Gözünü sevdiðim halk

01 Mayýs 2013 00:42 / 1304 kez okundu!

 


Bu yazýyý popülist (kitle yalakalýðý) olarak deðil, içten halka inanarak yazýyorum. Hani genel seçim öncesi AKP iktidarý, Anayasanýn bazý maddelerinin deðiþtirilerek yerine yeni maddelerin kabulü için halkýn oyuna baþvurmuþtu ya. Bu referandum öncesi de PKK’nýn Habur giriþ kapýsýndaki olaylarýna, Oslo görüþmelerinin deþifre olmasýna, ýrkçýlarýn, ittihatçýlarýn, kaba milliyetçilerin, kaba ulusalcýlarýn, eski Maocu artýklarýn karþý propagandýsýna raðmen bu referandumda halkýn % 58’inin evet oyu ile Anayasal deðiþiklik kabul edilmiþti.

Ki bu referandumda BDP tarafsýz kalarak Anayasal deðiþikliklere destek vermemiþti. Ýþte bu % 58 lik destek halkýn barýþ isteðinin en açýk desteði olarak barýþ sürecinin baþlamasýnýn da en büyük etkenlerinden biridir. Ayrýca yine bir takým gruplarýn, Türk ve Kürt halkýný birbirine düþürecek, daha kanlý savaþ ortamý yaratacak provokasyonlarýna da gelmedi. Politikacýlardan daha anlayýþlý olgun ve bilinçli davrandý ve halada davranmakta.

Daha da açýkçasý Sayýn Erdoðan ve Partisinin barýþ sürecini baþlatmasýnýn nedeni, demokratlýðýndan, ilericiliðinden, deðiþimciliðinden, devrimciliðinden deðil halkýn barýþ isteðinden hareketle baþlamýþtýr. Ayrýca Ergenekon, Balyoz, Sarýkýz gibi davalarla askeri vesayet bu kadar açýk teþhir edilmeseydi bu sürecin baþlama þansý da yoktu. Bir ara, PKK’nýn halk savaþý tehditleri ve kýpýrdanmasý sürecinde AKP, MHP ve Ýþçi Partisinden daha milliyetçi söylemler baþlatarak süreci durdurmuþtu. Fakat PKK’nýn Orta Doðu daki geliþmeleri deðerlendirerek geri çekilme isteði ile halkýn ve kamuoyunun ‘’akan kanýn durmasý’’ isteðinin örtüþmesi Sayýn Erdoðan’ýn ve AKP’nin bu süreci baþlatmasýnýn adýmlarýný atmaya etken olmuþtur. Yani bu sürecin baþlamasýnýn arkasýnda, bazý gruplarýn ‘’cahil, bir þey bilmez, karnýný kaþýyan, bir kilo una, yaða satýldý’’ dediði halk vardýr. Olay budur. Bu halk yedi veren gibidir. Bir ver yedi al. Yeter ki yolu açýlsýn ufacýk bir ýþýk görsün sizi destekleyecektir. 1950 ler de halk Menderes iktidarýný halkýn isteklerini dile getirdiði için desteklemedi mi? Gerçekten de o dönemde göstermelik de olsa 20 yýla yakýn ceza evinde yatan Nazým Hikmeti, 13 yýl cezaevinde yatan Kemal Tahir’i ve bunun gibi onlarca yazar çizere affý bu iktidar getirmedi mi? Türk Ceza Kanundaki 141-142 yi kaldýrarak Komünist Partiyi legalleþtiren Özal iktidarý olmadý mý? Doðal olarak demokrat, ilerici, deðiþimci, dönüþümcü olmayan bu tür liderler ve partileri, ekip de topladýklarý mahsulü kendi ambarlarýna koyacaklar. AKP de bugün bunu yapýyor. Yalnýz þu da bir gerçektir ki toplanan ürün devamlý ambarda býrakýldýðýnda nasýl çürür ise Menderes ve Özal iktidarlarýnda olduðu gibi, bu süreçte halkýn bu barýþ ve demokrasi isteði ayaklarý üzerine oturtulmayýp gerçek demokrasiye dönüþmez ise daðýlýr gider hatta sonu belli olmayan trajedilere acýlara da neden olabilir.

100 yýllýk sorunun, özellikle daha sorunlu ve þiddetli geçen son otuz yýlýn birden bire düze çýkmasý, çözülmesi beklemez. Doðal olarak endiþeler, tedirginlikler, bilinemezlikler olacaktýr. Fakat bunun çözümü, ýrkçýlarýn, kaba milliyetçilerin yaptýðý gibi 5-10 lümpeni Akil Ýnsanlar üzerine salmakla bu endiþeler bilinemezlikler giderilemez. Veya bazý politikacýlarýn söylediði gibi demokrasi yüzü görmemiþ hala alternatif oluþturacak demokrat bir partinin bile oluþmadýðý ülkemizde ‘’barýþ demokratik ortamda saðlanýr, parlamento içinde çözülür’’ gibi hamaset söylemleri de buza yazý yazmak gibi bir þeydir. 30-40 yýlý sýký yönetimlerle, olaðanüstü hallerle darbelerle geçen bu ülkede hangi sorun demokrasi içinde çözüldü? Hiçbir zaman hiçbir alanda demokrasi kültürü, demokrasi bilinci olmayan ülkemiz politikacýlarýna bu barýþ süreci belki demokrasiye giden yolu açabilir.

Görüldüðü üzere bu süreci AKP’ye destek deðil Türk ve Kürt halkýnýn barýþ sürecine destek olarak algýlanmalý. En azýndan gerçek sosyal demokratlar kopan kitle baðlarýný kurmak için barýþ sürecin içinde bir biçimde yer almalýdýrlar. Eþit kimlik tanýmý belirten Anayasal düzenlemelere, her alanda eþitlik, adalet, özgürlük saðlayýcý hukuksal düzenlemelere açýkça destek verilerek demokratik reformlarýn önü açýlmalýdýr. Bu süreç kesintiye uðradýðýnda ve de eskisi gibi savaþ durumu baþladýðýnda ölen her insanýmýzýn sorumlusu vebalý birinci derece de bu süreci engelleyenlerin olacaktýr buda böyle biline. Yoksa ‘’bir þey bilmeyen, cahil karnýný kaþýyan bu halk’’ da en azýndan seçimlerde süreci köstekleyenlerden hesap soracaðý açýktýr. Daha önceki seçimlerde olduðu gibi.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

30.04.2013

Son Güncelleme Tarihi: 04 Mayýs 2013 11:08

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.