'Yol gösteren çok olur'

28 Nisan 2014 14:37 / 1273 kez okundu!

 

 

‘’Arabanýn tekerleði kýrýldý mý yol gösteren çok olur’’ derdi ninem. Bu özdeyiþ anonim bir deyiþ ama ilk defa çocukken ninemden duymuþtum. 30 Mart yerel seçimlerinden sonra istenilen baþarýyý elde edemeyen CHP’ye hem kendi içinden hem dýþarýdan bilen bilmeyen yoðun eleþtiri, akýl hocalýðý, yol göstericiliði yapýlýyor. Basýnda bu konuda onlarca yazý okudum, bu yazýlarýn içinde partiyi tanýmadan, yanlý, hizipçi, sübjektif düþüncelerle yazanlar da az deðil.

Kanýmca bu kadar eleþtiri, akýl hocalýðý ve yol göstericik karþýsýnda basýndan okuduðuma göre, sayýn Kýlýçdaroðlu, en sonunda kýsa ve öz olarak ‘’Halk bize güvenmiyor’’ deðerlendirmesi yaptý. Aynen katýlýyorum. Ýþte bütün sorun bu üç kelimenin içselleþtirilmesi ve bu gerçeðin kabullenmesidir. Acilen yapýlacak, bu tespitin hakkýný vererek ‘’HALK BÝZE GÜVENÝYOR’’a dönüþtürmek ve Türkiye partisi olmak. Bence, bunun dýþýndaki öneriler, partiyi saða mý çekelim, sola mý çekelim tartýþmalarý, gerçek dýþý tahliller, sosyolog araþtýrmalarý havanda su dövmekten baþka bir þey deðildir. Partiyi izleyen, dinleyen, bakan milyonlarca insan var. Bu insanlar yönetimin tahmin etmediði hassaslýkla, dikkatle partiyi, parti yetkililerinin ve partili yerel yöneticilerinin demeçlerini, düþüncelerini, verdikleri sözleri, yaþam biçimini, vücut dilini, davranýþlarýný, geçmiþini, daha açýkçasý her þeyini takip ediyor. Halk barýþ, demokrasi, özgürlük, adalet, ekonomik ferahlýk istiyor, iþ istiyor, aþ istiyor, konut istiyor. Önümüzdeki süreç,  toplumun her kesiminin, bütün etnik gruplarýn, partiyi kesintisiz izleyeceði, partinin de gözünün önünde duran bu milyonlarca insana güven duyup, güven vermek süreci olarak algýlanmalý. Eðer bu süreç olumlu deðerlendirilemez ise partinin de ‘’olmak veya olmamak‘’ anlayýþýna hatta sýnýrýna geleceði açýkça görülüyor.

Parti Genel Baþkanýnýn ‘’Halk bize güvenmiyor’’ tespitinin yaptýðý bu aþamada, partide sorumluluk alanlarýn, yetkililerin, açýk yüreklilikle, dürüstçe, cesaretliðice, olgunlukla sadece bu seçimi deðil tüm 90 yýlý ‘’kalýplara sýkýþmadan, ideolojik yinelemelere saptanmadan’’ yüzleþmesi, yapýlan yanlýþlarýn, hatalarýn özeleþtiri yapýlmasý mý halka güven verir? Yoksa bazý il ve ilçe örgütlerinde ‘’cadý avýnýn’’ baþlatýlmasý veya bizim ilçe örgütünün benimde içinde olduðum beþ arkadaþýn partiden ihraç edilmesini istemek gibi davranýþlar mý halka güven verir?

Duyumlarýmýza göre eðer, diðer bölgelerde ve bizim bölgemizde bazý partili insanlarý baþarýsýzlýðýn nedeni gösterip günah keçisi olarak tespit edilip ihracý yapýldýðýnda bu parti halka güven verecek ise ben kendi adýma ihraca gönüllü olarak razý gösteririm, yeter ki ben halkýn gönlünden ihraç olmayayým. Ama 15 yýl sosyal demokrat, cumhuriyetçi, laik kimlikle iktidarda kalmýþ, insanlarýný ayrýþtýrmýþ, itibarsýzlaþtýrmýþ, ötelemiþ, otoriter ve baský yöntemlerini uygulamýþ sonrada halk tarafýndan düþürülmüþ Belediye Baþkanlarýnýn arkasýndan, kurtulduk diye halk lokma dökülüyorsa, yemek veriyorsa, nerede ise bayram yapýyorsa bunlarýn da hesabý sorulmalýdýr.

Önümüzdeki Cumhurbaþkanlýðý ve Milletvekilliði seçimlerinde baskýcý, otoriter, çevreyi katleden, adý birçok yolsuzluk, usulsüzlük, hukuksuzluk iddialarýyla gündemde bulunan iktidardan kurtulmak için bir fýrsattýr. Bunun içinde sosyal demokratým, demokratik Cumhuriyetçiyim, halkçýyým, çevreciyim, solcuyum, sosyalistim, özgürlükçüyüm diyen partilerin, kuruluþlarýn eski ezberlerini, katý ideolojik görüþlerini bir kenara býrakýp, eþitlik, adalet, özgürlük ilkeleri doðrultusunda, halka güven verecek, halkla baðlarýný kuracak kýlcal damarlarýný açacak kadrolarý harekete geçirmenin, birleþmenin zamaný gelmedi mi?

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

27.04.2014

 

Son Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2014 21:02

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.