Enseyi karartmayalým

22 Haziran 2013 02:19 / 1497 kez okundu!

 


Bugünlerde sokaða çýkmak istemiyorum. Sokaklarda eylemler var, sokaklarda direniþ var. Bu kere eylem ile gözlem arasýnda seçimimi deðiþtirdim ve gözlemci kalmaktan yana karar verdim. Ýlk kez eylemden vazgeçiyor, gözlemi seçiyorum. Aslýnda sokaklarýn acemisi deðilim, atýlan sloganlarýn yabancýsý hiç deðilim. Kýrk yýl öncesinin sloganlarý hiç deðiþmemiþ hala ayný ve kollar yine havaya yükseliyor, parmaklar zafer iþaretini gösteriyor.

"Zafer ne gelmez þeymiþ?" diye soruyorum kendime. Demokrasi ve özgürlük sesleri yükseliyor. Özgürlük ve demokrasi ne gelmez þeymiþ? Ýstediðiniz kadar baðýrýn maalesef diktatörlerin kulaklarý geçmiþ diktatörler gibi saðýr. Her iktidar ihtirastýr, her ihtiras diktatörleri kör ve saðýr eder. Unutmayalým ki iktidarlarý halk seçer. Ayrýþmýþ, parçalý duygulara bölünmüþ, dogmalarýn ve yapay kutsallarýn etrafýnda karþýtlar oluþturulmuþ halklarýn seçtiði iktidarlar öfkeli ve intikamcý liderlerin eline geçer. Ýþte o zaman seçilmiþ diktatörler ortaya çýkar. Böylelikle önce baþýmýza belayý sararýz ve sonra belaya karþý isyan ederiz.

Bugünlerde sokaklarda direniþ var. Kýrk yýl öncesinden bilirim, bu sokaklarda bir baþkalarý direniyordu. Bugün direnenler dün direnenlere karþý direniyorlar. Tahterevalli sanki. Bu iþin dengeli terazisi yok sanýrým. Birileri yükselir birleri iner. Bir sopa tanýrým hep halkýn kafasýna iner, sopa ayný sopa ama sopayý tutan eller deðiþir. Bazen bir diktatörün eline geçer, bazen silahlý adamlarýn. Bu durum dünya var oldukça diktatörlerin var olacaðýný gösteriyor. Ali alýr vurur, bir zaman sonra bir bakarsýn Veli almýþ vuruyor. Halkýn kafasýna inen sopa ayný ise sopayý vuracak kiþi Ali olmuþ ya da Veli ne fark eder. Ýktidarlar gibi direnenler de el deðiþtirir. Vaziyet böyle olunca direnmek alýnyazýsýna dönüþür.

Sokaða çýkmak istemiyorum. Çünkü uzun yýllar direndim, isyan ettim, özgürlüðe koþtum. Özgürlük yolunda koþarken yol uzadý, ölçü birimi olmayan hak, eþitlik ve özgürlüðün yaradýlýþa ters olduðunu anladým. Hiç bir zaman gerçekleþemeyeceðine inandým. Uçsuz, bucaksýz bir yolda ömrümün çürümesine dur dedim. Þöyle düþünmeye baþlamýþtým. Eðer bir gün sopa elime geçseydi acaba ben de baþkalarýnýn kafasýna vuracak mýydým, orasýný kesin bilmiyorum. Emin deðilim. Sopanýn kendine göre dayanýlmaz cazibesi vardýr. Çünkü sopa kimdeyse o diktatördür ve mutlaka sopayý kullanmak zorundadýr. Sistem böyle iþler. Onun için sopayý yok etmek gerekir, fakat bu imkânsýz. Bir ülkede yasalar, anayasalar sopadan yana yapýlmýþsa, idari kurallar yönetenlerin keyfine býrakýlmýþsa, vatanseverlik ve din adýna sürekli halklar arasýnda düþmanlar yaratýlmýþsa, diktatörler kendiliðinden var olur. Sopa sürekli el deðiþtirir. Din, ýrk ve milliyetçilik duygularýyla körelmiþ bir halkýn seçtiði liderleri de kör olur. Ýþte o zaman uçurumdan kurtulma þansý zayýflar. Körler birbirlerine yol göstermezler. Didiþme içten zayýflatmaya baþladýðýnda dýþ güçlere, emperyalistlere karþý savunma gücü azalýr ve telafisi mümkün olmayan yok oluþa götürür. Burada önemli olan nokta halklarýn arasýnda duygudaþlýðýn neden ve kimler tarafýndan koparýldýðýný tespit etmektir. Ýnanýyorum ki bu üilkenin bütün halklarý namuslu ve þereflidir. Her nedense ayrýþmýþlardýr. Namusu, malý ve ülkesi için canýný seve seve feda ederler. Dýþ tehlike hissettiðinde kenetlenir ve müdafaasýný yapar. Burada bir gerçek var; hepimiz vatan milliyetçisi ve hepimiz emperyalizme karþý sonuna kadar direnecek bir halkýz. Yeter ki zayýf düþmeyelim. Tarihimiz böyle yazýldý. Ýþte buna dikkat etmemiz gerekir.

