Birazcýk sanat üzerine

09 Aðustos 2012 14:02 / 1163 kez okundu!

 


Aklýmýn baskýsýndan kurtulmak için kendimi zorlayarak yaptýðým resimlerimin sergisini açtým. Ýlgide görüyor. Yalnýz izleyicilerin açýkça dile getirdiði, resimlerde hakim olan konu acý ve dram olduðu. Doðrudur, acý, dram, hüzün aðýrlýkta. Nasýl böyle olmasýn ki. Bildim bileli, dünya gündemi, ülke gündemi de böyle deðil mi?

Basýnda veya TV haberlerinde on haber sunuluyorsa dokuzunda acý, dram, hüzün var. Sýnýr çatýþmalarý, mezhep çatýþmalarý, bazý ülkelerde iktidarla muhalefetin silahlý çatýþmalarý, katliamlar. Sokakta þiddet, aile içinde þiddet, okulda þiddet, hastane de þiddet. Ýhmalsizlikler ve insana verilmeyen deðer nedeni ile doðal afetler sonucu ölümler, çevre kirliliði, kitlesel hastalýklar. Yolsuzluklar, usulsüzlükler, adaletsizlikler, haksýzlýklar, iþsizlik, yoksulluk, evsizlik, eðitimsizlik...

Tüm bu gerçeklikler ortada dururken, þen þakrak, oynayan gülen suni mutluluk tablolarý yapmak, yas evine giderken düðün evine gider gibi giyinip, hayýrlý olsun demek gibi bir þey bence.

Ama ben yine de her dramýn, her acýnýn arkasýna gelecekte umudu çaðrýþtýran bir simge, bir iþaret koydum. Benim þahsen barýþ, özgürlük, insani deðerlerle ilgili yani gelecekle ilgili umutlarým var. O nedenle simgesel de olsa, göreceli de olsa bu umudu yansýtmaya çalýþtým. Örneðin, geçen hafta CERN deneyimi ile bulunun Higgs Bozonu insanlýðýn geleceði için çok büyük bir umut. Belki de yeni bir çaðýn baþlangýcý. Kütlenin oluþumunun bulunuþu, matematikte, fizikte, kimyada çýðýr açacak bir buluþ. Evrenin sýrlarýný açýklayabilecek bir buluþ. Evren ve kütle oluþumu ile ilgili insanlýk daha % 4-5 bilgiye sahip. Tüm bu geliþmeler ve bilim bilinen % 4 üzerine geliþiyor, düþünün ki bunun % 10'a çýktýðýný. Bununla ilgili yaptýðým simgesel tabloyu anlattýðýmda izleyicilerin ön bilgilerinin az olduðunu görünce bu sefer ben þaþýrdým. Ýþte bu buluþ gelecek için büyük umut. Maalesef bu umuda ilgi yeterince yok. Bence, tablolardaki acýyý, dramý, hüznü görenler, söz konusu ettiðim bu umudu görmekte zorlanýyorlar. Çünkü büyük çoðunluðumuz farkýnda olmadan arabesk bir anlayýþla ‘’acýlarýn insaný olmuþuz’.’

Dikkat edilirse yazýmýn baþýnda ‘’aklýmýn baskýsýndan kurtulmak için ‘’yaptýðým resimler demiþtim. Evet gerçekten öyle. Düþünün, daha doðduðumuzdan itibaren bilinçli veya bilinçsiz aile baskýsý, arkasýndan mahalle baskýsý, toplumun baskýsý, okulda öðretmenin baskýsý, devletin baskýsý...tüm bu baskýlarýn sonucu insan aklýnda çok kaotik ve karmaþýk bir baský hissediliyor. Ayrýca bu baskýlarýn sonucu olarak da kafalarýmýz içi kurallar, tabular, inançlar, korkular gibi hislerin oluþmasýna neden oluþuyor. Ýþte sanat ‘’aklýn baskýsýndan yaratýcýlýkla kurtulmanýn yoludur’’ anlayýþý ile bir nebze de olsa, geçici de olsa bu kadar baskýdan kurtulmanýn yolunu böyle buldum.

Yalanýn, riyakârlýðýn, ikiyüzlülüðün hakim olduðu bir dünyada, ideolojik bakýlmadýðý müddetçe yalanýn olmadýðý tek alan sanat ve vicdandýr... Olsa bile saklayamazsýnýz, gizleyemezsiniz. Aslýn da sanatýn kendisi yalaný, riyakarlýðý, ikiyüzlülüðü ortaya çýkarýr. Politikacýlarýn büyük çoðunluðu, iktidar olmak için ancak yalanla yükselirken, sanat bu yalanlarýn, ikiyüzlülüðün önünü kesebilir. Bu nedenle bir ülkede sanata ne kadar deðer verilirse, insana da o kadar deðer veriliyor demektir. Benim ölçüm bu baþkasýný bilemem.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

09.08.2012

Son Güncelleme Tarihi: 09 Aðustos 2012 15:20

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.