Önümüzdeki genel seçime nasýl bakmalýyýz?

02 Mart 2015 15:34 / 1185 kez okundu!

 

 

Politikada, hafýzamda yer eden ilk eylem, 27 Mayýs 1960 askeri darbesinden bir iki gün öncesi rahmetli Adnan Menderes’in Eskiþehir’de hükümet konaðý önünde yaptýðý konuþma esnasýnda elektriklerin kesilmesi nedeniyle ben halkýma sesimi mikrofonsuz da duyururum demesi ve üç gün sonra da darbe ile oluþan kaos bugünkü gibi aklýmda. O günden beri, yani yaþamýmda aklým erdi ereli, bildim bileli bu ülke kaoslar, karmaþalar, bunalýmlar, darbeler vb yaþadý. Hemen hemen halkýn büyük çoðunluðunun doðru dürüst bir gün dahi yüzü gülmedi. Çok ilginç olan da halkýn azýmsanmayacak bir bölümünün de bu durumu kanýksamasý veya çaresiz bir þekilde kendini politikacýlarýn iradesine býrakmasý oldu.

Görülüyor ki, Türkiye'de sorun çok temelde, çok derinde. Bu ülke, ulusal kurtuluþ mücadelesi ile birlikte bölgenin en avantajlý olduðu dönemde politik inþa sürecine girdi gerekli, doðru, yapýlmasý gereken de bu idi ama maalesef olamadý, ‘’devletin bekasý’’ adýna ulusal birlik saðlanamadý, toplayýcý bütünleþtirici olamadý. Giderek ufak ufak çaktýrmadan ötelemeler, ayrýþtýrmalar birike birike bugünlere gelindi. Bugün Ülkede siyaset, rejim büyük bir kriz yaþýyor. Ve bugün ülkede var olan bütün partilerin hemen hemen politik, ideolojik temelleri ayný, siyasetin önüne hep vesayet geçti, görüyorsunuz dün kavga edenler bugün birleþiveriyorlar veya dün anlaþanlar bugün miras bölüþümü nedeni ile ayrýlýveriyorlar. Bütün siyasi partiler de kendi içinde parçalý, çatlaklar var, otoriterleþme, tek adamlýk var.

Peki nasýl bakmalý ne yapmalý. Bir kere soruna Alevi sorununun, Kürt sorununun çözümü olarak bakmamalý, Türkiye’nin demokratikleþme sorunu olarak bakmalý, bunun için de ülkenin gerçek bir reforma, sistem deðiþikliðine gereksinimi var, ulusal birliði saðlayacak ‘’Kurucu bir Meclise’’ gereksinim var.

Her ne kadar halk bazý þeyleri kanýksa da veya kendi haline býraksa da seçim zamaný gücü, aklý, saðduyusu ile hareket ederek oylarý ile tabanda ittifaklarý saðlýyor. Hiçbir zaman siyasilerin masa baþýnda yaptýðý ittifaklara raðbet etmiyor. Özellikle son üç seçimde, toplumun içinden, geliþen, deðiþen toplumsal dinamikler, var olan siyasilerin içinde kötünün en iyisini seçerek kendilerine yarayacak, gelecekte belki umut olur anlayýþý ile hareket etmekteler ve bu konuda oldukça politik tecrübelere sahip. Ýþte böyle bir politik ortamda bu seçimde ilk ve öncelikli olarak yapýlmasý gereken, her politik hareket içinde ki çatlaklardan, demokrat olaný ortaya çýkarmak gerekir, ön yoklamalarda, ön seçimlerde, adaylar içinde, ýrkçý, þoven, olaylara sýð bakanlar, yýllardýr ayný þeyleri söyleyen hamasi söylemciler öne çýkarýlmamalýdýr. Artýk þu açýkça görülüyor, neredeyse bir asýrdýr ayný yoldan gidilerek farklý yerlere ulaþýlmýyor, 70-80 yýldýr, ayný þeyleri söyleyip iktidar olunamýyorsa, bunda ýsrar etmek bu ülkeye yapýlacak en büyük kötülük, yani Kurucu ve Yapýcý Meclisi siyaseti parçalamak üzerinden deðil yeni geliþen toplumsal dinamikleri  sosyolojik temele dayalý gören demokrat vekilleri seçmekle olur. Cumhuriyetin demokratikleþmesi, ileride daha büyük acýlarýn yaþanmamasý, artýk, yýllardýr ülke bölünüyor nidalarýnýn atýlmamasý, ýrkçý þoven duygularýn yok olmasý için, Türkiye’nin demokratikleþmesine acil gereksinimi var. Bunun tezahürü olarak da HDP hareketinin Türkiye hareketi olmasý % 10 barajýný aþmasý mutlaka saðlanmalýdýr. Bu durum ayný zamanda bu hareketi demokratikleþtirecek, ulusal birliðin gerçek anlamda hayata geçirilmesinde mihenk taþý olacaktýr.

Bölgede ki komþularýmýza göre bugün ki fiili durum ülkemizin demokratikleþmesinde bir avantaj, yalnýz bunun için kendimiz, bu ülke sýnýrlarý içinde yaþayan insanlarýn  bu demokratikleþmeyi inþa etmek durumundayýz, baþka güçlerin, baþka ülkelerin oluþuma faydasý olmadýðý gibi emperyallerin, tazýya tut tavþana kaç taktiði de unutulmamalýdýr.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

02.03.2015

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.