Çetin Altan’ ýn dediði gibi ama bu kez emperyalizme “enseyi karartmayalým”.


Þakir KADAN

22.06.2013


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
22 Haziran 2013 12:39

ckurmus

þakir kadan'dan ayrýldýðým tek nokta var; çok ustaca tanýmladýðý berbat durum, dünya durdukça devam etmeyecek. buyurgan kültür, sahici özgürlükçü kültüre evrildiðinde iþler düzelecek. iþte o zaman halk kitleleri otorite deðiþtirmenin hiç iþe yaramadýðýný anlayacak. bir otorite olmadan insanýn kendi yaþamýný ve toplumlarýnýn yaþamýný düzene sokabileceðini öðrenecek. o özgürlükçü kültürde ana-baba çocuklarýna sahici özgürlüðü anlatacak. okullarda sahici özgürlük anlatýlacak. eðitim politikalarý, sahici özgürlüðün arkasýnda olacak. öðretiler, zengin ve güçlü olmanýn deðil, sevginin, çalýþmanýn ve bilginin peþinde olmayý öðütleyecek. insanlar birbirlerine yaþama düþman kültürü deðil, yaþamdan yana kültürü anlatýp öðretecek. iþte o zaman insan tüm yapay kavramlardan kurtulacak, mutlu yaþamanýn peþinde koþacak. kendi yarattýklarý yapay sýnýrlarý bekleyeceklerine gidip üretecekler, eþleriyle seviþecekler. vatanýn kutsallýðý ve onuru peþinde koþmanýn yerine çocuklarýnýn karnýný doyurmanýn ve onlarý mutlu etmenin peþine düþecekler.. bunlarýn hepsi olacak. ama bunlarýn gerçekleþmesi insanlýðýn daha epeyi zamanýný alacak. bu bir süreç, bu bir evrim. evrim, doðanýn þaþmaz kuralýdýr.günün birinde ve muhakkak bunlarýn hepsi olacak. insanlýk, 6 bin yýl önce yanlýþlýkla girdiði yolda çok yoruldu. bu yükü daha fazla taþýyamaz. ya bu yükün altýnda kalýp yok olacak ya da yaþamdan yana özgürlükçü kültürü seçecek. ama bilimsel veriler, insanlýðýn özürlük mayasýný attýðýný ve bu mayanýn tuttuðunu göstermektedir. insanlýðýn kurtulmasý, öyle bugünden yarýna olacak iþ deðil. insanlýk bugün 6 bin yýldýr besleyip büyüttüðü bir devle, buyurgan kültürle savaþmaktadýr. onu yenmesi, bu beladan kurtulmasý onun epeyi zamanýna malocak. bizim kýsacýk yaþamýmýzda gördüðümüz kýsýr döngü bizi yanýlsamaya götürmesin. insanlýk tarihi karþýsýnda bizlerin tanýk olduðu zaman diliminin hiç mi hiç önemi yoktur, esmesi bile okunmaz.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.