Ben politikacý deðilim

06 Eylül 2013 16:00 / 1219 kez okundu!

 


Siyaset (Politika) Arapça kökenli, at eðitimi, at talimi anlamýna gelmektedir. Osmanlý’da devlet geleneði için siyaset sözcüðünün ‘’ceza’’ ve ‘’özellikle ‘’ölüm cezasý’’ anlamýnda kullanýldýðý görülmüþtür. Yunan siyasal yaþamýnda ise siyaset polise ve devlete ait etkinlikler biçiminde tanýmlanmýþ.

Anlaþýlan insanoðlu insan olduðundan beri farkýnda olarak veya olmayarak siyaset veya diðer adýyla politika yapmýþ. Politika yapana da politikacý denilmiþ. Siyaset anlayýþý öyle boyutlara ulaþmýþ ki, bilim gibi sanat gibi okullarda, üniversitelerde ders olarak okutulacak kadar önem ve deðer kazanmýþ, üzerine binlerce kitap yazýlmýþ, tezler hazýrlanmýþ. Sonuçta yüzlerce tanýmý yapýlmýþ. En öne çýkan tanýmlar olarak, bir yönetme sanatý veya bilimi olduðu, devlet icraatlarýný etkileme, deðiþtirme veya yönlendirme iþi olduðu, bireyler ve gruplar arasýnda güç ve liderlikle ilgili olan rekabet olduðu gibi yüzlerce taným yapýlmýþ.

Þöyle kafamýzý kaldýrýp dünyada insanlýk tarihine baktýðýmýzda siyasetin, bu tanýmlarýndan hangisi uygulamada öne çýkmýþtýr? Siz hiç politikanýn politikacýlar tarafýndan sanat olarak, bilim olarak uygulandýðýný gördünüz mü? Duydunuz mu? Yaþadýnýz mý? Eðer uygulansaydý, ordu denilen bir kurum olur muydu? Savaþlar, insan katliamlarý, iþkenceler, eser almalar, toprak iþgalleri olur muydu? Politikacýlar iktidar için darbeler yapar, komplolar kurar mýydý? Suikastlar düzenlenir miydi? Hatta, ayný ülkenin ayný dinden insanlarý birbirini vahþice keserler miydi? Hatta kendi ülkesinde bir takým güçler tarafýndan kendi vatandaþý öldürülürken baþka ülke insanýnýn öldürülmesine karþý durur gibi ikiyüzlülük yapar mýydý? Tüm bunlar þimdi siyaset tanýmýna göre sanat mý? Bilim mi? Aslýnda görünen o ki, hala dünyada siyaset, Arapça kökenli haliyle yani ‘’at eðitimi’’ vahþi batýda vahþi atlarý terbiye edenlere dedikleri gibi bunun uygulayýcýsýna da at terbiyecisi anlamýnda kullanýlýyor. Ve de politikacýlar insanlarý atlarý terbiye etmekte uygulanan yöntemden daha vahþi ve daha acýmasýzca terbiye etme yollarý bularak uyguluyorlar.

Peki bizim ülkemizde halkýn, siyaset ve siyasetin uygulayýcýlarý olan politikacýlar hakkýndaki düþünceleri en sýradan insanlarý arasýnda bile algýsý açýk net olarak ‘’yalancý, sözünde durmayan, çýkarcý, kararlarý kendi istekleri doðrultusunda alan, sadece kendilerini düþünen, belli çevrelerin adamlarý...’’ olarak görmüyorlar mý? Peki halk bu yargýya durup dururken mi varýyor? Aslýnda bu yargýyý oluþturan politikacýlarýn kendisi deðil mi? Yerelde de genel de politikacýlarýn çok büyük kýsmý verdikleri sözde duruyorlar mý? Bugün söyledikleri sözlerin arkasýnda yarýn varlar mý? Arkasýnda durduklarý liderlerinin yanlýþlarýna karþý çýkýp, özgür iradelerini koyabiliyorlar mý? Yýllardýr, sistemin savunuculuðu yapýp, hakim sýnýflarýn, tekelcilerin, büyük sermaye gruplarýn çýkarlarý doðrultusunda tehditle, havuç ve sopayla ceza ve ödülle insanlarý yönetmeye, motive etmeye çalýþan politikacýlardan kaçý bu yönteme karþý çýkarak halkýn yanýnda yer almýþtýr? Politikacýlarýn kaçý siyaseti toplumu yönetme sanatý ve bilimi olarak algýlayýp, devlet icraatlarýný halkýn çýkarýna deðiþtirmede araç olarak görmüþtür?

Ne zaman ki siyaseti ‘’at terbiyecisi’’ olarak algýlayan bunu da bir yönetim felsefesi olarak benimser, geçmiþten köklü bir kopuþ yapýlýrsa ancak o zaman toplumu geleceðe hazýrlayan gerçek siyaset tanýmýna yani sanat ve bilim olarak uygulanýr. Ayrýca politikacýyý kendi haline býrakmamak gerekir, eðer bir politikacýyý kendi haline býraktýðýnýzda kendini de, dünyayý da mahveder. Bunun yüzlerce örnekleri dünyada yaþandýðý gibi hala gözümüzün önünde yaþanmakta. Dünyanýn her ülkesinde olduðu gibi bizim ülkemizde yerelde de genelde de politika yapmak adýna yalan söyleyen, ikiyüzlülük yapan, kendi çýkarý için her þeyi mübah gören, halký at gibi gören yüzlerce ‘’at terbiyecisi’’ bulunmakta. Umarým bu yerel seçimlerde olabildiðince en azýndan bir kýsým ‘’at terbiyecileri’’nden kurtuluruz.


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

04.09.2013


Son Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2013 17:21

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.