Göz göre göre kanser olunur mu?

31 Ekim 2014 20:31 / 1121 kez okundu!

 

 

Yazý baþlýðýndaki soruyu hemen cevaplarsak, göz göre göre kanser olunur mu? Evet olunur. Bizim Küçük Menderes böyle aktýðý müddetçe o kadar çok kanser vakalarý artacak ki Küçük Menderes'in temizlenmesine, arýtýlmasýna harcanan paradan daha çok kanserli hastalarýn tedavisi için para harcanacak. En kötüsü de, insanlarýmýz ölecek, tedavisi mümkün olmayan bu kanser illeti için harcanan paralarda boþa gidecek.

Bozdað’larýndan pýrýl, pýrýl doðan K. Menderes, Kiraz'dan geçip, Beydaðý'na ulaþtýðýnda biraz bulanýklaþýyor, Ödemiþ'in mandýra artýklarý ile kirlenme baþlýyor, ovada zikzaklar çizerek ilerleyen Menderes, birçok çayla birleþerek Tire, Torbalý'da bütün tarlalarýn, sebzelerin sulanmasýnda kullanýlýyor. Yoluna devam eden K. Menderes, Çaybaþý yakýnlarýnda Fetret çayý ile birleþtiðinde artýk nehir olmaktan çýkýp, Azrail’e dönüþüyor. Nehir diyemeyeceðimiz Azrail’e dönüþen bu irin Selçuk ilçesinden Pamucak’ta denize dökülüyor. Artýk bu irin nehrinin içinde aðýr metaller mi, geçtiði yerlerin fosseptikleri mi, neden öldüðü belirlenmeyen veya bilinmeyen hayvan leþlerinin artýðý mý, deri fabrikalarýn artýklarý mý ne ararsanýz bulunan simsiyah renkte bir irin Selçuk ilçesinin Pamucak kýyýsýnda denize dökülüyor.

Þimdi yetkililere soruyorum Pamucak’a gelinceye kadar simsiyah renge bürünen K. Menderesin deðiþik kirlilik oranlarýnda da olsa geçtiði yerlerde tarým ve ürünleri için sulama olarak kullanýyor mu? Kullanýlmýyor mu? Denize döküldüðü Pamucak kýyý þeridinde insanlar denize giriyor mu girmiyor mu? Bu suyla sulanan ürünler pazara gelip satýþa sunulmuyor mu? Ve de insanlar bu ürünleri sofralarýna koyuyorlar mý koymuyorlar mý?

Ýnsanlar, yaþamak için, çocuklarýný beslemek için sofraya konulan ve de kirlenmiþ, içinde her türlü maddenin bulunduðu suyla yetiþtirilen bu sebzeler, meyveler saðlýklý olabilir mi? Bu çay ve derelerden su içen hayvanlar etkilenmeyecek mi? Menderes'in döküldüðü bölgede denize girenler deri yoluyla zehir akan bu sulardan etkilenmeyecekler mi? Bu sorun yýllardýr gündeme geliyor. Ýmzalar toplandý, denize döküldüðü yerde çadýrlar kuruldu, festivallerde stantlar açýldý, toplantýlar, yürüyüþler yapýldý. Ýnsanlar daha ne yapsýnlar illa vandallýk mý? Yapsýnlar. Yetkililer, yýllardan beri sizler ne yapýyorsunuz? Bildiðim kadarý ile Ýzmir’de bu tür durumlar için kurulmuþ bir komisyon var bu komisyon öyle alt düzey bürokratlardan da deðil, Belediye Baþkaný, Vali, yardýmcýlarý gibi üst düzey yöneticilerden oluþuyor, arada bir veya basýnda üzerine çok gidilirse Selçuk’a gelip bir bakýyorlar ‘’evet çok kötü tedbir almalýyýz’’ diyorlar, birkaç fabrika veya kirletene göstermelik bir ceza kesiliyor yine herkes kendi iþine bakýyor.

Fabrikalar, atýk maddelerini nehre boþaltýp üç kuruþ kar edecekler diye binlerce insan kanser olacak, binlercesi de kansere aday olacak. Böyle bir þey olabilir mi? Bütün yetkililerin baþta Çevre Bakanlýðýnýn, Büyük Þehir Belediyesinin, Valiliðin, nehrin geçtiði ilçe, belde, köy yerel yöneticilerinin, her þeyi bir yana býrakýp bu sorun acilen çözülmeli artýk. Fabrikalarýn arýtma yapmalarý da yetmez, arýtma sonrasý temizlenen sularý dahi nehirlere, çaylara akýtmayacak önlemler, tedbirler almalý. Bunun için de en büyük görev ve sorumlulukta baþta Büyük Þehir Belediyesine ve Selçuk Belediyesi'ne düþer. K. Menderes nehrinin geçtiði bölgede yaþayan, çoluðundan çocuðuna, kadýnýndan erkeðine, büyüðünden küçüðüne tüm insanlarýnda bu konuda çok duyarlý olmasý, önce bu konuda kendi yöneticilerini iyi ve tatlý dillerle uyarmalý, yetmez ise sivil toplum örgütleri, sendikalar, meslek örgütleri, odalarý demokratik yöntemlerle harekete geçirmeli, bu da yetmez ise, politik güçlerle birlik yapýlmalý, bu da yetmezse merkezi iktidarý zorlamalý bu da yetmezse günah burada yaþayan insanlardan gider.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

21.10.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.