Gerçekten bu ülke kuruluþundan beri nasýl yönetiliyor?

02 Nisan 2015 20:24 / 1154 kez okundu!

 

 

Ülkemizin adý eksik de olsa güzel. Ben Demokratik Türkiye Cumhuriyeti olmasýný arzu ederdim. Osmanlý'yý resmi ideolojilerin ve ders kitaplarýndaki tarih anlatýmý kadar biliyoruz, bildiðimiz dört beþ padiþahýn dýþýndakilerin hepsinin devþirme olduðu yani Osmanlý’nýn biz sözde Cumhuriyet döneminde yaþayanlar olarak açýk, þeffaf, sansürsüz olarak araþtýrýlan gerçek yönetimi þudur diyebileceði bir þekli bence açýk ve net deðil veya ben bilmiyorum.

Gelelim Cumhuriyet dönemine, sözde ‘’parlamenter sistem’’ doksan yýldýr, halkýn tüm katmanlarýnýn önce kendi aralarýnda bölgesel veya yerel olarak demokratik bir eleme ile seçildiði sonra bunlarýn ülke genelinde seçime girerek yetenekleri, kabiliyetleri çalýþkanlýklarý, baþarýlarý, demokratlýklarý temel alýnarak seçilerek parlamentoda temsil edildiði, parlamentoda da tüm halklarýn sorunlarýnýn adalet, eþitlik, özgürlük temelinde tartýþýldýðý, çözüldüðü, bir grubun veya bir kesimin çýkarýna deðil tüm halkýn çýkarýna kararlar alýndýðý bir politik yapýlaþma ve bunun sonucu bir iktidara tanýk oldunuz mu? Bu ülkenin zengini bile kendi öz sermayesi birikimi ile olmayýp yukarýdan yani devlet ve iktidar eliyle yaratýlmadý mý?

Prof. Eser Karakaþ’ýn bir açýk oturumda dediði gibi bu ülkede ‘’Parlamenter sistem’’ hiç olmadý, þimdiye kadar uygulanan sistem, ‘’parlamenter’’ adý altýnda ‘’yürütmeye’’ dayalý sistem. Yürütmede de kim iktidar oldu ise nalýncý keseri gibi ya kendine ya da yandaþlarýna yontmadý mý? Peki yapýlan seçimler neyin nesi, göstermelik ve de ‘’yok birbirimizden farkýmýz’’ biz buyuz anlayýþý ile ‘’biz sizinleyiz, sizler için varýz’’ vatan, millet edebiyatý ile iktidar olunca her þeyi unutup veya söylenmemiþ gibi bütün kararlar kendileri ve yandaþlarý için yönetim olmadý mý? Garibim halkta umduðunu deðil bulduklarý içinden kötünün iyisini seçmek için oyunu istese de istemese de veriyor. Vermese, dirense ne olur? Tüm iktidar dönemlerin de en çok da bu iktidar döneminde en küçük bir hak istemede, bir bildiri okumada bile acýmasýzca coplarla dövme, biber gazý ve ölümler olmuyor mu? Öncesi de vataný kurtarmak adýna, parlamenter sistemi kurtarmak adýna bu ülke darbelerle yaþamadý mý? Biraz baþ kaldýrýldý mý tanklar sokakta. Bu yüzden bu ülke çok acýlar çekti, ölümler oldu, katliamlar yaþandý, trajediler yaþadý, hala da yaþamakta hala da sistem ayný devam ediyor. Önümüzde ayný sistemin devamý olarak bir seçim var en azýndan bu seçimde demokrasi adýna, halklar adýna, barýþ adýna en küçük bir umut verebilecek, mum ýþýðý kadar bile olsa çevreyi aydýnlatacak yönetim için, þoven duygularýmýzý, kör inançlarýmýzý, katý ideolojileri öne çýkarmadan aklýmýzý sað duyumuzu öne çýkararak bir seçim yapmak durumundayýz, yoksa bu sefer yaþadýklarýmýzdan çok daha fazla acýnýn, dramýn kederin yaþanýlmasý kaçýnýlmaz gibi görülüyor.

Bunun için de, insanlarýn kaç çocuk yapacaðýna, giydiði eteðe kadar her konuda toplumu dizayn etmeye çalýþan, toplumlarý keskin hatlarla bölen, ‘’dinci kinci’’ gençlik yetiþtirme istekleri olan, her þeyi tekleþtiren, otoriterleþen, adaleti, hukuku ayaklar altýna alan, usulsüzlüklerin yolsuzluklarýn üzerine gitmeyen, çýkar uðruna doðayý katleden, iktidar uðruna gözü hiçbir þey görmeyen, tüm komþularýyla sorun yaratýp ülkeyi savaþýn eþiðine getiren, insanlarýn deðerlerini, inançlarýný kullanarak iktidar olma anlayýþýna en ufak prim verilmemelidir. Bunun kadar ülke geleceði için sorun yaratacak olan vatan millet yurtseverlik adýna içinde jitemcileri, kontörgerilla kalýntýlarýný barýndýranlara da çok dikkat edilmelidir. Her ne kadar halkýn tamamýnýn çýkarýna politik bir oluþum olmasa da hala sivil de olsa içinde postal kokularýný sevenler bulunsa da bazý politik oluþumlar hatalarýyla, yanlýþlarý ile yüzleþme yapmasalar da utangaçça da olsa deðiþim yönünde geliþmeler sezinlenmekte bu oluþumlarla, onlarca yýldýr, faili meçhul cinayetlere maruz kalan, köyleri yakýlan, kimlikleri inkar edilen tüm halklarýn çýkarýna olan politik hareketlere bir þans verilmelidir. Zaten eðer nispi de olsa bu seçim sonucunda ülke bir demokratikleþme yapamazsa belki de tüm politik oluþumlar için bu seçim son seçim olabilir.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

31.03.2015

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.