Böyle bir mantýk olabilir mi?

02 Kasým 2014 14:09 / 1185 kez okundu!

 

 

28 Ekimde, Cumhuriyetin ilanýnýn 91. yýlý kutlamalarý için bayrak töreni öncesi, yanýmdaki arkadaþ yine ortak tanýdýðýmýz arkadaþa ‘’Kent Konseyi’’ çalýþmalarýyla ilgilendiðini söyleyince ikimizin de tanýdýðý bu arkadaþ, ‘’Kent Konseyine destek vermek, temsil edilmek AKP’ye destek vermektir, ben þahsen buradaki çalýþmalara katýlýnmasýna karþýyým’’ anlamýnda mealen bu tür þeyler söylemeye baþlayýnca tartýþmanýn yeri zamaný, orasý olmadýðý için ben oradan ayrýldým. 

Sadece bu arkadaþ deðil, Selçuk’ta hatta ülke genelinde böyle düþünen insanlar var. Nitekim böyle düþünenler, çok azýnlýkta olsalar da, yeni dönem seçilen Belediye Baþkanýnýn isteði ile kurulan Selçuk Kent Konseyi’ne temsilci göndermedikleri, kuruluþ için ön çalýþmalarýna katýlmadýklarý, görev almak istediklerini hiçbir platformda açýklamadý gibi yersiz ve temelsiz iddialarla Kent Konseyi seçimlerini anti demokratik bulduklarýný açýkladýlar.

Genelleþtirmek belki yanlýþ ama böyle düþüncede ki arkadaþlara sorduðunuzda, devrimci, ilerici, demokrat, laik, halkçý sosyalist hatta içlerinden bazýlarý komünist olduklarýný söyleyeceklerdir. Yaklaþýk yirmi beþ yýl bu ilçe de bu tür düþüncede olduklarý iddiasýnda bulunanlar tarafýndan yönetildi. Bu tür düþüncelerde olup da þiddet ve terör içermeyen ideolojik görüþlerle birlikte çalýþmalara olumlu bakanlarý tenzih ederim. Selçuk’ta durum ortada, silueti, mimarý dokusu bozulmuþ, doðru dürüst alt yapýsý,  otoparký, pazar yeri, spor salonlarý, kültür etkinlikleri için yerleri olmayan, borç içinde, kirli nehirleri, kirlenmiþ denizi, köyleriyle birlikte 30 bin nüfuzlu yerde, sadece 3 bin kiþinin belediyeden iþ için baþvuru bulunduðu bu yerelde býrakalým, karýþmayalým, öneri ve isteklerimizi dile getirmeyelim yeni seçilen Belediye Baþkaný bu sorunlarý çözemesin, yýpransýn gelecek seçimde biz kazanalým düþüncesi doðru olabilir mi?. Böyle bir mantýk, düþünce, ideoloji olabilir mi? Bu mantýkla baktýðýmýzda, merkezi iktidarda da AKP var, muhalefet, parlamentoda sorunlarý çözmek için kurulan komisyonlara, üye vermesin, muhalefet milletvekilleri doðru önerilerini, düþüncelerini dile getirmesinler, yazýlý açýklamalar yapmasýnlar, beklesinler ki iktidar yanlýþ yapsýn veya sorunlarý çözemesin ki bir dahaki seçimde muhalefet seçimi alsýn. Dünyanýn hangi sisteminde böyle bir anlayýþ düþünce var! Yanlýþlar yapan veya sorunlarý çözmeyen bir iktidarýn yanlýþlarý dile getirilmez ise veya yanlýþlarýn karþýsýna doðrular önerilmez ise demokratik oluþumlara destek verilmez ise halk bu sürede ne olacak? Hayatý beþ sene on sene durdurabilir misiniz?  Bu sürede, vatandaþ sormayacak mý siz neredeydiniz? Bu sürede siz ne yaptýnýz diye? Sorunlarýn çözümüne destek verdiðinizde halk kimin ne yaptýðýný bilmeyecek mi? Böyle düþünenler, halký bu kadar cahil, ilgisiz, bilgisiz, yetersiz mi zannediyorsunuz?

Ýçinde þiddet, terör, vandallýk, ýrkçýlýk, baský içermeyen her türlü düþünceye saygým var. Bu düþünceler içinde de herkesin yanlýþ, eksik, taraflý, çýkarcý, yetersiz olanlarýna da eleþtiri ve özeleþtiri yapma hakký olduðunu düþünenlerdenim. Halkýn, esnafýn, tüccarýn, insanlarýn, geleceðin, çocuklarýn çýkarý için en küçük bir öneriyi, atýlýmý, yapýlaþmayý, oluþumu kim yaparsa yapsýn desteklemeyi en doðru davranýþ olarak görüyorum. Hele bu tür çalýþmalarda en küçük bir demokrasi kýrýntýsýnýn olmasý, insanlarýn düþüncelerini dile getirmesi söz konusu ise bu desteðin daha da arttýrýlmasý taraftarýyým. Teknolojideki deðiþimler, yenileþmeler özellikle, zaman ve mekan algýsýný büyük ölçüde deðiþtirdiði günümüz dünyasýnda beklemeye, sorunlarýn çözümüne mekanik ve düz mantýkla yaklaþýmlarla bekleyelim onlar yapamasýnlar, yýpransýnlar sonra biz iktidar olur, yaparýz anlayýþý ile bir yere varýlamayacaðý dünya politik deneyimlerinde de açýkça görülmüþtür. Bu zihniyet deðiþimini yapamayanlar dar ve düz bir mantýkla politika yapanlar daha çok beklersiniz iktidar olmaya.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

29.10.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.