Dile geldiði kadarýyla!

08 Nisan 2014 13:33 / 1427 kez okundu!

 

 

Arada bir baþe, baþe diyorlardý sahi o dedikleri nedir ki! Ýyi, iyi demektir dedim baþe. Çok sevindi bir kelime öðrenmiþti ve baþe deyip durdu bu kez.

Arada bir yaptýðýmý tekrarladým önceki gün. Evin önündeki duraktan bindim seyrüsefer halindeki minibüse. Uzattým birbuçuk lirayý sürücüye. Orta sýrada boþ bulduðum koltuða oturuverdim.

Araç biraz yürümüþtü ki, yanýndaki biriyle konuþmak isteðinde olan benim gibi bir yolcu düzgün Türkçesiyle Diyarbakýr, çok güzel bir þehir deyiverdi.

Dönüp baktým yüzüne, konuþmakla konuþmamak arasýnda gidip geldim ve sordum nerelisin! Ýstanbulluyum, dedi. Benzemiyorsun, daha çok Çorumlulara, ya da Orta Anadolululara benziyorsun, dedim. Güldü, yok abi Ýstanbulluyum, dedi. Hayýrdýr, ne iþ, yolun ne için düþtü Diyarbakýr’a diye sorunca! Adý hayli bilinen kargo þirketlerinden birinde þoförmüþ. Ayda 1250 liraya çalýþýyormuþ. 140 lirada yol harcýrahý veriyorlarmýþ. Bir de asgari ücret üzerinden sigortasý yapýlýyormuþ. Yükünü indirdiðinde de o gece araçta yatýp ertesi gün tekrar yola koyuluyormuþ. Halinden memnun bir adamdý.

Yekten konuya girdi. Abi, dedi. Ya hu siz niye iktidar partilerine oy vermiyorsunuz. Bakýn verseniz oyunuzu, ne güzel yatýrým gelir, memleket kalkýnýr, rahat edersiniz, dedi. Dilim döndüðünce anlattým. Hemþehrim dedim bak biz halimizden memnunuz. Seçtiklerimizden de öyle. Bizim belediye baþkanlarýmýz da, vekillerimiz de, çalýp çýrpmazlar. Çalmadýklarý için de para akýllýca kullanýlýr ve iþe yarar, yerine adresine ulaþýr. Sonra bak kardaþ, her þey para pul deðil, insanýn namusu, haysiyeti, dili, kimliði var. Bunlar olmayýnca para neye yarar ki!

Bak sen ne güzel Türkçe konuþuyorsun. Biri sana dese ki yasak bu dili artýk konuþmayacaksýn. Lal u ekbem olacaksýn. Konuþursan yandýn, dese ne yaparsýn. He abi dedi vallahi þu arkamda oturanlar epeydi Kürtçe konuþuyorlardý sanýrsam, hiçbir þey anlamadým. Arada bir baþe, baþe diyorlardý sahi o dedikleri nedir ki! Ýyi, iyi demektir dedim baþe. Çok sevindi bir kelime öðrenmiþti ve baþe deyip durdu bu kez.

O arada arkamýzda oturan ikili sohbeti koyulaþtýrmýþ, bütün minibüsün duyacaðý kadar da ses tonlarýný yükseltmiþlerdi. Kürtçe konuþuyorlardý ve bizim garip tabii ki anlamýyordu. Ýster Ermeni, ister Ezidi, Ýsterse Alevi olsun seçtik biz temsilcilerimizi, kime ne diyorlardý. Hem bak Tansu Çiller de kadýn deðil miydi? Baþýmýza onu Baþbakan yaptýlar, hiçbir Allahýn kulu o kadýndýr deyip karþý çýktý mý? Eh o halde biz bir kadýný hem de yanýnda bir erkekle belediye baþkaný yapýnca niye birileri kadýn olduðu için karþý çýkýyor ki! Bu da bizim tercihimiz, seçtik iþte diyorlardý.

Kürtçe dönüp dedim ki biraz da gülerek biraz ses tonunuzu düþürün dedim. Hayýr kim ne düþünüyorsa düþünsün, kimseden korkumuz yok, konuþacaðýz diyorlardý. Anlaþýlan seçimin heyecanýný henüz üzerlerinden atamamýþlardý. Baktým bizim gariban bakýyor. Dönüp kendisine tercüme ettim konuþulanlarý. Hoþuna gitti. Abi bugün akþam döneceðim. Keyfini çýkaracaðým Diyarbakýr’ýn deyip ineceði yere çok kalýp kalmadýðýný sordu. Þoföre rica ettim, yabancýdýr yardým et dedim. O arada arkamýzdakilerden biri Kürtçe ben de orada ineceðim sen merak etme yardýmcý olurum deyiverdi.

Bir anda bütün minibüs birbiriyle ahbap oluvermiþti.

Ýneceðim yere gelince Kürtçe konuþanlara xatirê we, Ýstanbulluya da iyi günler dileyip indim araçtan.

Sonra bir süre düþündüm.

Ya hu! Bu ülkenin farklý dillerde konuþan fukara ve onurlu halký anlatýnca anlýyor meseleyi. Peki, bu tepemizdeki muktedirlerin derdi ne bizimle. Niye bu iþi bu kadar yokuþa sürüyorlar ki! Býktýk artýk bu ilkellerin cahil, sýkýcý, tepeden buyurgan ve ben bilirimci dillerinden. Yeter artýk, insan olun ve insanlýktan nasibinizi alýp zulmetmeyin dillere de, kimliklere de kültürlere de ve dahi insanlýða da…

Baþe, fam kirin?

 

Þeyhmus DÝKEN

05.04.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2014 14:01

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.