Yazýklar olsun bana!

07 Kasým 2013 13:42 / 1267 kez okundu!

 


Yanlýþ anlamalarý ve yorumlarý önlemek için baþtan peþin, peþin söyleyeyim. Kendimin de katýldýðý Cumhuriyet kutlamalarýný doðru buluyor ve de etrafýmýzda ki, Irak, Ýran, Mýsýr, Suriye Lübnan, Libya v.s gibi ülkelere göre var olan Cumhuriyetimizin ilanýn 90. Yýl dönümünde bayram etmek, Cumhuriyetin deðerlerini ve kurumlarýný sahiplenenlerin ve savunanlarýn en doðal hakký olarak görüyorum. Yalnýz epey zamandýr aklýmda olan Cumhuriyet ve diðer milli bayram kutlamalarý ve de anma günlerindeki protokolün sýralanmasý konusunu gündeme getirme isteðim son Selçuk’taki Cumhuriyet kutlamalarýndaki baþarýlý öðrencilere verilen ödül töreninde oluþan protokol krizi vesile oldu.

Uzun, uzun Cumhuriyet tanýmlarý ve uygulamasý üzerinde durmanýn yeri burasý deðil ama, çok basit ve anlaþýlýr olmasý açýsýndan ‘’Cumhuriyet, egemenliðin millete ait olduðu bir yönetim þekli’’ olarak algýlamýyor muyuz? Bu yönetimi de sözüm ona çok partili bir siyasi hayatta, genel seçimlerle iþbaþýna gelmiþ ve seçilen kiþilerin çýkardýðý kanunlarla idare edilme deðil midir? Demek ki Cumhuriyetin en temel niteliði milleti temsil edenlerin seçilmesi ve bunlarýn ülkeyi yönetmesi. Bu durumda hangi kademede olursa olsun ilk sýrada seçilmiþlerin olmasý gerekirken böyle Cumhuriyet törenlerinde ve diðer baþka törenlerde de ilk sýrada atanmýþ Kaymakam, sonra atanmýþ Garnizon Komutaný sonra seçilmiþ olan Belediye Baþkaný geliyor. Þimdi hep beraber düþünelim bu sýralama Demokratik Cumhuriyetlerde doðru mudur?

Þimdi çok daha acý bir gerçeði daha açýklamak istiyorum. Dikkat ettiniz mi? Selçuk tören alanýndaki Cumhuriyet kutlamalarýnda, Kaymakam, Belediye Baþkaný, Garnizon Komutaný, Cumhuriyet Baþsavcýsý ilk ön sýrada yerlerini alýrken, gördüðüm ve tanýdýðým kadarý ile Kaymakam ve Belediye Baþkanýnýn eþleri arka sýradaki oturma yerlerinde yerlerini aldýlar. Hani kadýn erkek eþitliði? Protokol, eþlerini de yanýna alarak töreni izleseydi kim karþý çýkardý? Maalesef eþlerinin arkada durmasýna da kimse karþý çýkmadý. Aslýnda baþarýlý öðrencilere ödül verme törenindeki madalya ve hediyelerini kimin önce vereceði kriz olmak yerine kadýnlarýn arkada oturmasý kriz olmalý veya böyle olmamalýydý.

Düþünüyorum da 1969 yýlýndan beri, devrimci, halkçý, ilerici, cumhuriyetçi düþüncelerle hiç de azýmsanmayacak bir çoðunlukla doðru veya yanlýþ yöntemlerle gericiliðe, statükoculuða, sömürüye, adaletsizliðe, haksýzlýða karþý mücadele verdiðimizi zannediyordum. Ama tören alanýndaki manzaraya baktýðýmda içim burkuldu. Alanda bulunan en az 3-4 bin gencin geleceðini hiç düþünülmeksizin, 4+4+4 eðitim sistemi ile tüm gençliði imam hatipli yapacak, elinden gelse tüm kadýnlarýn baþýný örtecek bir anlayýþýn ayak seslerini hisseder gibi oldum. Bir diðer görüntü de Cumhuriyet Kutlamalarý adýna çöp kamyonlarýný, kanal açma, itfaiye arabalarýný bayrakla kutsayýp garibim halkýn bu arabalarý selama durmasý ve de bunun yanýnda ödül vermedeki protokol krizi bu düþüncelerimin üzerine tuz biber ekti.

Bir de bunun yanýn da halkýn her kesiminin, hemen, hemen her partinin, çocuðundan yetiþmiþine kadar cumhuriyete inanarak sahiplenerek, coþku ile katýldýðý Cumhuriyet’in gece kutlamalarýnda kerameti kendinde zanneden, bu coþkuyu, bu sahiplenmeyi bir yerlere mesaj olarak göndermek isteyen, CUMHURÝYETÝN yüzü suyu hürmetine seçilen Belediye Baþkanýnýn kendisini ‘’KRAL ÝLAN’’ etmesi nasýl açýklanýr? Oy uðruna kimi kendini kral ilan ediyor kimi maniple edilmiþ anketlerle medyada kendini birinci ilan ettiriyor. Ey güzel halkým. Evet 90 yýllýk Cumhuriyetin 63 yýlýný bizzat yaþamýþ birisi olarak, 44-45 yýlýný ben ve benim içinde bulunduðum jenerasyon mücadele içinde geçirerek kimimiz asýldý, kimimiz kurþuna dizildi, kimimiz yýllarca hapis yattý. Yaþayan bizler de mücadele verdik diye kasým, kasým kasýlýyoruz. Ýþsizlik, terör, eðitim, konut, saðlýk, etnik sorun v.b tüm sorunlar ortada duruyor. Bütün bu mücadele sonunda içinde bulunduðumuz cumhuriyete bakýnýz. Ama sonuç bu. Kendi adýma bana yazýklar olsun.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

03.11.2013

Son Güncelleme Tarihi: 07 Kasým 2013 19:41

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.