Medya anketlerine inanalým mý?

25 Ekim 2013 21:46 / 1425 kez okundu!

 


Yerel Seçim için aday adaylýk süreci baþladýðýndan beri Ýzmir yazýlý medya kuruluþlarýndan reklam vermem, bayram mesajlarýný yayýnlamak gibi çalýþmalar için dört beþ teklif aldým. Sizin de gördüðünüz üzere görsel medyada da her gün bir aday adayý düþünce ve görüþlerini açýklamakta. Bu çok doðal ve iyi bir þey. Ama bu görsel medyaya her aday ben de çýkmak istiyorum demesiyle çýkýlmýyor. Bu ekonomik güçle ilgili bir durum. Nasrettin Hocanýn hesabý parayý veren düdüðü çalar.

Gelelim Ýnternet gazetelerinin yaptýðý ankete; Tesadüfen aday belirleme anketi yapan bir internet medyasýnda kendime oy vermek için týkladýðýmda adýmýn karþýsýnda var olan sayý deðiþmediði gibi en üstte adý yazýlý bulunan aday adayýnýn sayýnýn bir arttýðý gördüm. Yaklaþýk 15 gün sonra benim oylama sayým aynen durduðu halde en üstteki aday adayýnýn oylama sayýsý aldý yürüdü. En ilginç olaný da bu sitede ki oylamada bir oy alan aday baþka bir internet sitesinde ki ankette ikinci durumunda yine ilk anlattýðým internet sitesinde ki ankette birinci çýkan aday adayý, bahsettiðim ikinci internet sitesindeki oylamada yani baþka bir site de sonuncu.

Sayýn okuyucular kimsenin günahýný almak veya vebal yüklemek istemiyorum ama seçim sonunda da bu medyalarýn güvenirliði de sorgulanmasý gerekecek. Gerçi bu tür manipülasyonlar, yönlendirmeler her seçimde olaðan þeyler. Bir arkadaþýn dediði gibi 2009 Selçuk yerel seçimlerinde Selçuk’ta bir partinin adayý bu tür yapýlan anketlerde % 65 oy alarak Belediye Baþkaný olmasý garanti gözüküyordu. Býrakýn kendisinin Belediye Baþkaný olmasýný Partisinden bir kiþi dahi meclise giremedi.

Halkýn bu tür yönlendirmelerle, þiþirme anketlerle etkileneceðini zannetmiyorum. Tüm dünyada yapýlan araþtýrmalar da gösteriyor ki, ne kadar çok bu tür yönlendirme, etkileme, þiþirme anketleri yapýlýrsa yapýlsýn dünyada ki diðer ülkelerde halký etkileme yüzdesi % 2, bizim ülkemizde daha da düþük % 1,5 . Bu etkileme oranýný da oy bazýnda adaylara paylaþtýrýrsak çok küçük bir sayý çýkacaktýr.

Peki gerçekleri yansýtan anketler yok mu? Tabii ki var. Özellikle iyi seçilmiþ, tüm toplumu kapsayan denekleriyle yüz yüze objektif, önyargýsýz, tarafsýz yapýlan anketler çok saðlýklý sonuçlar vermekte. Daha önceki genel ve yerel seçimlerde bunlarýn örnekleri görüldü. Hangi partinin hangi adayýnýn ne kadar oy alacaðý virgülden sonrasý bile doðru tespit eden araþtýrma kuruluþlarý oldu. Demek istediðim uzaktan kumandayla oturduðunuz yerden isimleri sýralayarak anket yapmak ne kadar doðru? Halk bu anketlere ne derece katýlýyor? Her þeyde olduðu gibi ne iþ olursa olsun emek ister, açýklýk, þeffaflýk ister. Halkýmýzýn bu tür eften püften iþlere inanacaðýný zannetmiyorum. Ben halkýmýza inanýyor ve güveniyorum.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

25.10.2013

Son Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2013 15:07

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.