Artýk çocuk büyüdü

20 Kasým 2013 14:05 / 1300 kez okundu!

 

 

Çocuklarýmýza doðduðundan itibaren bilinçlide olsa bilinçsiz de olsa davranýþ ve yaklaþým yöntemleri uygularýz, büyüdükçe bir þeyler öðretir, gösterir, sorularýna cevap vermeye çalýþýr, yanlýþlarýný anlatýr yani kýsacasý çocuðu kendi anlayýþýmýza göre hayata hazýrlarýz. Tüm bu yaklaþýmlarý yaparken de hareketlerimiz, anlatým tekniklerimiz, ses tonumuzda dâhil yetiþkin bir büyüðe veya eþimize dostumuza davrandýðýmýz gibi deðil, deðiþtirerek çocukça yaklaþýrýz.

Çocuk büyüyüp yetiþkin olduðunda, çocukluk döneminde ki gibi yaklaþýp ayný davranýþlarý yapmaya kalktýðýmýzda ya bu yetiþkin insanla aile büyükleri arasýnda çok büyük çeliþkiler yaþanýr ya da yetiþkin insan, bu davranýþý kabullenirse bu insanda kiþilik, kimlik sorunu baþlar ki bu genç bu sefer toplumda kendine yer bulamaz kiþiliksiz, kimliksiz insan olur… Ki bugün yapýlan araþtýrmalarda çocuklar, çocuk da olsa birey olarak davranýlmasýný istemektedirler, % 80’i kendilerine sevgi ve þefkatle yaklaþmalarýný, söz hakký tanýmalarýný, kararlarýna, düþüncelerine saygý duyulmasýný, kendilerinin de dinlenilmesini, sorunlarýný paylaþmak istiyorlar.

Bence toplumlarda böyledir. Uluslaþma sürecinden çýkýp evrenselleþme sürecine girmek isteyen toplumlara hala çocuk muamelesi yaptýðýnýzda o toplumda çok büyük kavgalar, ayrýþmalar, çeliþkiler çatýþmalar yaþanýr. Maalesef bizim toplumumuzda da yaþayan tüm kesimler, Türk’ü, Kürt’ü, Çerkez’i, Ermeni’si, Suni’si, Alevi’si v.b bu zamana kadar çocuk muamelesi gördü, hala da görmekte. Toplumlar en küçük bir hak aramada veya bazý þeylere muhalefet ettiðinde “Ceberut Devlet” aslan kesilmekte topluma nefes aldýrmamakta, toplum biraz toparlanýp adým attýðýnda korkan, azýcýk ipi elden kaçýran muktedirler darbe yaparak toplumu yýllarca sýkýyönetimlerle idare etti, topluma travmalar yaþattý. Sonrada bazý çok bilmiþ, kendini nimetten sananlar ortaya çýkýp “bu halk duyarsýz, anlamaz, cahil, adam olmaz” deyip ahkam kesmekte. Yýllardýr toplumlarýn baþýna vura, vura toplumda hal mi býrakýldý da toplum böyle suçlanýyor. Sadece arada bir özellikle seçim zamaný politik güçler topluma “siz aslansýnýz, kaplansýnýz, yiðitsiniz, kahramansýnýz, siz büyüksünüz” gibi laflar ederek iktidara gelmekte geldikten sonra Nasrettin Hoca’nýn hesabý yine bildiðini okumakta.

Son yýllarda sevindirici olan, artýk toplumun çocukluktan çýktýðýnýn bilincinde olarak hareket etmeye baþladý, büyük bir deðiþim içinde,  deðiþimler öyle hýzlý olmakta ki, nelerin deðiþtiðini bile fark edemiyoruz. Býrakýn toplumlarý, doða deðiþmekte, doðada ki insan gibi, aðaçlar, otlar, tüm canlýlar bile deðiþmekte. Ama maalesef hala bazý politikacýlar ve kesimler toplumu çocuk toplumu görüp “uyusun da büyüsün” misali eski uyuma hikayeleri anlatýyorlar. Artýk çocuk büyüdü, göreceksiniz iki seçim sonrasý çok þey deðiþecek. Politikacýlar ve onlarýn örgütü partiler, ya deðiþimin toplumda yarattýðý her alandaki, yeni beklentileri dikkate alacak ayakta kalacak, ya da yanlýþ attýklarý her adým bu partileri tasfiye sürecine sokacaktýr. Þimdi ülkede olan biten tüm olaylar, yaþananlar, geleceðin habercisi olarak bu ipuçlarýný veriyor. Bu süreci yani bu çatýþkýlarý, çeliþkileri, sorunlarý þiddete dayanmadan dil, din, etnik yapý ayýrmadan eþitlik, özgürlük adalet temelinde en demokratik, en uzlaþýlýr yöntemlerle çözen, toplumlar nezdinde hak ettiði yere gelecek, buna karþý gelenler artýk tarihin çöp sepetine gidecektir.

 

Sabahattin ÝZCÝOÐLU

20.11.2013

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.