Kendi baþýný baðlayamayan

27 Haziran 2012 14:27 / 2849 kez okundu!

 


Ülkede olanlarý düþünürken, çocukluk döneminden bir aným aklýma geldi. Mahallemizde, lafý, sözü dinlenen, kýna gecelerinde gelin baþý yapan Ayþe haným teyze dediðimiz bir kadýn vardý. Mahallede saygýnlýðý biraz da otoriter olan Ayþe haným teyzeye kadýnlar ufak defek sorunlarýný da sorarlardý. Biz gecekonduda tek gözlü bir evde yaþarken Ayþe haným teyze üç katlý beton evde yaþardý.

Çocuklarýndan Ali ile emsaldik, doðal olarak çocukluk arkadaþlýðýmýz oldu. Bir gün Ali’yi oyun için dýþarýda beklerken, Ali içeriye davet etti. Ayþe haným teyze evde yoktu. Daha kapýdan girer girmez þoka uðradým. Paçalarýný sýva da gir, her yer darmadaðýnýk kir, pas içinde, mutfak simsiyah, bulaþýklar ortada…

Benzetmek gibi olmasýn ama bizde de biraz Ayþe haným teyzelik yok mu diye düþünmeye baþladým. Ülkede birçok sorunumuz özellikle de terör sorunu almýþ baþýný giderken, komþunun terör sorununa bu kadar içli dýþlý olmak doðru politika mý? Tabii ki nerede olursa olsun tüm haksýzlýklara, baskýlara, þiddete, kýrýmlara karþý çýkýlmalýdýr. Fakat kendi insanýmýz haksýzlýklara, baskýlara, adaletsizliklere uðrarken, hatta ilan edilmemiþ bir savaþ sürerken ve bunlar çözüm beklerken ve de çözüm olanaklarý, ortamý varken komþunun sorununu çözmek için bu kadar gayret içine girmek ne derecede doðrudur. Halkýmýz haklý olarak, bu tür durumlarda ‘’Kendi baþýný baðlayamayan gelin baþý baðlar’’ der. Umarým bu duruma düþmekten en kýsa zamanda vazgeçeriz.

Ayrýca, ülke sorunlarýný kendi ideolojik çizgisinde çözmek niyeti ile örneðin kürtaj konusunun ortaya atýlmasý, 4+4+4 uygulamasýnýn içine imam hatiplerin koyulmasý, Taksim'e cami planý gibi projeleri aradan çýkarmak için yönü komþuya çevriliyorsa, son uçak düþürülmesi olayýnda olduðu gibi daha vahim sorunlar doðurur. Hele de ‘’oyun kurucu rolündeyiz, küresel gücüz, bölgede tek aktör devletiz. Oyun oynayan deðil, planlayan, hayata geçiren ve oynatan ülkeyiz, Türkiye'siz bir bölge, oyun düþünülemez’’ söylemleri ile havalara girmek ülkemize bir þey kazandýrmadýðý gibi, hiç ummadýðýmýz tehlikelerle baþa baþa kalabiliriz. Yine halkýmýz bu tür durumlarda, ‘’Yiðitsin derler candan, zenginsin derler maldan yaparlar’’ diye özlü sözle cevap verir.

Ýþte, Ýsrail yaptýðý katliamdan kýlý kýpýrdamadýðý gibi burnumuzun dibinde petrol ararken, ‘’küresel güç’’ olan ülkemizden Kuzey Kýbrýs’a dostu düþmana kendimizi güldürecek þekilde Karadeniz takasý gibi bir tekne gönderebildik. Uçaðýmýzýn düþürüldüðü ancak 24 saat sonra açýklýk kazandý, hala pilotlarýmýza ulaþýlmýþ deðil.

Cumhuriyet dönemi de dahil tüm bu güçlü olma psikolojisi hep kendi halkýna karþý kullanýlmýþtýr. Halâ da öyle, gençler parasýz eðitim istediðinde atmaca gibi saldýrýlýyor, yýllarca hapis cezasý veriliyor, kadýnlar kürtaja karþý çýktýklarýnda yerlerde sürünerek kýyasýya dövülüyor, insanlar hapishanelerde cayýr cayýr kendini yakýyor. Her demokratik istek ve gösteride þiddet uygulanýyor. Demek gücümüz ancak kendi ülke insanýmýza yetiyor.

Sakýn bu ifade yanlýþ anlaþýlýp komþulara haddini bildirelim düþüncesi çýkarýlmasýn. Savaþ, politikanýn en aptalca uygulama yöntemidir. Kendi ülkesindeki sorunlarýný çözemeyip tam tersine sorun yaratanlar, baþka ülkenin sorunlarýný çözemezler demek istedim.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

26.06.2012

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.