Doðu ve Güneydoðu Anadolu'da asayiþ berkemal

28 Mayýs 2015 14:42 / 1038 kez okundu!

 

 

GAP turu vesilesi ile Doðu ve Güneydoðu illerimizde 5 günlük bir gezi olanaðým oldu. Üç sene önce de Hatay ilimiz hariç hemen hemen ayný bölgeyi yine bu vesile ile gezmiþtim. Bu gezi ayný zaman da üç yýllýk zaman sürecinde bölgedeki gözle görülür deðiþimleri kýyaslamada çok yararlý oldu. Üç yýl öncesine göre yüz de yüz büyüme var.

Özellikle büyüme 15-20 kat yeni modern lüks binalarýn yapýmý ile yerleþim yerlerinin büyümesinde görülüyor. Her ne kadar bu bölgeler de yeni yerleþim yerlerinin açýlmasý, yeni 15-20 katlý binalarýn yapýlmasý ileri, geliþmiþ ülke olmanýn ölçütü olmamakla beraber özelliði, tarihi ve sorunlu olan bu bölge için ve özellikle Urfa, Mardin, Kýzýltepe, Midyat, Adýyaman, Diyarbakýr bölgelerinde bu bir deðiþim ve geliþmedir.  Yerleþim yerlerinin deðiþip büyümesi yüksek katlý ve lüks binalarýn yapýmý, bu bölgede de tarým alanlarýnda bir çözülmenin ve yeni bir demografik yapýnýn oluþmasý demek. Özellikle de aþiretlerin gücünün azalmasý tarýmdan baðlarýný azaltmasý veya artý deðerlerin yatýrýmlarýný kente kaydýrmasýnýn iþaretleri olarak da algýlanabilir.

Bundan da anlaþýlýyor ki bazý politikacýlarýn, milliyetçilerin, ýrkçýlarýn bu bölge halkýnýn bazý haklý taliplerini maniple ederek burayý ayrýþtýrma ve farklý gösterme istekleri boþuna, tam tersi kim olursa olsun ister sýradan yatýrýmcýlar, ister aþiretler buralara bu kadar yatýrým, inþaat yapmasý bile bölge halkýnýn düzene entegre olmasý isteðinden baþka bir þey deðildir. Ayrýca sýnýrlý sayýda zamanýmýzýn elverdiði ölçüde bire bir görüþtüðüm, bölge insanlarýnýn hiç birinde bir ayrýlma, kopma isteði ile ilgili en küçük bir düþünce emaresi de görmedim. Dýþarýdan gelen misafir ve gezginlere karþý son derece sýcak ve içtenler, belki bazýlarýmýz buraya gelenleri müþteri gözüyle geldikleri için böyle davrandýklarýný söyleyebilirler ama ben ayrý ve özel birebir görüþmelerde bulunarak böyle bir sonucu çýkardýðýmý söyleyebilirim. Daha da açýk ifade edersek, burada yaþayan halk demokrasi, eþitlik, adalet olmadan refah da olmayacaðýnýn farkýnda ve bilincinde. Seçimler içinde halk kararýný vermiþ durumda, yine bazý önyargýlý insanlarýmýzýn ve politikacýlarýn ifade ettiði gibi politik çalýþmalarda en küçük bir baský veya yönlendirme görmedim, tam tersine MHP’nin AKP’nin CHP’nin bayraklarý flamalarý, caddelerde birbiri ile iç içe asýlmýþ olarak duruyorlar, tüm partilerin liderlerinin posterleri duvarlarda asýlý, tüm partilerin seçim bürolarý da gece yarýlarýna kadar açýk olarak görmek mümkün.

Yalnýz Hatay ilimizi daha düzenli derli toplu bekliyordum beklediðim çýkmadý, Samandað’ýn deniz kýyýsý, bizim Pamucak gibi bakýmsýz ve kirli, yerleþim bölgesi de çok düzensiz, dar caddeler, yanlýþ yapýlaþmalar ile hayal kýrýklýðý yarattý. Gaziantep eskiye göre daha derlenmiþ toplanmýþ ama Suriyeli Mültecilerin 5-6 yaþýnda ki çocuklarýnýn gecenin geç saatlerine kadar sokaklarda dilenmeleri üzüntü verici, bu bölge de bu konuda çok þikayetçi, bunun bu genel seçimde oya yansýyacaðý mutlaka görülecektir. Mardin, Midyat, Kýzýltepe, Diyarbakýr gibi yerlerde gözle görülür yatýrýmlar olurken, Hatay, Gaziantep, Urfa bölgelerinde eskiye oranla gelir düþüklüðü açýkça hissediliyor. Eðer HDP % 10 barajýný geçerse bu bölgede de diðer partilere fark atacaðý açýkça belli oluyor. Daha açýk ve net ifade edersek, bu bölge halkýný iyi kötü az çok temsil eden politik bir hareket var, bu hareket yukarýda da ifade ettiðim gibi halkýn demokratik talep ve isteklerini dile getirerek barýþ elini uzatmaktadýr, Batýnýn da bu eli boþlukta býrakmamasý bu ülkede yaþayan tüm Türk, Kürt, Ermeni, Rum, Romen v.b halklarýn çýkarýna olduðunu bölgeye gittiðiniz de açýkça görülecektir. 12 Eylül 1980 darbe öncesi, ‘’dil farký bilmeyiz, din farký bilmeyiz, sanki doðduk bir anadan’’ diyerek Enternasyonali söylerken küçük dilleri görünecek kadar aðzýný açanlar bu seçimde kendi vicdanlarýna seslenerek bir kez daha düþünmelerini öneririm.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

26.05.2015

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.