Biz insanlarýn derdi, sorunu ne?

01 Eylül 2013 01:10 / 1411 kez okundu!

 


Geçmiþi, yaþamý ile ilgili ayrýntýlý bilgi sahibi olmadýðým kendisini þahsen tanýdýðým, bir kere de kendini rahatsýz hisseden bir öðretmeni muayenehanesine götürdüðüm Dr. Mustafa Kýrþen geçenlerde vefat etti. Mesleðinde iyi olduðu kadar insani yanlarýnýn da olduðunun halk arasýnda hep konuþulduðunu duydum.

Mesleðini mal, mülk, para hýrsý olmadan, parasý olandan cüzi miktarda, olmayandan para almadan yýllarca Selçuk’ta doktorluk yapan rahmetli Mustafa Kýrþen’i camideki musalla taþýna koymak için sadece üç kiþinin geldiðini, dördüncü kiþi için yoldan bir kiþiye rica ettiklerini duyunca bir suçluluk hissiyle sýrtýmdan aþaðýya bir sýcaklýk oluþtu.

Kendisini yaþama Mustafa Kýrþen’in döndürdüðünü söyleyen Mustafa Kýrýtak’ýn, Selçuk’taki her hanede mutlaka Dr. Mustafa Kýrþen’in baktýðý bir hasta olduðunu bu kadar insandan Kýrþen’i musalla taþýna dördüncü kiþinin bulunamamasýný çok büyük vefasýzlýk olarak deðerlendirilmesi de haksýz sayýlmaz.

Yaklaþýk dokuz bin hanelik Selçuk’ta Kýrþen’i musalla taþýna koyacak dördüncü kiþinin yoldan çaðrýlmasý nasýl açýklanýr? Ey insanlýk, ey Selçuklular bizim derdimiz sorunumuz ne? Yaþam yaný baþýnda ölüm olduðu için deðerli de ölümün hiç mi deðeri yok? Evrende bir zerre misali bir Dr Kýrþen vardý öldü. Bir tek Allahýn kulu çýkýpta hakkýnda olumsuz bir þey söyleyebilir mi? Belki göstermelik saygýdan dolayý arkasýndan konuþmak istemeyebilirler diyebilirsiniz ama kimsenin içinden bile Dr. hakkýnda olumsuz bir düþünce geçireceklerini zannetmem. Bence Kýrþen topraðýnda rahat ve huzurlu, biz borçluyuz. Deðer borcumuz var, gerçek saygý ve insani olarak son görevimizi yerine getirmeme borcumuz var.

Gerçekten bizim derdimiz, sorunumuz, isteðimiz, hedefimiz ne? Hiçbir deðer, yargý, ahlak, ilke gözetmeksizin, evler, yatlar, katlar, arabalar, hanlar hamamlar mý almak? Zengin mi olmak? Hadi olduk, sonra? Yedik, yedik sonra þiþtik, sonra? Ýktidar olduk, baþ olduk, topraklarý ele geçirdik, insanlarý öldürdük, sonra? Evrende zerre misali Dr. Kýrþen gibi öleceðiz. Hani nerde deðerler, duygular, insana saygý, sevgi, huzur, güven, iletiþim, paylaþým, güzellik, geride býrakacaklarýmýz. Yoksa tüm bunlarý yitirdik mi? Veya kim tüm bu deðerleri, duygularý bize yitirditiyor? Ýktidarlar mý?, Muktedirler mi? Para hýrsý mý? Yerel yönetimler mi? Kültürümüz, adetlerimiz, geleneklerimiz mi? Bizi bu duruma getiren nedir? Her kim ve hangi düzeyde insan olursa olsun en azýndan insani deðer için son görev saygýnlýk içinde yapýlmalý ve katýlmalý. Ama hayatýnda yaralý parmaða iþememiþ, tam tersine ömrü alavere dalavere ile geçmiþ insanýn arkasýnda yüzlerce insan, ömrünü insan saðlýðýna vermiþ arkasýnda üç insan. Bu ne büyük çeliþki…

11. Yüzyýlda Ýranlý tanýnmýþ þair ve filozof Ömer hayyam, dünyayý Kukla sahnesine yaþamý bir oyuna, biz insanlarý da Kuklacý Felek ustanýn kuklalarýna benzetiyor. Artýk insanlýðýn kukla ustalarýndan elinden kurtulmak zamaný gelmedi mi? Hele de seçimlerde bu kuklacýlýk oyunlarýnýn tavan yaptýðý bu dönemlerde kuklacýlarýn oyununa gelmeden hiç olmazsa önümüzde, yaný baþýmýzda duran deðerlere sahip çýkýp saygýmýzý gösteremez miyiz?


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

27.08.2013

Son Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2013 13:14

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.