Tanrý 'Þah Mat' dediðinde

10 Aralýk 2014 01:05 / 1622 kez okundu!

 

 

Her saltanat eninde sonunda çöker, bütün þatolar bir gün enkaza döner, ölümsüzlük peþinde koþan krallarýn egolarý gün gelir balon gibi söner. Evvelin sonuca fayda etmediði o yýkým gününde Tanrý “þah-mat” demiþtir ve çaresizlik içine düþenlerin kimileri intihar eder, kimileri mazlumun önünde diz çöker. Kralýn sürüsü daðýlýr, yandaþlarý sap gibi ortada kalýr.  Padiþaha mersiyeler dizen kirli kalemler kýrýlýr, sanatýn gerçekçi kâtipleri yeniden köþelerinde yazmaya devam eder. Ýlahi komedyanýn adaleti iþte böyle bir þeydir, bazen güldürür, bazen aðlatýr, ne kadar güldürdüyse o kadar aðlatýr. “Bu günün yarýný da var” sözünü idrak etmezler. Döngü durmaz Biri gider, baþka biri gelir,  sistem aynen devam eder.  Kürtçe atasözüyle;

Dünya dor bý dore, ne bý zore, geh lý jere, geh lý jore. (Dünyanýn dönen devraný zorla deðil, sýrayladýr. Bazen yukarýda bazen aþaðýdadýr…)

Bu yaþýma gelinceye kadar çok þey gördüm çok þey yaþadým. Tarih yazýyordu bense tanýklýk ediyordum. Yasaklar, baskýlar, iþkenceler, yok saymalar, þimdilerde zorla imana getirmeler. Ýnsanýn insana yaptýðýný köpek köpeðe yapmaz. Ýnsan söz konusu olduðunda derinliklerimden nedenini bilmediðim bir tiksinti beliriverir. Ben dâhil olmak üzere insanýn “tam” olanýna rastlamadým. Tam adaletli, tam onurlu, tam dürüst, tam þerefli, tam namuslu, tam güvenilir, tam inanýlýr insan tanýmadým. Gel gör ki herkes “tam” olduðunu iddia eder. “tam” olma çabasý içinde olanlar vardýr ama tam olamayacaklarýný kendileri de bilirler. Önüne ekmek atýlan her köpeðin kuyruk salladýðýný gördüm. Günümüzde buna benzer insanlarý tanýdým, onur denen þeyin ayaklar altýna alýndýðýný gördüm. Bedenlerinin içini doldurmak uðruna ruhlarýnýn içini boþaltanlarý tanýdým.

Tiksindirici, gelgelelim beni hayata baðlayan, yaþama sevincimi oluþturan baþka þeyler var.

Altýnda yaþadýðýmýz gök kubbeye, canlýlarý ýsýtan güneþe, ayýn þavkýna, parlayan yýldýzlara, yaðan yaðmura, atmosferin sýcaðýndan üflenen serinliðe, karanlýðýn þerrinden gündüzün aydýnlýðýna çýkaran kutsal döngüye hayraným ben.

Üstünde yaþadýðýmýz toprak parçasýna, yaðan yaðmurlara, akan nehirlere, yeþil vadilere, buðday baþaklarýna, üzüm salkýmlarýna, engin okyanuslarýn gizemine minnettarým.

Hayranlýk duyduklarým ve minnettar olduklarýmýn hepsi bedavadýr. Yaþama aþký için bunlar yeter.

 

Þakir KADAN

09.12.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 10 Aralýk 2014 01:17

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.