Gezi Parký

14 Mayýs 2014 21:07 / 1196 kez okundu!

 

 

Selçuk Belediyesi’nin Mayýs ayý oturumunda, yeni yönetim, eski yönetimin Gezi Parký ve Gezi Cafe olarak verdiði yer isimlerini deðiþtirmeyi gündeme getirdi.

Anlaþýlan hem ülke genelinde, hem yerelde Gezi olaylarý gündemden inmeyecek. Türkiye’ye damgasýný vuran Gezi olaylarýný her politik görüþ kendi meþrebine ve çýkarýna göre yorumluyor. Oysa bu eylem, özellikle 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasý politika dýþý kaldýðý, okumadýðý, düþünmediði, ülke sorunlarýna eðilmediði iddialarýyla eleþtirilen gençliðin, hiç de öyle olmadýðýný, çevreye, özgürlüklerine, dayanýþmaya ne kadar duyarlý olduðunu, tüm politik hareketleri dýþlayarak, baðýmsýz, barýþçý, yaratýcý eylemler koyarak gösterdi. Ve de bunlarý kendi aralarýndaki dayanýþma ruhuyla, yaþama baðlýlýðýyla, entelektüel birikimiyle, güçlü bir dirençle ispatladý, farklý düþünen tüm kesimleri yanýlttý. Tüm kesimlerin ilgisini çeken, beklenmeyen bu eylem ve davranýþlarý gören, politik hareketler, marjinal gruplar, mal bulmuþ maðribi gibi bu genç eylemcilerin yanýnda yer alarak sahiplendiler. Her zaman olduðu gibi kolaycýlýða kaçan, hazýra konmak isteyen bu dar ve sýð gruplar eylemleri sahiplenirken kendi ideolojilerini öne çýkardýlar, doðal olarak da hareket, iktidarýn da bunu kendisine karþý bir komplo olarak görmesi, kýþkýrtýcý ifadeleri, güvenlik güçlerinin aþýrý güç kullanmasý iþi baþka mecralara, hatta vandallýða kadar gitti.

Hala, gençlerin masumane bir hareket olarak 12 aðacýn kesilmesine ve parkýn betonlaþmasýna karþý olarak çýkýldýðýna inanmayan iktidar, her vesile ile bu konuda çok hassas davranarak bu eylemi iktidarý yýkmaya yönelik bir eylem ve komplo olarak görmekte ve bu konuda karþý önemler için elinden geleni yapmaya çalýþmakta.

Genelde böyle bir süreç oluþurken, Selçuk’ta da yerel seçim öncesi, Selçuk Belediye Baþkanlýðýndaki eski yönetimin aldýðý kararla, Selçuk’u Bizanslarýn elinden alan Emir Sasa Bey’in heykelinin bulunduðu, halk arasýnda Emlak Parký olarak isimlendirilen bu parkta sekiz aðaç kesildi. Çok fazla kiþinin görmemesi düþünülerek sabahýn erken saatlerinde kesilen bu sekiz aðacýn yerine bir köfteci dükkaný bir de kafe yapýldý. Trajedi- komikliðe bakýn ki Taksim Gezi Parký'nda 12 aðacýn kesilmesiyle ortalýk ayaða kalkarken, Selçuk’ta kesilen bu 8 aðacýn bulunduðu parka GEZÝ PARKI, yapýlan kafeye de GEZÝ CAFE adý Sosyal Demokrat Belediye Baþkaný tarafýndan önerildi ve Sosyal Demokrat Meclis Üyelerince de kabul edildi. Þimdi de yeni yönetim bu isimlerin Gazi Parký, kafeyi de Gazi Cafe olarak deðiþtirilmesini öneriyor.

Kýsaca ve kabaca ülkenin politik demografisi bu. Görülüyor ki politik yapýlar hasta, bu hastalýðýn sorumlusu da politikacýlar. Hastalýða neden olanlar hastalýðý iyileþtirebilir mi? Hiç zannetmiyorum. Ancak ne zaman farklý düþünceleri zenginlik olarak algýlayan, ‘’siyaset sahnesine sýfýr noktasýndan bakacak, insanlarý üretici bir dilin etrafýnda buluþturacak’’, bireyi öne çýkaran, toplumla beraber tüm aðýrlýðýný koyabilecek politikacýlar ortaya çýkar, belki o zaman bu kronik, hastalýklý, çözüm üretmeyen politikalar yerine saðlýklý politikalar üretilebilir, insanlarýn, özellikle gençlerin masumane isteklerine cevap verebilir.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

06.05.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.