‘Testiyi kýrmadan önce'

18 Kasým 2013 19:07 / 5601 kez okundu!

 

 

Büyük, geniþ, yüksek tavanlý bir salonda kadýnlý erkekli, genç, olgun iyi giyimli 500'e yakýn insan, kimi, ikiþerli üçerli gruplar halinde hem çaylarýný yudumlarken hem sabah sohbetlerini yapýyor kimi birbirine günaydýn diyerek tanýþýyor... CHP Parti okulunun Belediye Baþkaný ve Belediye Meclis üyeliði için aday adayý olan partililerine verdiði eðitimden bahsetmek istiyorum. Evet, önümüzdeki yerel seçimlerde yerel de hizmet vermek için aday adayý olan 500'e yakýn insanýmýz. Bu tür eðitim sadece bir defa mahsus yapýlmýþ deðil bugün dek altý defa böyle farklý aday adaylarýna eðitim verilmiþ üç bine yakýn insan var.

Bu insanlarýmýz hepsi bir yerlerden geliyor, içlerinde mutlaka her meslekten insan var. Doktor, mühendis, iþçi, çiftçi, öðretmen, esnaf, avukat, memur, bürokrat.. Birikimleri var, kitle baðlarý var, yetenekleri var. Ve de hizmet vermek istiyorlar. Geleceðe yön vermek istiyorlar, üretmek istiyorlar. Þöyle bir baktýðýnýz da muazzam bir güç,  muazzam bir kadro görüyorsunuz. Böyle bir gücün, kadronun Türkiye’de hiçbir partide, örgütte olduðuna inanmýyorum. Býrakýn Türkiye’yi Avrupa’nýn birçok ülkesinde de olduðuna inanmýyorum.

Tabi ki bu gücü, bu kadroyu yönlendirecek bir örgüt gerekli. Tam hatýrlamýyorum ya Marks ya da Lenin "Verin örgütü Dünyayý deðiþtireyim" diyordu. Ýþte örgütün de yapacaðý tam da bu, bu muazzam kadroyla, bu güçle ülkeyi deðiþtirmek mümkün. Bu parti okulunda gördüðüm en sevindirici, en olumlu þey, yeni söylemlerin olmasý, bazý konulara eskisi gibi katý bakýlmamasý, kitlelere inilmesi, parti içi ve parti dýþý demokrasinin öneminin vurgulanmasý, kimden ve nasýl gelirse gelsin eleþtirilere açýk olunmasý, her konuda açýk ve þeffaf olunmasýnýn önemi üzerinde durulmasý benim için deðerli ve önemli mesajlar idi ama maalesef yetersiz. Yetersiz olduðunu çok basit düþünerek bulabiliriz. Bakýnýz hala,  Kentsel dönüþüm alanýnda tamamen baþarýsýz, TOKÝ eliyle ucubeler yaratýlmýþ kentlerle, çevrecilik diye bir anlayýþýn kalmadýðý, 4+4+4 yöntemi ile dibe vurmuþ bir eðitim sistemiyle, ikide bir deðiþen, oturmamýþ ve de halkýn sýrtýna ayrý bir maddi külfet yüklenerek yönetilmeye çalýþýlan bir saðlýk sistemiyle, toplum, etnik, mezhepsel ve yaþam tarzý açýsýndan birleþtirilecekken ayrýþtýrýlmaya çalýþýlan bir ortam oluþturulurken, iþsizliðin yoksulluðun giderek arttýðý, sýfýr sorun olarak ilan edilen dýþ politikanýn sýfýr dost politikasýna dönüþtüðü, esnafýn, memurun ekonomik olarak çok zorlandýðý bu ortamda iktidar oy potansiyelini % 50'lerde tutabiliyorsa, elinde dünyanýn bir çok ülkesinde olmayan muazzam kadrosu, gücü olan bir partinin % 22-25'lik oy potansiyeliyle muhalefette olmasýný nasýl açýklayabiliriz? Bu örgütün her kademede ki sorumlularý, yöneticileri yüz defa çok ciddi olarak düþünmeli. Farklý yöntemler farklý düþünceler, stratejik deðiþiklikler yapýlmalý. Ülke sorunlarýnýn çözümü için eski düþünce yöntemlerinden arýndýrmýþ, yanlýþlarla yüzleþ ilmiþ, her konuda tamamen yenileþmiþ olarak çok daha açýk, net,  radikal düþünceler üretmelidir. Tüm ülke de var olan sorunlarý, AKP ‘den çok daha doðru olarak CHP çözer algýsýný vermek için bu kadrolar, insanlar ciddi olarak dinlemelidir. Ve de oluþacak olan bu yeniden deðiþimi kadrolarýn ve kitlelerin çok az fire vererek kabulleneceðini zannediyorum.

Bir önemli husus da ders aralarýnda verilen dinlenme sýrasýnda yapýlan sohbetlerden çýkardýðým ders oldu. Herkesin yakýndýðý hani seçilmeden önce birlikte yöneteceðiz sözü verip, kitle örgütlerini, muhtarlarý v.b ziyaret edip halkýn elini sýkmak için sokak, sokak dolaþýp da seçim kazanan, koltuða oturduktan sonra da kimseyi gözü görmemesinden, tek adamlardan yakýnmalarý oldu. Çok açýk ve net olarak söylüyorum. Bu tür aday adaylarý, aday olarak atandýðýnda bu yerlerde sürpriz kayýplarýn olacaðýný hissettim. Bu nedenle parti yönetimlerinin aday belirlerken en önemli ölçütü, aday adayýnýn seçilmeden önceki tavrý, düþünceleri, hareketleri, sözleri, davranýþlarý neyse seçildikten sonrada deðiþmeyecek mütevazý, alçak gönüllü adaylar üzerinde durmasý olmalýdýr. Testi kýrýlmadan önce hatýrlatayým, bu kadar kadro ve güçle baþarýsýz olunursa bunun sorumlusu birikimini deneyimini yeteneklerini ortaya koyup görev almak isteyen bu insanlar deðil, parti yönetimi yetkilileri olacaktýr benden söylemesi.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

12.11.2013

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.