1+ 4+ 4+ 4 = !!!

06 Mart 2012 08:35 / 1267 kez okundu!

 


Ýlk ve orta öðretimde ki eðitim süreci kesintili de olsa kesintisizde olsa 20 yýla çýkarýlsa dahi bu sistemde sonuç alýnamaz. Buradaki söz konusu ‘’sistem’’ sadece eðitim sistemi deðil, tüm toplumun her alanýndaki, her kesim için geçerli olan yani yönetim biçimi anlamýndaki sistemdir.

‘’Eðitim beyin reflekslerinin geliþtirilmesidir.’’ Günahsýz, saf, tertemiz duygularla dünyaya gözünü açan çocuklarýn, beyin reflekslerini kim geliþtirecek? Bu çocuklarý kim eðitecek?, kim öðretecek? Anneler, babalar, eðitimciler, pedagoglar, çevre, toplum. Yani gözlerini açtýðý ülkenin tüm katmanlarý, yönetenler, idare edenler, yani sistem geliþtirecek.

Demokratik yöntemle idare edilmeyen bir ülkenin kurumlarý, kanun ve yönetmelikleri ve bu ülkenin insanlarý, demokrat olabilir mi?

Her þeyin tekleþtiði, sýð bakýldýðý, insanlarýnýn ötekileþtirildiði, darbeler yapýlarak yýllarca sýkýyönetimlerle idare edildiði, her dönem de her iktidarýn ideolojilerin öne çýktýðý, öðretmenlerinin sürüldüðü, öðrencilerinin gözü önünde dövüldüðü, hapislere atýldýðý, öldürüldüðü, kitabýn silahtan daha tehlikeli suç aleti olarak görüldüðü, ýrkçý, þoven duygularýn körüklendiði bir ülkede demokrasiden söz edebilir miyiz?

Bir ülke özgürleþemiyorsa, bu ülkede yaþayan analar, babalar, öðretmenler özgürleþemiyorsa, bunlarýn yetiþtireceði çocuklar özgür, kendine öz güveni olan, yaratýcý, ne istediðini bilen, analitik düþünen, sorup sorgulayan, sorun çözen, bilinçli insanlar olabilir mi?

Ýþte bu genel toplumsal ve yapýsal sisteme baðlý olarak, eðitim sisteminde de yýllardan beri, süregelen, hiçbir zaman da çözülememiþ sorunlar olduðu gibi duruyor. Her gelen yönetim kendi resmi ideolojisini özümseten, rejime sadýk, ýrkçý, þoven, itaatkâr, uslu, kanaatkar insan tipleri hedeflemiþ ve de baþarýlýda olmuþlar. Doðaldýr ki bu sistemin sonucu olarak, ülkemiz OECD ülkeleri arasýnda anlama, kavrama sorun çözmede sondan üçüncü. Yani yaratýcýlýðý, öz güveni olmayan, ezberci, taklitçi, sorumluluk duygusu geliþmemiþ, rahat insan tipi ortaya çýkýyor.

Peki, bu kadar sorunlu, çözüm bekleyen eðitim sistemi iki üç milletvekilinin 1+4+4+4 þeklinde önerdiði yasa ile çözülebilir mi?

Dünyada biraz demokrasiden yani burjuva demokrasisinden nasibini az biraz almýþ ülkeler bile 50 yýldýr alternatif eðitim modellerini tartýþýyor iken, bizde çocuklarýmýzý yetiþtirme meselesi, öðretmenlere, anne-babalara býrakýlmayacak kadar önemli bir konu haline getirip üç-dört Millet Vekilinin inisiyatifine býrakýlabilinir mi?

Her ne kadar kalitesi düþük bir eðitim sistemimiz olsa da, bugün birey olarak kendini yetiþtirmiþ, insan olmanýn bilincinde olarak eðitime gönül vermiþ, üniversitelerimizde bu alanda çaba gösteren birimlerimiz, öðretmen kurumlarýmýz, sendikalar, meslek örgütleri, doðru yanlýþ fikir üretecek koskoca bir toplum var iken, en azýndan vicdanlarý rahatlatmasý açýsýndan kerhen de olsa eðitim konusunda tüm bu gruplarýn, insanlarýn fikirleri alýnamaz mý?

Eðitime Harvard üniversitesinden daha düþük bütçe ayýran Milli Eðitim Bakanlýðý, bu sistem kabul edilirse 6-7 yaþ grubundan öðrenime baþlayacak yaklaþýk üç milyon öðrenciyi nereye sýðdýracak?

Bu sistemi ayakta tutacak katký sunacak en önemli etkenlerden biri olan öðretmenlerin ekonomik demokratik haklarý verilmeden bu sistemin baþarýlý olacaðýna inanýlýyor mu?

Bu zamana dek eðitim yerleri olarak sadece beton duvarlar yapma yerine, spor tesisleri, oyun alanlarý, laboratuarlarý, bilgisayar odalarý, kütüphaneleri, diðer sosyal tesisleri, düþünce kulüpleri ile dört dörtlük kampus þeklinde bina ve tesisler ne zaman yapýlacak?

Kaliteli bir eðitim, toplumun ve ülkenin demokratikleþme süreci ile birlikte öðretmenlerin kaliteli bir ortamda kendilerini yetiþtirmesi ve öðrencinin her ortamda kendini ifade edebileceði, derse katýlacaðý, sorunlarýný dile getireceði, analitik düþünebileceði ve geleceðini belirleyeceði olarak algýlanýrsa önerilen bu sistem de hedefine ulaþýlabilir mi? Ben ulaþamaz diyorum. Siz ne diyorsunuz?


Sabahattin ÝZCÝOÐLU

05.03.2012

Son Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2012 19:10

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.