden zabıtanın durumu bugünkü ortamda da çözülebilir bir mesele olarak karşımızdadır.


Sinan CANBAY

14.05.2013



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.