Çok þükür

16 Ekim 2012 11:28 / 1270 kez okundu!

 


Benim bildiðim, yýllardan beri ilk defa, CHP de parti içi üyelere yönelik üç günlük ‘’temel siyasi eðitimi’’ programý sunuldu. Niyetim, üç gün süren bu yoðun programý konu konu ayrýntýlarý ile anlatmak deðil, niyetim partide deðiþimin ve yenileþmenin ipuçlarýný görmem bunu da paylaþma isteðimdir.

Bir kere, üç günlük uygulanan eðitim programýnýn alýþýlmýþýn dýþýnda olarak, daha önceden tespit edilmiþ zamanlamaya tamamen uyularak bu eðitim programýnda aksamadan gerçekleþmesidir. Bunun yanýnda eðitim programýnýn en etkileyici yanlarýndan biri tüm katýlýmcýlara eþit þekilde, programdaki konularla ilgili düþüncelerini açýklama, katkýda bulunma fýrsatý verilmesi oldu. Böyle, düþüncelerini ön yargýsýzca, itilmeden, kakýlmadan, horlanmadan açýklama fýrsatý bulan katýlýmcýlar arasýnda da samimi, sýcak birbirine güven duyucu bir ortam oluþtu.

Her oturum öncesi, ýsýnma olarak programda yer alan basit oyunlar bile insanlarý birbiri ile kaynaþtýrmada aracý oldu. Her þeyden önce insanlarýn söz söyleme, eleþtiride bulunma, fikirlerini ifade etme özgürlüklerinin, eþitliðinin olduðu dile getirildi ve uygulandý.

Program konularýnda her ne kadar eski söylemlerden kalýntýlar ve ideolojik bakýþ açýlarý bulunsa da özellikle, ‘’sosyal Demokrasi’’ in anlatýldýðý program da "eþitlik, özgürlük, adalet ve dayanýþmanýn" gelir servet ve gücün adaletli paylaþýlmasýnýn öne çýkarýlmasý hem umut verici hem sevindirici hem de deðiþimin, yeniliðin ipuçlarý olarak deðerlendirmede önemli bir geliþmeydi.

Açýk söylemek gerekirse, bu zamana dek tüm iktidarlar, merkezi otorite ile merkezden tekçi bir anlayýþla ülkeyi yönetmeleri, var olan partileri de merkezci ve tekçi anlayýþý hâkim kýlmýþtýr. Hala bu yapý partilerde ufak defek nüans farklarý ile devam etmektedir. Bu zamane dek parti yönetimlerinde ve iktidar olanlarýn tamamen hayata aykýrý bu anlayýþý ve uygulamalarý sonucu da ülke sorunlarýný bugünkü duruma getirmiþtir.

Ýþte ilk defa bu partide hem de küçük ilçemizde uzun uzadýya sosyal demokrat ve sosyalist Enternasyonal ilkeler üzerinde durulmasý, özellikle de herkesin, farklý düþünenlerin özgürlüðünün korunmasý, tüm bireylerin özgürlüðünün geniþletilmesi, özgürlüðün hem hukuksal hem de maddi temelleri için mücadele etmesini vurgulamasý önemli ve dikkate deðer bir geliþme olarak deðerlendirilmelidir.

Ayrýca, insan haklarýndan, insan haklarýnýn evrenselliðinden, tüm insanlarýn sahip olduðu temel hak ve özgürlüklerinden söz edilerek, düþünceyi açýklama özgürlüðü, inanç ve ibadet özgürlüðü, kadýn- erkek eþitliði, konut dokunulmazlýðý, seçme ve seçilme hakký, tarafsýz yargý önünde yargýlanma hakký bunun gibi tüm insan haklarý ilkelerinin üzerinde ayrýntýlý durulmasý da yine önemli bir geliþme ve deðiþimdir.

En önemlisi ve de heyecan vericisi de tüm bu eðitim toplantýlarýnýn sonucunda bu zamane dek hayatýnda hiçbir proje oluþturmasýnda yer almamýþ, proje yapmamýþ insanlarýmýzýn önü biraz açýldýðýnda çok kýsa zamanda olaðanüstü yaratýcý projeler ortaya çýkardýðý görülmüþtür. Çoðulcu, katýlýmcý düþünceyle, kolektif bir anlayýþla, birbirine üstünlük kurmadan yapýlan çalýþmalarla her insanýn yepyeni yaratýcý projeler üretebildiði bu eðitim toplantýsýnda somut olarak ispatlamýþtýr. Beþer kiþilik dört grup oluþturulmuþ ve bu gruplar bir saat gibi kýsa sürede 10–15 proje üretmiþ bunlarýn içinden, her grup uygulanabilir bir projeyi öne çýkarmýþ ve de sunuma koyarak uygulanabilirliðini ispat etmiþtir. Yine ayný insanlardan farklý gruplar oluþturulmuþ bir saat için de bu yeni dört grup daha heyecan verici projeler ortaya koymuþ ve bu projeleri somut olarak uygulamaya koyma aþamasýna getirilmiþtir.

Ülke çapýnda bu tür çalýþmalarý düþünün, muazzam bir güç, büyük bir hareketlilik, heyecan, coþku, birbirine baðlýlýk, saygý, güven, eylem ve güç birliðini oluþturacaktýr. Ama korkularým, endiþelerim var. Korku ve endiþelerim, bu tür sosyal demokrat söylemler, çalýþmalar, projeler göstermelik olarak yapýlýp süreç içinde sönümleþerek eski hamam eski tasa dönülmesi eðilimlerin olmasý. Parti içindeki, tekçilerin, ‘’Ben olmazsam ne yaparsýnýz’’ düþüncesinde olanlarýn gücünü kaybetmemek için gerçek sosyal demokrat ilkeleri maniple ederek bu deðiþim ve yenileþmenin önünü kesme istekleridir. Umudumuz gerçek bir sosyal demokrat partinin oluþumunun hýzla tamamlanarak, bu sosyal demokrat ilkelerle güçlü kitle baðlarý kurarak bir Türkiye partisi olmasýdýr.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

16.10.2012


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.