Ýnsan utanýyor

08 Mayýs 2013 00:22 / 1446 kez okundu!

 


Deniz Gezmiþ ve Cihan Alptekin Bursa Cezaevinde yatarken tanýþmýþtýk. Daha sonra Cihan Alptekin ile Ýstanbul Kartal Maltepe askeri ceza evinde farklý koðuþlarda olsa da ayný dönem birlikte kaldýk. Maltepe Askeri Ceza Evinde, 27 Mayýs askeri darbesinin içinde de yer alan ve12 Mart 1971 sað darbesinden önce 9 Mart'ta sol darbe yapacaklarý iddiasý ile yargýlanan emekli asker Ýrfan Solmazer ‘’tahliye olacaðýz denize bile gireceðiz’’ diye yüksek sesle ceza evi koridorlarda nutuk atýyordu.

Gerçekten de bu davalardan Türk Ceza kanunun 146 maddesine göre yani idamla yargýlanan 9 Mart darbeci iddiasý ile yargýlanan, Ýrfan Solmazer, Ýlhan Selçuk, Celil Gürkan ve bunun gibi tabii senatörler, teðmenler ne yaptýlar ne ettiler, gerçi ne yaptýklarýný ettiklerini sonradan öðrendik, sonunda berat ettiler.

6 Mayýs 1972 sabahý evden çýktýðýmda yan komþumuz önümü keserek, ‘’Sizin evi asker, polis kuþatarak abluka altýna aldý, ne oldu?’’ diye sordu. Bilmediðimi, annemin hasta olduðunu, bu durumu anneme söylememelerini rica edep yürüðümde arkamda iki sivil kendilerini saklamadan yakýndan takip ediyorlardý. Anlaþýlan önemli bir durum vardý. 100–200 metre yürüdüðümde karþýdan ayný düþüncedeki devrimci arkadaþým Yüksel Tuna ile karþýlaþtýðýmda öðrendim Denizlerin asýldýðýný. Kuþatmanýn nedeni buymuþ demek, Hýdrellez sabahý asmýþlardý Deniz Gezmiþ, Yusuf Aslan ve Hüseyin Ýnan’ý. Hiçbir þey yapamamanýn acziyle akþama kadar polis arkamýzda sersem tavuk gibi dolaþtýk Eskiþehir sokaklarýnda. Deniz Gezmiþ ve arkadaþlarýnýn her ölüm yýldönümünde bu sahne akýlma gelir ve üzülerek saygý ile anarým.

Kesinlikle insanlarýn kafasýndaki Deniz Gezmiþ ve arkadaþlarýnýn mitinin yýkýlmasýný, yiðitlinin, dürüstlüðünün üzerine toz konulmasýný istemem. Onlar yiðitçe inandýklarý dava uðrana canlarýný verdiler, hiçbir pazarlýða girmediler, o dönem oluþan bilinç ve düþüncelerinden taviz vermediler. Ama artýk o dönemin ve bazý þeylerinde bilinmesinin gelecekteki gençlerimiz için gerekli olduðuna inanýyorum. Bu dönem TBMM'sinde, Denizlerin idam oylamasýna 450 milletvekilinden 323 üye katýlýyor. Bunlardan, kimlerin evet dediðini görmek için arkasýna bakarak el kaldýran baþta Süleyman Demirel olmak üzere 273’ü Deniz Gezmiþ ve arkadaþlarýnýn idamý için evet, sadece 43 milletvekili hayýr, 2 milletvekili de çekimser oy kullanýyor. 118 kiþi de oylamaya katýlmýyor. Oylamaya katýlmayanlarý tahmin edersiniz. Daha da geniþ bilgi için Gogol'da Deniz Gezmiþ yazarsanýz ‘’aslan sosyal demokratlardan’’ kimlerin Deniz Gezmiþ ve arkadaþlarýnýn idamýna evet dediðini, kimlerin oylamaya katýlmadýðýný görürsünüz. Daha da geniþ bilgi isterseniz yine Gogol arama motorunda emekli asker, milletvekili ‘’Ýrfan Solmazer, Deniz Gezmiþ iliþkilerini’’ arayýnýz, bakýnýz karþýnýza neler çýkacak?

Yazar Oral Çalýþlar bir yazýsýnda "O dönemde bizler cezaevinde Denizlerin yanýndaydýk ve CHP’nin yeniden Anayasa Mahkemesine itiraz etmesini bekledik. Kanun esastan alýnmamýþtý. Ne olduysa CHP bu kez itiraz etmedi. Etse birçok þey deðiþebilirdi’’ diye düþüncelerini açýklýyor.

Geçenler de Ýzmir'de bir dostla konuþuyoruz. 25 yaþýndaki genç inancý için idam sehpasýný kendi ayaklarý ile teperek ölüme gitti, bu ülkede ikide bir darbe teþebbüsünde bulunanlar allem ediyor kalem ediyor, tahliye olup yaþamlarýný sürdürüyorlar. Son Ergenekon, Balyoz davalarýndan yargýlanan koca koca paþalar, generaller çýkýp geliþen iltica, þeriat endiþeleri yüzünden bu toplantýlarý yaptýk deyip de, arkasýndaki emir komuta ile gelen yüzlerce askeri bu iþin içinden sýyýrmýyorlar diye kendi aramýzda konuþtuk.

Bir yandan Denizlerin idamýna evet diyen ve de son yýllarda demokrasi havarisi geçinen Süleyman Demirel ile ittifak yapýlacak bir yandan da Denizlerin ölüm yýldönümü anýlacak. 41 yýl geçti ama politikada bazý þeyler hala deðiþmedi ne yazýk ki, sadece bunlarý bilenler biraz utanýyor o kadar.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

06.05.2013

Son Güncelleme Tarihi: 08 Mayýs 2013 01:10

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.